Kétirány
Közélet
2008. máj. 15.

<p>Mától megváltozik a Lőrinc utca-Bottyán híd-Táncsics utca valamint a Helischer és Gőzhajó utcák forgalmi rendje. A hónap közepétől az ismét kétirányúvá váló Lőrinc utcától egészen a Helischer utca végéig, a Gyakorló Iskoláig és a Pézsa Tibor Sportcsarnokig juthatnak el az autósok, illetve térhetnek vissza a Lőrinc utcán át a Rákóczi térig.<br/>Élménybeszámoló az első, újra kétirányú reggelről. Fotókkal.</p>

Eljött május 15., felvirradt a nagy nap.
A szokásos mindennapi reggeli kávém Naposban történő elfogyasztása után a Lőrinc utca vége felé vettem az irányt, mert még mindig egy csúnya kerek tábla látszódott a távolban. Kíváncsi voltam mi is lehet rajta. Nem csalódtam. Piros volt, fehér vízszintes vonallal a közepén.

Elővettem a telefonom, billentyűzár ki, naptár be. Jó a dátum. Május van. Tizenötödike.

Akkor lépjünk tovább, engem átvertek. Irány a Mária Valéria híd.

A mélygarázshoz épp akkor érkeztek mindenféle beton elemek, ennek örömére a Táncsics utca egész hosszában a város fele elkerítésre került. Ohh jeee. De amire kíváncsi voltam, az már az élményfürdő elől is látszott. A híd végénél beton elemek az úton keresztben. Árvíz feeling. Szakemberek egy sárga munkagép emelőjén állva éppen táblákat szereltek fel. Vagy le. Közben néhány autós megoldja a betonelemek okozta problémát, kikerüli a város felől jövő kanyarodósávon keresztül az érthetetlen akadályt.

A Helischer utca sarkán az egyirány táblája szakszerűen kifordítva a viacolorból. Most már járhatnak a teherautók oda-vissza!

Néhány fotó a betonról, aztán indulás visszafele. A piros táblák még mindig ott a kis híd és a Lőrinc utca sarkán. Csalódott visszaballagás a Rákóczi térre.

Némi kivárás, a dátum újbóli ellenőrzése után gondolván: már elég meleg van, elhatározom, hogy visszatérek a tetthelyre. Az Aradi térről kitekintve felcsillan a szemem. Két ember, létra, villáskulcs.

Gyors fotó messziről. Hát a 18-55-ös kit-obi nem a legideálisabb erre a célra, menjünk közelebb.

Ha már közelebb mentem, lefotózom őket. A létrán álló úriember hangosan kinyilvánítja a nemtetszését, erre felvilágosítom, hogy közterületen, akkor és azt fotózok amit akarok. Az úriember fokozza és jelzi, hogy nem járul hozzá, hogy megjelenjen a Hídlapban a képe.

Na ott nem fog. Vagy ha igen, akkor szerintem azt a képet nem én fogom elkészíteni.

A lényeg: a behajtani tilos tábla lekerült, a helyét egy megállni tilos foglalta el. Ha már ott az az oszlop, mégse kelljen kiszedni.

A lényeg: a népszavazás előtt néhány héttel – gondolom preventív jelleggel – egy ésszerűbb közlekedési rend lépett újra életbe. Ettől függetlenül a népszavazás továbbra is fontos dolog, hiszen azzal lehet „igazán” bebetonozni ezt az állapotot és valóban kinyilvánítani a városlakók akaratát.

Információink szerint a ronda beton elválasztó elemek is hamarosan virágládákra lesznek cserélve.

(forrás)