Sakkfigurák
Közélet
2008. máj. 17.

<p>A város önnönmagukat bebetonozott bástyának képzelő szószólói a héten ismételten harcba indultak. A parancs továbbra is a Strategopolis tanulmányából megismert: "tégy úgy, mintha az utca embere lennél". De ez ma már kevés. Nagyon kevés.<br/> Lássuk a szereposztást, az esztergomi sakktábla sötét oldalán.</p>

Az első harcos Gulya István. Ha a sakktáblán kellene elhelyezni, akkor legyen a jobb oldali bástya. A kilencedik oldalon tűnik fel, és indul háborúba háját tépve és hörögve - ahogy ő írja.

A célpont a 24 óra egyik munkatársa. Akiről megtudhatjuk, hogy mindenki tartozik valahová, elismerni nem szégyen, elfogulatlanságot hazudni az embereknek viszont az.

Gulyáról nem állíthatjuk, hogy elfogulatlan. Ezért kapta ezt a két flekknyi szó, közt... Próbál is hétről hétre megfelelni az elvárásnak.

A célpontját sem véletlenül találta meg. A fenét sem érdekli a mélygarázs jelenleg vele kapcsolatban.

Az igazi indokok: volt egy 24 órás cikk, a Szent István Gimnázium költözéséről, minek folyományaként városunk kiskirálya begőzölvén először az újságíró feleségét távolította el pozíciójából, majd az igazgatót is. Nos ez a feleség nem átallotta ezek után egy kiváló pályázattal versenybe indulni a Szent István Gimnázium igazgatói székéért.

Ne feledkezzünk meg a polgári frakció által egy már másodfokon is elvesztett perre, ahol a 24 óra újságírója is a vádlottak padjára került. Mindhiába. Felmentették őt.

Nos - nevezzük őt nevén - Rafael Balázs ezért került Gulya szó, közös ceruzájának hegyére.

A következő harcos: Osvai doktor "Demokrácia!" felkiáltással indul kivont karddal harcba az esztergomi sakktáblán. Ezen harciassága okán kiérdemli a heti huszár pozíciót. Ennek megfelelően ugrál L alakban. És lecsap. Egyik célpontja - minden bizonnyal az elmúlt heti elmélkedésére adott válaszom okán - én lennék, hisz megemlíti az itt olvasható „Ha nem megy ésszel, megoldjuk erővel” cikkemet. Innen üzenném számára: az abban a cikkben leírtak minden mondatát fenntartom továbbra is, sőt az elmúlt hét eseményei megerősítettek abban, hogy igazam volt. Sajnos.
Miért én lettem a kiemelt célpont? Dömösiként másra nem tudok gondolni, mint arra, hogy (bocsánat a kifejezésért) túl nagy a pofám.
Sajnálom, Doktor úr, én ilyen vagyok. Lapozzunk!

A harmadik figura a táblán egy (próbálok politikailag korrektül fogalmazni) sötét gyalog. Doktor Kolumbán tollából a primitívségről olvasni több mint vicces, főképpen azok számára, akik ismerik az iWiW-en tett megnyilvánulásait. Tudjátok, ahogy megfogalmazta egyszer: "A szarkeverőknek pedig marad a szándékaikhoz illő stílus.."

Célpontja: Miavecz Jenő, aki őt szegényt tizenketted magával kizárná a "demokráciából". Gyuri bácsi! Nem szükséges Jenőnek ezt megtennie. Önök megtették helyette, helyettünk. A kulcs is a mélygarázs alapköve alá lett mélyen eltemetve.

Nézzük Jenő bűnét, ami miatt a célkeresztbe került az eheti "képviselői hozzászólásban" (hogy ki és kit képvisel, abba ne menjünk bele inkább, mert túl messzire vinne).

Ellenőrizhető számításokat hiányolt, sőt felszólított a mélygarázs ügy tisztázására. Kolumbán szerint minden ellenőrizhető. Akkor mi szükség volt a zárt ülésre? A polgárok miért nem ismerhették meg a mai napig sem azokat a gazdasági számításokat, amire alapozva jó üzletnek minősül a dupla áron történő garázsvásárlás?

Szóba kerül a szeretgomgate ügy is. Lassan eljutunk oda is, hogy ezt az ellenzék rendelte meg, potom három millióért?

Itt még nincs vége. A bűnlajstrom folytatódik: "Szándékosan növeli a kaotikus indulatok, alaptalan felháborodások és hamis vádak sorát a Szent István Gimnáziummal kapcsolatban. Olyan jelöltet kíván az iskola élére, aki kétszer „tagadta meg” az alma matert, aki sosem szólt igazat az iskola költözéséről és az iskolaépület felújításáról, csak oktondi jajveszékeléssel kívánta kelteni és növelni az indokolatlan, de cselesen gerjesztett pánikot."

Gyuri bácsi, ezt valóban komolyan gondolja? Járt Ön egyetlen egyszer is ebben az iskolában? van fogalma arról, hogy miről is ír? Kétlem én ezt. Sarokba szorítva van amikor csak a támadás a megoldás.

Kíváncsian várom, hogy a jövő heti hullámban kik lesznek azok a figurák, akik a táblára kerülnek majd. A célpontok köre szinte biztos számomra már most. Jövő héten elmondom majd, hogy jól tippeltem-e!

(forrás)