"Na de most igazából szólásszabadság van, nem?"

"Na de most igazából szólásszabadság van, nem?"

2008. 05. 08. 17:46

Ezt a kérdést a Szent István Gimnázium frissen kinevezett igazgatója tette fel a Szigmédia diákjainak, első bemutatkozó interjújában. Ez elméletileg még igaz is lehetne. Csak nem Szent István városában és főképpen nem a Szent István Gimnáziumban. Egy kicsit hosszabb elemzést szerettem volna készíteni az interjúban elhangzottakról, ám egy váratlan(?) esemény miatt ma mégis beszéljünk csak a szólásszabadságról!

Ha a címben feltett kérdésre egyértelműen igent lehetne mondani 2008-ban, akkor a mai nap a gimnázium igazgatóját Sitku Pálnak hívnák.
Mint emlékezetes Sitku Pál felmentésének indokolásában a következők szerepeltek: ”Teret adott olyan törekvéseknek, amik súlyosan sértették a fenntartó érdekeit, illetve a polgármester személyiségi jogait (a 24 Óra napilapban megjelent igazgatói interjú, a tanévnyitó körüli anomália, az iskolai honlapon megjelent, a polgármestert sértő szöveg stb.)”

Ezek a dolgok tipikusan jellemzik az esztergomi szólás szabadságát, főképpen ha megtetézzük azzal az aprócska kis ténnyel, hogy a gimnáziumban meghirdetett sajtótájékoztató napján az önkormányzat valamennyi intézményében megtiltotta azt, hogy nyilatkozhassanak a dolgozók a sajtónak.

Hogy Kurnász László miképpen értelmezi a szólásszabadságot, arra egy mai blogbejegyzés árulkodik a Szigmédián:

bizonyos dolgok tisztázására

Az impresszumban ez áll: A Szent István Gimnázium diákjai által szerkesztett, de az iskolához szervezetileg nem köthető, független portál. Célunk a tájékoztatás és a szórakoztatás, valamint az iskolahonlap megszűnése által keletkezett űr lehetőség szerinti kitöltése. Tehát a tartalomra vonatkozó bármilyen észrevétel csak kérés lehet. Ahhoz, hogy mi az iskola zűrzavaros és érdekes életéből mit látunk fontosnak közölni, igazából nincs köze sem az iskola vezetőségének, sem a fenntartónak. Így Zara Melinda nyílt levelét nem szedjük le, mert szerintünk az nem pusztán "egy magánember vádaskodása".

Blogokat cenzúrázni Kínában volt szokás ezidáig. Esztergom nem Kína.

Na de most igazából szólásszabadság van, nem?

2008. 05. 10. 18:47

HIHI,Bejó,Nem én mondtam.A Kata most idetenné a szmájlit.!/jol írtam?/

Törölt felhasználó

2008. 05. 08. 22:36

A cenzúra információk hozzáférhetőségének és terjesztésének a felügyelete, elsősorban politikai és morális alapokon. Szűkebb értelemben csak az államilag gyakorolt, külön erre a feladatra alakult szervek által végzett információ-szűrést nevezzük cenzúrának (amely elsősorban a hírlapok és műalkotások megcsonkítását vagy betiltását eredményezheti), tágabb értelemben azonban az információknak a szélesebb nyilvánosság előli mindenfajta elzárását szokás (sokszor vitatható helyességgel) cenzúrának nevezni.

A szűkebb értelemben vett cenzúra az abszolutizmus, illetve a diktatórikus rendszerek jellemzője, ahol az információkat, az emberek véleményét és nézeteit is szabályozni akarják. Ezen lépéseket általában nemzetbiztonság, a közérdek vagy a „jó ízlés” ürügyén teszik meg.

(Forrás: wikipédia)

A moderáció szó jelentése ezzel szemben: mérséklés, mértékletesség, önuralom, mértéktartás, tartózkodás.

Talán így "érezhető" a különbség.

2008. 05. 08. 20:11

Kedves Mimó! Csak kérdezem, hogy tudod, hogy hogyan cenzúráznak Kínában, vagy mondták Neked? :-)))

2008. 05. 08. 19:42

Szerintem aközött, hogy meg akarja valaki mondani, hogy mi a mi blogunkot mit írhatunk és mit nem, és aközött, hogy valaki a saját maga által létrehozott portálon milyen szabályokat hoz létre a normális együttélés érdekében, van egy kicsi különbség.

Törölt felhasználó

2008. 05. 08. 19:13

azért hohó, különbség van ám egy blog és egy közösségi portál között. a blog a tied, a blog magánvélemény, abba ne szóljon bele senki.

A közösségi portálon pedig az együttélés szabályai működnek, ezért igényli a moderálást. ami ráadásul itt a szeretgomon roppant emberségesen van megoldva (nem törölnek, ugyebár...)

Hozzátenném még azt is, hogy nem láttam itt olyat, hogy véleményt kimoderáltak volna.

A virtuális nyomdafestéket sem tűrő és/vagy személyeskedő bejegyzésrészletek estén pedig ez teljesen jogos.

Törölt felhasználó

2008. 05. 08. 18:17

Szerény személyemmel kéretik a Reklamációs Irodában foglalkozni :) Köszi!

2008. 05. 08. 18:04

Halihó! Szerintem demagóg vagy, Bejó Gábor. Ugyanúgy cenzúrázol, mint ahogyan Kínában csinálják. Csak itt így mondják: moderálnak.