Új Suzuki-modell Esztergomból
Gazdaság
2007. ápr. 23.

<p>Várhatóan decemberben mutatja be új modelljét az esztergomi Suzuki-gyár, amely idén 220, jövőre pedig már 300 ezer autó legyártását tervezi.</p>

Új vezérigazgató vette át a Magyar Suzuki Zrt. vezetését. Isao Ozava bemutatkozásakor elárulta, hogy idén új modellel bővül a Suzuki kínálata.

A modellnek is szerepe lesz abban, hogy az esztergomi gyár tovább növelje termelését, és az idei 220 ezer darabos gyártás után jövőre már 300 ezer autó gördüljön le a futószalagokról, ahol jelenleg 63 másodpercenként készül el egy autó.

2006-ban 50 milliárd forintot fordított fejlesztésekre a Suzuki, de idén ennél is nagyobb összeget terveztek be ilyen célokra. Ennek egy részét a kapacitásbővítéshez szükséges eszközökre költik, másrészt viszont nagy összeget fordítanak a várhatóan decemberben bemutatkozó új modell gyártás-előkészítésére is.

Az új modellről ugyan sokat nem lehet egyelőre tudni, de az valószínűleg a tavaly ősszel a Párizsi Autószalonon bemutatott Splash tanulmányautó sorozatgyártású változata lesz. A kisautóban akkor egy teljesen új fejlesztésű, gombnyomásra induló, 1,2 literes 16 szelepes motor szerepelt. A kiállításon ugyan négyfokozatú automata váltót kapcsoltak hozzá, de bizonyos, hogy ez csak felárért kerülhet az autóba, alapáron hagyományos szerkezetet kap.

Komoly biztonsági arzenált vonultatott fel a Spalsh, hiszen a blokkolásgátló mellett menetstabilizáló is felügyeli az autót, amellett, hogy az utasokra övfeszítők és överő-határolók, első, oldalsó és fejlégzsákok vigyáznak.

(forrás)