Fellegvár lesz a főegyházmegye
2007. máj. 3.

<p>Erdő Péter bíboros elhatározta, az esztergom-budapesti főegyházmegyét a magyar borászat fellegvárává teszi. Első lépésként terv készült az esztergomi bazilika dombja alatt húzódó, több mint 2500 négyzetméteres pincerendszer felújítására. A körülbelül egymilliárd forintos beruházásra az egyháznak nincs pénze, az összeget főként pályázati forrásból kívánja előteremteni.</p>

A bíboros a tavaly decemberi borszentelés alkalmával már összehívta Magyarország vezető borászait, hogy felvázolja nekik tervét a Kárpát-medencei szőlőkultúra menedzselésére. A résztvevők egyöntetűen úgy látták: az alkalom jó lehetőség, hogy párbeszéd induljon a szakma és az egyházi vezetés között – olvasható a lapban.

A következő lépés az lesz, hogy Erdő Péter május 4-én bejelenti, megalapítja a prímási borrendet. Ebben olyan illusztrisok lesznek, mint az OTP-s Csányi Sándor, a trigránitos Demján Sándor, továbbá Lomnici Zoltán főbíró, Vizi E. Szilveszter szuperakadémikus és Kovács Árpád első számvevő.

Tervezik a Vinum Primatis, vagyis a prímás bora márkanév bevezetését is. Januárban a Questor pénzügyi tanácsadó cég és a Mátyás-templom háttérintézményeként működő Incoronata Kulturális Központ húszmillió forintos alaptőkével létrehozta a Vinum Primatis Borászati Zrt.-t. Az a cikkből nem derül ki egyértelműen, hogy a cégnek saját bora is lesz, vagy csakis másokénak legjavát óhajtja önneve alatt forgalmazni.

(forrás)