Átgondolt díszpolgárság
Közélet
2008. máj. 6.

<p>Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a város lakossága nevében az "Esztergom Díszpolgára" címmel tünteti ki a városért tevékenykedő legkiválóbbakat.</p>

Kiemelkedő elismerés díszpolgárnak lenni. Az önkormányzat hivatalos honlapja is megemlékezik mindenkiről. Majdnem.

1993-as évtől folyamatos a felsorolás a honlapon, ám a díszes névsor 2005. október 23-mal megszakad. Ján Oravec, Párkány város polgármestere az utolsó személy, aki feltűnik a listán.

Pedig díszpolgári cím adományozásáról 2006. március 2-án zárt ülésen döntött a testület, majd 2006. március 15-én a régi Vármegyeháza dísztermében tartott ünnepi közgyűlésen nyilvánosan bejelentették, hogy Magyarország korábbi miniszterelnökének díszpolgári címet adományozott Esztergom képviselőtestülete.

"Orbán Viktor miniszterelnök politikai pályafutása alatt szívén viselte Esztergom sorsát, boldogulását. Neki köszönhetjük, hogy ma híd köti össze Esztergomot Párkánnyal. ... Orbán Viktor előtt nem volt olyan magyar kormányfő, aki személyes ügyének érezte volna az esztergomi híd újjáépítését" - mondotta Meggyes Tamás az ünnepi testületi ülésen. Március 15-én, ahol bár Meggyes Tamás ott volt, de a kitüntetett valahogy elmaradt.

Ha mélyebben vizsgáljuk a dolgokat egyértelműen látszik: Meggyes a kampány kellős közepén saját pozícióit akarta ezzel a reklámértékű díjátadóval erősíteni, ám porszem került a gépezetbe. Bár Orbán a 2005-ös fürdő átadásán még megjelent, de a botrány hullámai már fodrozódtak elég rendesen Meggyes körül. A fürdő finanszírozása elég sok kétséget vetett fel, egyesek pártpénzekről is beszéltek. A finanszírozás körüli visszásságok miatt elkezdődött dr. Csomor Sándor jegyző kálváriája is, ami a mai napig tart.

Viktornak nem volt annyira fontos exponálnia magát Meggyes mellett. Ha Meggyes akkor bukott volna, az kellemetlenül érintette volna az egész Fidesz kampányt. Ezért inkább Orbán a háttérbe vonult.

2006. szeptemberében Orbán Esztergomba látogat. Ekkor épp a főtér felújítási munkálatai tartanak, csak a zegzugos körfolyosókon juthatott be Meggyes Tamáshoz. Így Orbán gyakorlatilag észrevétlen maradt hű támogatója mellett, csak néhány kiválasztott találkozhatott vele. Hiába. Ismét kampány van. A város kulcsa ismét Meggyes fiókjában maradt, Orbán nem kért belőle. A főtéren ma is folynak a munkálatok, most éppen a kezdetektől billegő csodaköveket próbálják maradásra bírni.

Több mint egy évet kellett várni, hogy Orbán előtt ismét megcsillanjon a díszpolgári cím átvételének lehetősége. 2007. december 21-én megnyíltak a határok és Viktornak épp annak a hídnak a közelében kellett beszédet mondania, amelyet neki köszönhetünk Meggyes Tamás szerint és aminek Orbán Viktor az Esztergom Díszpolgára címet köszönheti.

A beszéd hátterét Esztergom legnagyobb nevezetessége az Aquasziget Élményfürdő adta, de lehetett még más is ott. Például egy iskolabotrány, amelyet a jobboldali média agyonhallgatott. Kicsit távolabb pedig ott magasodott a Várhegy, amelyre Meggyes változtatási tilalmat szavaztatott meg hű követőivel, amikor kiderült, hogy nem a város, hanem az egyház nyerte meg az egymilliárd forintos idegenforgalmi fejlesztésre fordítható támogatást, az Új Magyarország programból. Bár ezt a tilalmat decemberben visszavonták mégis erősen beárnyékolta a Fidesz és az egyház kapcsolatát.

Orbán ismételten nem kért a díszpolgárságból Meggyes városában.

Talán engesztelés képpen 2006. októberében Dr. Erdő Péter bíboros vehette át a címet Meggyes Tamástól. Ám az ő neve sem szerepel már a város honlapján.

Kicsivel később a Szent Tamás-hegy csendjét egy építkezés borzolta fel. Volt képviselő aki még reklamált is miatta, majd a következő testületi ülésen elnézést kért. Az építés alatt lévő ház tulajdonosa Hernádi Zsolt volt.

2007. október 23-én Esztergom önkormányzata díszpolgári címmel tüntette ki Hernádi Zsoltot, a MOL elnök-vezérigazgatóját. A díszpolgári cím indoklásakor elhangzott, hogy Hernádi Zsolt "országosan, illetve nemzetközileg értékelt tevékenysége révén a város elismertségét, rangját növelő, kapcsolatainak körét bővítő munkát végez". A díjat az egyik alpolgármestertől kényszerült átvenni Hernádi, Meggyes távolmaradására a mai napig nem kaptunk semmiféle magyarázatot, ahogy arra sem, hogy bár a képviselőkön kívül megjelent néhány ünneplő között a városháza dolgozói szép számban jelen voltak, viszont az első sorok, melyeket a meghívott vendégeknek tartanak fel, üresen tátongtak, sem az egyház képviselői, sem más meghívottak nem tették tiszteletüket.

Természetesen Hernádi Zsolt neve sem szerepel a honlapon.

2008. március 15-én nem ítélték oda a címet senkinek. Október 23. a következő lehetőség. Vajon majd az akkori kiválasztott felkerül majd a honlapra?

Orbán Viktorra 783 napja várunk, hogy átvegye ezt a megtisztelő címet. Vajon van remény?

Nem igazán hiszem, hiszen a botránysorozat Esztergomban folytatódik: közpénzen készíttetett kampánystratégia a Strategopolistól, újabb botrányos igazgatóválasztás, eddig az összes bíróság visszahelyezte Dr. Csomor Sándor jegyzőt munkakörébe, jóárasított parkolóhely vásárlás, az ellenzék meggyanúsítása a Meggyes körül fellángolt tüzekkel kapcsolatban, és a lista korántsem teljes...

Hol a vége? Esztergom jobboldali város. Keressünk végre egy olyan polgármestert, akitől fenntartások nélkül átveheti majd az ország korábbi és egyben - várhatóan - a következő miniszterelnöke a megtisztelő díszpolgári címet!

(forrás)