A bor és a víz esete a prédikációkban
Közélet
2008. máj. 22.

<p>Bort iszik és vizet prédikál - Meggyes Tamás május 13-i parlamenti <a rel="nofollow" href="http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_naplo.naplo_fadat?p_ckl=38&p_uln=145&p_felsz=264&p_szoveg=&p_felszig=264">felszólalása</a> <a rel="nofollow" href="http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_adat?p_ckl=38&p_izon=5588">A nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházások megvalósításának elősegítése érdekében egyes törvények módosításáról</a> szóló vitában tökéletesen példázza ezt.</p>

Idézet I.:

De kapkodást látunk, és hiányérzetünk van. Egyrészt azért, mert ismét az előretervezés hiányát látjuk, másrészt azért, mert úgynevezett salátatörvények kerülnek a tisztelt Ház elé, amelyek igen nagy területet ölelnek fel, szerteágazóak, és sokszor bonyolult összehangolást is igényelnének. Persze, ez még önmagában nem feltétlenül megoldhatatlan probléma, ha kellő időt kapnak a frakciók és a képviselők ezen indítványok áttanulmányozására, feldolgozására. Sajnos, ezen a téren is komoly hiányosságok mutatkoznak. (..) Nagyságrendileg egy hét nem elegendő az alapos szakmai munka elvégzésére. Márpedig nem sokkal több időt hagyott a kormány erre. A hivatkozás nyilvánvaló, szükséges a beruházások gyorsítása, ehhez pedig minél hamarabb el kell fogadni a törvényhozásnak a módosításokat. (...) Itt pedig sebtében kell döntést hoznunk. Mint tudjuk, a hamar munka ritkán jó, és a mondás logikájának következményei sajnos, az előterjesztésen is meglátszanak.

Gondolkodjuk el az Esztergomban szokásos blokkosított szavazásokon, valamint azon, hogy a képviselők rendszeresen késve vagy csak a testületi üléseken kapják meg a döntéshez szükséges előterjesztéseket.

Idézet II.:

Az egyetlen cél, amely szerint gyorsítsunk az engedélyezési eljárásokon, minden egyéb szempontot félresöpört, pedig több esetben alkotmányossági aggályok is megfogalmazódhatnak, nem beszélve a szakma finoman szólva is megosztott véleményéről.

Mintha hasonló dolgok történtek volna már városunkban is.

Idézet III.:

Látható ugyanakkor a törvényjavaslat előkészítőjének szándéka, amely konszenzuskeresés helyett jogi eszközökkel akarja leegyszerűsíteni a településrendezési eszköz módosításának folyamatát. Ez azonban nem mehet az önkormányzati autonómia rovására. Meggyőződésem szerint alkotmányossági aggályokat is felvet, továbbá szakmai problémák is felmerülnek.

Előkelő helyezést érne el városunk egy olyan "versenyben" amelyben az alkotmányellenesnek minősített és a Közigazgatási Hivatal által visszadobott rendeletek, határozatok indulnak.

Idézet IV.:

Akár a magánszféra beruházásait is könnyíteni lehetne, hiszen ott is komoly erőfeszítéseket kell tenni egy-egy engedély beszerzésére.

Próbált valaki már építési engedélyt szerezni Esztergomban? Meggyes Tamás valószínűleg tudja, hogy miről beszél!

Idézet V.:

Finoman szólva is kiviláglik, hogy hosszú távú stratégiai elképzelés nem nagyon körvonalazódik az ügyben, ha félévente kell ugyanazon törvény többszöri módosítását elvégezni.

Deja vu...

Idézet VI.:

Összefoglalóan elmondhatom a frakciónk nevében, hogy politikai, jogi és szakmai fenntartásaink vannak a törvénytervezettel kapcsolatban. Ezek között említhetném, hogy pont egy ilyen kormányválsághelyzetben szeretnék gyorsítani a nagyberuházásokat, amely nyilván óhatatlanul is gyanút kelt az emberben.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Önkormányzat a Gyarapodás Programjának megvalósítását felgyorsítsa?”

Tudom, hogy idén ez volt Meggyes Tamás első felszólalása, de valahogy azt érzem célszerűbb lett volna valaki más szájába adni ezt a szöveget. Esztergomot és az esztergomi helyzetet ismerők számára így hiteltelen ez a felszólalás. Szerintem.

(forrás)