Vízi utca

Vízi utca

2006. 06. 24. 16:37

Átmásolva egy másik fórumból:

Megszólalásom apropója egy helyi ötlet ismertetése, ami régóta hever már a lábunk előtt. Ez pedig a vizi utca megvalósítási lehetősége Esztergomban. A város arculatának és hangulatának szerves része ugyanis a Kis-Duna part, ahol a betonozott partszakasz állapota, az ott helyenként megtapadt iszap és zöldnövényzet, valamint a zömében elhanyagolt állapotú úszóházak látványa jelentősen befolyásolja az itt lakók és a városba látogató vendégek parti élményét. Helyi civil kezdeményezésben nemrég egy olyan beruházás ötlete vetődött fel, ami megoldhatná egyrészt a hivatkozott környezet rendbetételét, másrészt helyben sajátos szállodai férőhely kapacitás bővülést eredményezne. Az elképzelést az Önkormányzat Városszépítési osztálya is pozitívan értékelte, ami szerintük nem tér el a város hosszútávú, elsősorban a vizi turizmust fejlesztő terveitől sem. Jelezték, hogy az Önkormányzat a lehetőségekhez mérten figyelembe is veszi majd ezt az ötletet a Prímás sziget rendezési tervének kidolgozásakor.

Az elképzelés lényege, hogy a vízfelületet utcaként használva, azon esztétikus vizi-ház sort lehetne kialakítani, mintegy a holland és francia kisvárosok hangulatát kölcsönözve városunk ezen részének. A civil kezdeményezés elsősorban szállodai férőhely kapcaitás bővítést célzott meg ilyen módon, de a vizi építmények hasznosítása számos más lehetőséget is hordozhat még magában. A vizi-ház sor terve eredetileg max 20 m hosszú és 5 m széles úszómű-állásokon létesülő 3-Star House-boat Hotel, vagy Youth-hostel rendszerű vizi és egy (esetleges szárazföldi) recepciós kiszolgáló épületegyüttesből állna. A vizi épületek végleges száma természetesen helyszínfüggő. A kivitelezés saját (befektetői) tőke, illetve azt esetlegesen kiegészítő EUs ROP pályázati források bevonásával lenne megoldható.

A hajóépítési projekt pontos költségvetési adatai illetve az üzleti terv elkészíthetősége érdekében első lépésként Kara Zoli (helyi lakos) által a Hajózási Felügyelettel három éve engedélyeztetett, végleges formájában 17 m hosszú és 4.7 m széles lakóhajó megépítését kezdtük el, ami jelenleg a Gesztenyefa soron a Gran Tenisz Klub előtt félkész állapotban található.

Amiért viszont mindezt leírtam ide, az a következő: Elképzeléseink szerint az egyes lakóhajók egyedi, egymástól különböző küllemben és funkcionalitással készülhetnének. (természetesen a Városszépítési osztály megfelelő engedélyével) A hasznosítástól függően az ismertetett max. 20x5 m-es alapterületen lényegében egy-, két- és három lakterű, a partról és a vízről egyaránt megközelíthető építmények kerülhetnének így kialakításra. Elképzelhető továbbá a mindennapos használatból végleg kivont, de máig esztétikus látványt nyújtó egykori vizi járművek felújítása is. Stockholmban láttam például egy Youth-hosteként működő egykori teljesvitorlázatú régi fregattot, ami jelenlegi látogatóinak kissé kényelmetlen és szűkös kabinokban történő elhelyezést biztosít, mégis nagyon népszerű azok körében.

Természetesen ez is, mint minden elképzelés megvalósíthatósága elsősorban a helyi döntéshozókon múlik. Amennyiben lehetőség nyílna helyben mégis egy ilyen projekt megvalósítására, úgy szándékunkban áll az egyes lakóhajók egyedi megjelenésére vonatkozó látványterv pályázat kiírása (esetleg ezen a fórumon meghirdetve), melynek nyertesei jelentősebb pénzjutalomban részesülhetnének! Viszont addig is minden építő ötlet és hozzászólás jól jöhet! Ha tehát a vizi utcára vonatkozó elképzeléseink esetleg elnyerték volna itt bárki tetszését, egy kvázi brain-stormingot szeretnék elindítani az adott témakörben!, Egyedi ötletek, elképzelesek, esetleg vázlatok, vagy használatból kivont vizi járművek információival bárki segítheti ezen elképzelések megvalósulását! Az ötletelés ugyanis még nem kerül pénzébe senkinek! Ha valaki hajóépítési vagy befektetési szándékkal jelentkezne, azt is örömmel vesszük.

2008. 03. 16. 17:32

Sziasztok!

 Amondó vagyok, hogy először tegyük rendbe a Kis-Dunát. Sajnos a város vezetésnek a milliós tartozások mellett nincs pénze arra, hogy a már évek óta egyre sürgetőbbé váló problémát megoldja. A Kis-Duna már olyan mértékben feliszapolódott és a medre tele van szeméttel, hogy csak idők kérdése az, hogy a víz elkezd büdösödni és poshadni. És félek attól ha száraz és meleg nyarunk lesz mindenki aki ott lakik vagy csak sétálni indul a partra megtapasztalhatja az álló poshadó víz bűzös szagát. Már régóta elkészült a terv a WWF segítségével, hogy miként lehetne a Kis-Duna rekreációját megoldani. Csak sajnos a város vezetése nem szentel kellő figyelmet a városnak eme különleges és sajátos elemére. Kezdésnek ki kellene kotorni a medret a nagy mennyiségű iszapot és szemetet elhordani, illetve mederkorrekcióval meg kellen oldani, hogy a fő víztáplálási pont ne vízmű felől érkezzen, hanem az Erzsébet park oldala felől. Ennek az a magyarázata, hogy így kevésbé iszapolódna fel a víz és tisztább oxigén dúsabb lenne. Ehhez azonban az kell, hogy a medret úgy kotorják ki, hogy a régi kutyaiskola felé lejtsen, illetve a vízműnél egy bukót, vagy gátat kell építeni amin persze áramolhatna a víz, de nem az lenne a meghatározó. Ebben az esetben a teljes vízcserét nagyobb áradásokkor lehetne megoldani. A partoladalt is meg leheni tisztítan. Szóval csak oda akartam kilyukadni, hogy ne kezdjünk megint fölöslegesen álmodozni, hanem tegyük rendbe az alapokat és utánna lehet beszélni a további tervekről. De az is lehet, hogy ha megtisztítanák a Kis-Dunát felfrissülne a vize, megint olyan szép lenne, hogy senki nem akarna oda vizi házakat és hoteleket, hanem a maga természetességében és élővilágában tudnánk gyönyörködni.  

Törölt felhasználó #43

2007. 12. 28. 17:41

ez (is) el.

Törölt felhasználó #43

2007. 12. 28. 12:35

ez elhalt?