Székelyföldi polgármesterek az Ister-Granum Eurorégióban
2007. ápr. 25.

<p>Negyven székelyföldi polgármestert és térségfejlesztési szakembert lát vendégül a hétvégén az Ister-Granum Eurorégió - mondta el az Ister-Granum Eurorégió Fejlesztési Ügynökség Kht.vezetője.</p>

A tanulmányúton az újonnan csatlakozott romániai települések képviselőinek magyar és szlovák szakértők tartanak előadásokat a pályázatírással és a határon átnyúló együttműködéssel kapcsolatos ismeretekről - közölte Ocskay Gyula.

A találkozón a magyar és szlovák szakemberek a formálódó székelyföldi regionális összefogás létrehozásához is segítséget szeretnének nyújtani a saját eurorégiójuk kiépítésében szerzett tapasztalatok átadásával - tette hozzá.

A tanulmányúthoz kapcsolódóan újjáalakul a Hét Határ Határon Átnyúló Önkormányzati Szövetség a Kárpát-medencében Egyesület. A fiatalon elhunyt előző elnök, Pálfi István helyére várhatóan Becsey Zsolt (Fidesz) EP-képviselőt választják meg.

Az ülésen alapító tagként részt vesz Bauer Edit, a Szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának EP-képviselője.

A Wikipedia internetes lexikon szócikke szerint a magyar-szlovák határon fekvő Ister-Granum Eurorégió százkét település önkormányzati társulása, amelynek megalakulását a 2001-ben újjáépült Mária Valéria híd tette lehetővé.

Területe meghaladja a 2.000 négyzetkilométert. Kétharmada Magyarországhoz, egyharmada pedig Szlovákiához tartozik, nagyjából Esztergom 25-35 kilométeres körzetében. Lakossága 216.000 fő, központja Esztergom. Neve két folyónév latin elnevezéséből keletkezett: az Ister a Duna római kori latin neve, a Granum pedig a Garamé.

A régiót létrehívó együttműködési megállapodást 2000. október 13-án kötötte az Esztergom és Nyergesújfalu Kistérségi Területfejlesztési Társulás, a Párkányi Déli Régió, valamint Tokod és Tokodaltáró. Az együttműködéshez azóta több tucat település csatlakozott, amely 2003. november 17-e óta hivatalos, intézményesített formában, mint eurorégió működik.

STOP

(forrás)