Pedagógus műhely Esztergomban és a Felvidéken– folytatódik a megújuló energiás szemléletformálás
Környezetünk
2008. máj. 9.

<p>A Megújuló-energia, megújuló program keretében elindult szemléletformáló akció májusban a pedagógusokra koncentrál. A műhely-beszélgetések mellett folyamatban van egy akkreditált tanár továbbképzés engedélyeztetése is, amelynek fő témája szintén a megújuló energiák.</p>

2008. májusában az Esztergomi Szent Adalbert Központban kerül sor arra a pedagógus-workshopra, amelyre Komárom-Esztergom megye és az Eurorégió valamennyi iskolája meghívást kapott.

„Tapasztalatcserére hívjuk a pedagógusokat, hogy megosszuk egymással foglalkozási élményeinket, módszereinket. Beszélgessünk az interaktív foglalkozásokról, osztálytermi, szabadtéri lehetőségekről.” – mondta el Horváth Zoltán, az Egyesület környezeti nevelésért felelős munkatársa.

A műhelymunka során előadásokra, csoportmunkára és ötletbörzére kerül sor. A résztvevők részére óravázlatokat, irodalomjegyzéket adunk át, mellyel reményeink szerint segíthetjük felkészülésüket órai, szakköri foglalkozások előkészítéséhez megújuló energia és energiahatékonyság témában.

Mivel a program határon túli területeket is érint, ezért a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökséggel együttműködve egy pedagógus-workshopot a felvidéki Nemesócsára szervezünk, amelynek az Ügynökség Túzok-központja ad otthont.

A szemléletformálási kampány részeként az esztergomi Tanítóképző Főiskola és az ELTE szakembereivel összefogva, egy akkreditált tanár-továbbképzési anyagot is előkészítünk, a megújuló energiákról és az energiahatékonyságról.

Az ingyenes pedagógus képzés tervezett programja:

időpont: 2008. május 22. csütörtök 10-14h-ig

helyszín: Szent Adalbert Központ,

10:00 – 10:30 Köszöntő, programbemutató

10:30 – 11:15 Megújuló energiák használatának lehetősége - előadás

11:15 – 11:45 Szünet - frissítő

11:45 - 12:30 Csoportmunka - Interaktív módszerek alsó és felsőtagozatban

12:40 – 13:15 Ötletbörze - bevált gyakorlatok, tapasztalatcsere

13:15 – 14:00 Megosztás, további együttműködés – programzárás

Bővebb információ:

Szuhi Attila, kommunikáció Horváth Zoltán, környezeti nevelési programvezető

Tel.:30/563-7749 Tel:20/472-1099

e-mail: szuhia@t-online.hu e-mail: ekoku@zpok.hu

Háttérinformáció:

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület „Megújuló energia-megújuló határvidék” c. programja az Európai Unió 39 millió forintos támogatásával valósul meg. A program részeként feltérképezésre kerül a megye és az eurorégió megújuló energiaforrás potenciálja, összegyűjtjük a legjobban alkalmazható példákat, felépül egy ökoház és ökopark Esztergomban és széleskörű szemléletformálási kampány indul. Partnereink az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség.

(forrás)