Vissza egy romhalmazba?
Közélet
2008. máj. 21.

<p>Az önkormányzat május 21-én 16 és 17 óra közt biztosított lehetőséget az érdeklődőknek, hogy megtekintsék a Balassa volt épületét, amelyet alternatívaként ajánlottak fel a Szent István Gimnázium ideiglenes elhelyezésére.</p>

Meggyes Tamás, szülőknek címzett levelében a következőket írja:

Az ősz folyamán – várhatóan - befejeződik az északi kanonoksor felújítása. Az épületbe be tud költözni – a ma még a volt Balassa Általános Iskola (kispüspöki palota) épületét és a Kőrösy László Középiskolai Kollégium tanulószobáit is használó Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola. Olyan, szülőktől származó információk jutottak el hozzám, hogy többen szeretnék, ha az így szabaddá váló épületekbe kerülhetne a Gimnázium ideiglenesen. Ezt én nem javasolnám, hiszen az épület állaga erősen leromlott, a szabályozási terv alapján – ha a félkörívben tervezett épületek megépülnek – elbontásra kerülhet. Az épület fűtése cserépkályhákkal biztosított, amit az átmeneti időre az Önkormányzat már nem kíván átalakítani (központi fűtésre). Természetesen a tisztasági meszelés, a legfontosabb javítások elvégezhetőek. Az épület egy 16 osztályos iskola céljára került annak idején átalakításra, így a kollégiummal együtt alkalmas lehet a Gimnázium ideiglenes elhelyezésére, bár véleményem szerint a Hell épülete sokkal megfelelőbb. A kollégiumban 10 – főleg bontott órákra használható – tanterem, illetve 1 (teljes osztályt befogadni képes) számítógépterem használata biztosítható. Ha szükséges, egy-két termet a szakközépiskola is tud biztosítani az új épületében.

Szeretnénk felajánlani az iskola közösségeinek, döntsék el, hogy az előttük álló minimum 2-5 évet – a végleges épület elkészültéig – hol szeretnék eltölteni: a felújított volt Hell épületében, vagy a kispüspöki palota, kollégium (szakközépiskola) épületeiben. A vélemény kiérlelése érdekében biztosítjuk, hogy 2008. május 21-én (szerdán) 16 és 17 óra között megtekinthessék az épületeket.

Néhány szülő, tanár és érdeklődő diák társaságában éltem a felkínált lehetőséggel.

Valódi időutazásban vehettünk részt, Kurnász László igazgató és Gerendás János, az oktatási iroda vezetőjének társaságában.

Személyes véleményemet fogom leírni, méghozzá elég röviden: egyet értek Meggyes Tamással, nem javaslom a költözést. Az épület emberi használatra nem alkalmas.

Hogy igazam van vagy sincs, azt döntse el mindenki a képek alapján: A Balassa épülete - fotógaléria

(forrás)