Bonyodalmak a nyergesújfalui cementgyár hatástanulmánya körül
2007. ápr. 27.

<p>Négy környezetvédő szervezet az adatvédelmi ombudsmanhoz fordult, mert - állításuk szerint - a Nyergesújfalun építendő cementgyár környezeti hatástanulmánya megismerésére - anyagi okok miatt - nem tudnak lehetőséget teremteni.</p>

A Nyergesújfalun 65 milliárdos költséggel felépítendő cementgyár létesítését ellenző környezetvédelmi szervezetek véleménye szerint másik helyszínt kellene választani - mondta Szuhi Attila, a Válaszúton Alapítvány elnöke. Kételkednek az elkészült hatástanulmány megállapításaiban, hiszen azt az a cég készíttette, amely a cementgyár építését tervezi. Igaz, a tanulmányba betekinthetnek, de felkért szakértőiknek ennél hosszabb időre lenne szükségük a számítások ellenőrzésére. A környezetvédelmi felügyelőségnél ugyan lemásolhatnák a hatástanulmányt, de ezért oldalanként száz forintot kellene fizetniük. Miután ez a tanulmány összesen 1200 oldal, a civil szervezeteknek erre a célra nincs 120 ezer forintjuk - tette hozzá Szuhi Attila. Ezt az eljárást sérelmesnek tartották, ezért kérték az adatvédelmi ombudsman közbenjárását.

Hajdú Klára, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatóhelyettese kérdésünkre válaszolva elmondta: az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület ügyfélként élhet iratbetekintési jogával, tanulmányozhatják, kijegyzetelhetik a több mint ezeroldalas dokumentumot, amely elektronikus formában nem áll rendelkezésre. A hivatal által készített másolásért azonban fizetniük kell. Ennek ára - az illetéktörvény előírásának megfelelően - oldalanként száz forint.

A környezetvédelmi hatástanulmány többek között Esztergom, Tát és Nyergesújfalu önkormányzatának hivatalában is megtekinthető, ott is hozzáférhető. Hajdú Klára hozzátette: fontosnak tartják a civil kontrollt, ezért a jogszabályban kötelezően előírt egy helyszínen túlmenően még egy közmeghallgatást tartanak az ügyben, ahol mindenki felteheti a kérdéseit. A közmeghallgatást megelőzően a tanulmány tartalmára vonatkozóan a civilek észrevételeket tehetnek, s felvetéseiket a hatóságnak érdemben vizsgálnia kell.

A Komárom-Esztergom megyei önkormányzat környezetvédelmi bizottsága azt javasolta a Holcimnak: a cég vegye figyelembe, hogy öt környező településen véleménynyilvánító népszavazáson a lakosság elutasította a beruházást, és a környezetvédő szervezetek is folyamatosan tiltakoznak a tervezett nyergesújfalui cementgyár felépítése ellen. A környezetvédelmi bizottság ezért azt javasolta a Holcimnak: vegye fontolóra más helyszín kijelölését.

Márta Iréntől, a Holcim Hungária Zrt. kommunikációs vezetőjétől megtudtuk: a cég szorgalmazza a párbeszédet a zöldszervezetekkel. Több alkalommal is javasoltak találkozót szakértőik részvételével. Csakhogy a civil szervezetek képviselői eddig nem kezdték meg az ügyben a párbeszédet a cég képviselőivel. Arra a kérdésre, hogy ezt miért nem tették meg, Szuhi Attila azt válaszolta: amíg nem ismerik a beruházás környezetvédelmi hatástanulmányában leírtakat, nincs miről tárgyalni.

A cég egy találkozót követően kész hosszabb időre betekintést biztosítani a hatástanulmányba. A kommunikációs vezető hozzátette: a már működő lakossági ellenőrző csoport is elvihette tanulmányozásra a dokumentumot. Ezzel a lehetőséggel élhet az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület, a Válaszúton Alapítvány vagy bármelyik zöldszervezet is.

nol.hu

(forrás)