I. Erdővidéki Középkori és Reneszánsz Nap
2008. máj. 15.

<p>Erdővidék Múzeuma és a Gaál Mózes Közművelődési Egyesület 2008. május 17-én, szombaton a reneszánsz év jegyében szervezi meg az I. Erdővidéki Középkori és Reneszánsz Napot. A rendezvénysorozatra a vargyasi Daniel kastélyban és kastélyparkban kerül sor. A rendezvény fő támogatója: Esztergom Város Önkormányzata.</p>

A nap fő attrakciója a kisújszállási Szabad Lovagok Rendjének hagyományőrző bemutatója. Hozzájuk csatlakozik a székelyzsombori hagyományőrző csoport is.

A bemutatón az érdeklődők megismerkedhetnek a középkorban használatos fegyverekkel, páncélokkal, illetve harci bemutatók keretében a korabeli harcmodorral, haditechnikával. A bemutató végén lehetőség nyílik a páncélok felpróbálására, az íjak kipróbálására is.

A nap keretében további programokra is sor kerül: Fehér János művészettörténész bemutatja a vargyasi Daniel kastély építészeti értékeit, a sepsiszentgyö rgyi Guzsalyas Alapítvány munkatársai jurtát állítanak és kézműves foglalkozáson oktatják a nemezelés, rézdomborítás technikáját, lesznek gyermekjátékok, lesz reneszánsz táncház, fényképkiállítás nyílik Hlavathy Károly munkáiból a háromszéki reneszánsz emlékekről. Fellép a Kájoni Consort régizeneegyüttes és a Gyöngyharmat gyermekkórus.

A rendezvénysorozat fő támogatója Esztergom Város Önkormányzata. Segítőink, társaink a szervezésben a kisbaconi Bodvaj Egyesület és az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet vargyasi csoportja. Minden érdeklődőt szeretettel várunk. Nagyszerű alkalom családoknak, diák- és ifjúsági csoportoknak a szabadidő hasznos eltöltésére. A rendezvény programja:

  • 10.00: Nemezsátor építése és bemutatása - Guzsalyas Alapítvány, Sepsiszentgyörgy. Középkori harci jelenetek bemutatójára való nyilvános felkészülés - Kisújszállási Szabad Lovagok Rendje.
  • 11.00: A Nap hivatalos megnyitója. A baróti Kájoni Consort régizene együttes koncertje Zeneszerzők a Budai udvarban a XV-XVII. században címmel. Kiállítás megnyitó Hlavathy Károly fotóművész (Sepsiszentgyörgy) fényképeiből, Reneszánsz épített örökség Háromszéken címmel. A kiállítást megnyitja és annak anyagát Hlavathy Izabella, a Kovászna Megyei Műemlékvédelmi Hivatal munkatársa ismerteti.
  • 11.30-14.30: A sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány kézműves foglalkozásai (kötélverés, nemeztarsoly készítés, rézművesség, bőrmunkák készítése).
  • 12.00 órától a nap folyamán: Mesesarok. Olvasómaraton, Mátyás király alakját és tetteit felidéző mesék felolvasása kapcsán, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.
  • 13.00: A kisújszállási Szabad Lovagok Rendje (www.szabadlovagrend.uw.hu) középkori fegyver-, viselet- és harcijelenet bemutatója, valamint Tókos Imre baróti hagyományőrző íjász segédletével íjjal való célba lövés.
  • 14.00 órától a nap folyamán: Középkori és reneszánsz szabadtéri játékok a kisbaconi Bodvaj Egyesület tagjainak vezetésével.
  • 15.00: A baróti Gaál Mózes Általános Iskola Gyöngyharmat gyermekegyüttesének és a Baróti Szabó Dávid Iskolacsoport zenekedvelő diákjainak Táncok és virágénekek a XVII. századból című előadása.
  • 16.00: Fehér János művészettörténész (Vargyas) A későreneszánsz építészet Erdővidéken című előadása.
  • 17.00: Reneszánsz táncház a Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársainak közreműködésével.

Források:
  • www.erdelykalauz.com
  • www.disputa.ro
  • iWiW - Vargyas Kastély fóruma

    Dr. Kolumbán György írta:Kedeves Pataki Pista. A Vargyasi kastélyban és a kastélyparkban a hét végén az I.Erdővidéki Középkori és Reneszánsz nap, mint egésznapos kulturélis rendezvény kap helyet. A Kastély ezzel folytatja évszázados magyar kulturmisszióját. A rendezvény védnöke Meggyes Tamás a Királyváros polgármestestere. Népes Erdélyi és Kismagyarországi művészeti jelenlét biztosítja a színvonalat. Már nagy a készülődés, Bencze Csaba-Attila Igazgató úr vezetésével a kastély és az Erdély szertehíres Arborétm ligetben, vagyis a kastélyparkban várnak mindenkit, minket, Téged. Akik tudtuk, h dec. 5.-én nem a böszme kurmány hazugságának kell bedőlni. Vivát Vargyas. Hajrá Magyarország, Éljen a kastélyunk.

(forrás)