Ha nem megy ésszel, megoldjuk erővel
Közélet
2008. máj. 10.

<p>Ezt sugallja Dr. Osvai László képviselő legutóbbi Hídlapos hozzászólása. A képviselő úr az érettség(i) kapcsán érezte a késztetést magában, hogy tollat ragadva rúgjon még egyet a Szent István Gimnáziumba és a valódi demokráciába.</p>

Tisztelt Képviselő úr!

Ahogy Ön írja:

Demokráciákban - a vezetői kinevezések kapcsán - a döntést a választott vezetők hozzák meg, sok szempontot figyelembe véve. Álságos az, aki úgy tesz, mintha nem tudná, hogy a szempontok között a világon mindenhol ott van egyfajta lojalitás is. A döntések befolyásolásának megvan a helye, ideje és az etikája,(!) de a döntés, a döntéshozók feladata és felelőssége!
A fehér füst felszállta után pedig a hétköznapi munkának kell jönnie! Esztergomban is! A diák tanul, a tanár tanít, az igazgató igazgat, a döntéshozó, pedig amíg a mandátuma tart döntéseket hoz. Ez a szereposztás, mégha vannak is, akik szerepet tévesztenek, hisz ennek belátásához érettség kell.

Jól látja! A döntések befolyásolásának van egy etikája valóban! Teljes mértékben egyet tudok érteni ezzel. Egy valamiről feledkezik meg.

Amikor minden véleményező testület akaratával szembemenve, megválasztották Kurnász Lászlót a Szent István Gimnázium igazgatójának, akkor pontosan ezt az etikai határt lépték át, Meggyes Tamás parancsszavára.

Ön szerint, ha adott két pályázat, amiből az egyiket a szakmai fórumok 100%-ban elutasítanak - pontosítok: 96% és 97%-ban, az egyetlen támogató szavazó már meg is kapta jutalmát: egy igazgatóhelyettesi jelölést - , akkor a valódi döntést meghozók számára ez felhatalmazás arra, hogy mindezek ellenére kinevezzék az alkalmatlan jelöltet?

Ha Ön szerint arról szól a demokrácia, hogy a vezető lojalitása a mindenkori hatalom felé fontosabb, mint a szakmaiság, akkor Ön súlyos tévedésben él. A módszer jobban hasonlít a politikai tisztogatás fogalmára.

Önök ezzel a döntéssel kimondatlanul is kimondták a 320 éves Szent István Gimnázium halálos ítéletét és véglegesen lemondtak arról, hogy Esztergom önkormányzatát demokratikusnak nevezhesse bárki is.

Azonban Önök szerepet téveszettek: nem mindenhatók.

Bejó Gábor

(forrás)