Átgondolt díszpolgárság

Átgondolt díszpolgárság

2008. 05. 06. 10:41

Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a város lakossága nevében az "Esztergom Díszpolgára" címmel tünteti ki a városért tevékenykedő legkiválóbbakat.

Kiemelkedő elismerés díszpolgárnak lenni. Az önkormányzat hivatalos honlapja is megemlékezik mindenkiről. Majdnem.

1993-as évtől folyamatos a felsorolás a honlapon, ám a díszes névsor 2005. október 23-mal megszakad. Ján Oravec, Párkány város polgármestere az utolsó személy, aki feltűnik a listán.

Pedig díszpolgári cím adományozásáról 2006. március 2-án zárt ülésen döntött a testület, majd 2006. március 15-én a régi Vármegyeháza dísztermében tartott ünnepi közgyűlésen nyilvánosan bejelentették, hogy Magyarország korábbi miniszterelnökének díszpolgári címet adományozott Esztergom képviselőtestülete.

"Orbán Viktor miniszterelnök politikai pályafutása alatt szívén viselte Esztergom sorsát, boldogulását. Neki köszönhetjük, hogy ma híd köti össze Esztergomot Párkánnyal. ... Orbán Viktor előtt nem volt olyan magyar kormányfő, aki személyes ügyének érezte volna az esztergomi híd újjáépítését" - mondotta Meggyes Tamás az ünnepi testületi ülésen. Március 15-én, ahol bár Meggyes Tamás ott volt, de a kitüntetett valahogy elmaradt.

Ha mélyebben vizsgáljuk a dolgokat egyértelműen látszik: Meggyes a kampány kellős közepén saját pozícióit akarta ezzel a reklámértékű díjátadóval erősíteni, ám porszem került a gépezetbe. Bár Orbán a 2005-ös fürdő átadásán még megjelent, de a botrány hullámai már fodrozódtak elég rendesen Meggyes körül. A fürdő finanszírozása elég sok kétséget vetett fel, egyesek pártpénzekről is beszéltek. A finanszírozás körüli visszásságok miatt elkezdődött dr. Csomor Sándor jegyző kálváriája is, ami a mai napig tart.

Viktornak nem volt annyira fontos exponálnia magát Meggyes mellett. Ha Meggyes akkor bukott volna, az kellemetlenül érintette volna az egész Fidesz kampányt. Ezért inkább Orbán a háttérbe vonult.

2006. szeptemberében Orbán Esztergomba látogat. Ekkor épp a főtér felújítási munkálatai tartanak, csak a zegzugos körfolyosókon juthatott be Meggyes Tamáshoz. Így Orbán gyakorlatilag észrevétlen maradt hű támogatója mellett, csak néhány kiválasztott találkozhatott vele. Hiába. Ismét kampány van. A város kulcsa ismét Meggyes fiókjában maradt, Orbán nem kért belőle. A főtéren ma is folynak a munkálatok, most éppen a kezdetektől billegő csodaköveket próbálják maradásra bírni.

Több mint egy évet kellett várni, hogy Orbán előtt ismét megcsillanjon a díszpolgári cím átvételének lehetősége. 2007. december 21-én megnyíltak a határok és Viktornak épp annak a hídnak a közelében kellett beszédet mondania, amelyet neki köszönhetünk Meggyes Tamás szerint és aminek Orbán Viktor az Esztergom Díszpolgára címet köszönheti.

A beszéd hátterét Esztergom legnagyobb nevezetessége az Aquasziget Élményfürdő adta, de lehetett még más is ott. Például egy iskolabotrány, amelyet a jobboldali média agyonhallgatott. Kicsit távolabb pedig ott magasodott a Várhegy, amelyre Meggyes változtatási tilalmat szavaztatott meg hű követőivel, amikor kiderült, hogy nem a város, hanem az egyház nyerte meg az egymilliárd forintos idegenforgalmi fejlesztésre fordítható támogatást, az Új Magyarország programból. Bár ezt a tilalmat decemberben visszavonták mégis erősen beárnyékolta a Fidesz és az egyház kapcsolatát.

Orbán ismételten nem kért a díszpolgárságból Meggyes városában.

Talán engesztelés képpen 2006. októberében Dr. Erdő Péter bíboros vehette át a címet Meggyes Tamástól. Ám az ő neve sem szerepel már a város honlapján.

Kicsivel később a Szent Tamás-hegy csendjét egy építkezés borzolta fel. Volt képviselő aki még reklamált is miatta, majd a következő testületi ülésen elnézést kért. Az építés alatt lévő ház tulajdonosa Hernádi Zsolt volt.

2007. október 23-én Esztergom önkormányzata díszpolgári címmel tüntette ki Hernádi Zsoltot, a MOL elnök-vezérigazgatóját. A díszpolgári cím indoklásakor elhangzott, hogy Hernádi Zsolt "országosan, illetve nemzetközileg értékelt tevékenysége révén a város elismertségét, rangját növelő, kapcsolatainak körét bővítő munkát végez". A díjat az egyik alpolgármestertől kényszerült átvenni Hernádi, Meggyes távolmaradására a mai napig nem kaptunk semmiféle magyarázatot, ahogy arra sem, hogy bár a képviselőkön kívül megjelent néhány ünneplő között a városháza dolgozói szép számban jelen voltak, viszont az első sorok, melyeket a meghívott vendégeknek tartanak fel, üresen tátongtak, sem az egyház képviselői, sem más meghívottak nem tették tiszteletüket.

Természetesen Hernádi Zsolt neve sem szerepel a honlapon.

2008. március 15-én nem ítélték oda a címet senkinek. Október 23. a következő lehetőség. Vajon majd az akkori kiválasztott felkerül majd a honlapra?

Orbán Viktorra 783 napja várunk, hogy átvegye ezt a megtisztelő címet. Vajon van remény?

Nem igazán hiszem, hiszen a botránysorozat Esztergomban folytatódik: közpénzen készíttetett kampánystratégia a Strategopolistól, újabb botrányos igazgatóválasztás, eddig az összes bíróság visszahelyezte Dr. Csomor Sándor jegyzőt munkakörébe, jóárasított parkolóhely vásárlás, az ellenzék meggyanúsítása a Meggyes körül fellángolt tüzekkel kapcsolatban, és a lista korántsem teljes...

Hol a vége? Esztergom jobboldali város. Keressünk végre egy olyan polgármestert, akitől fenntartások nélkül átveheti majd az ország korábbi és egyben - várhatóan - a következő miniszterelnöke a megtisztelő díszpolgári címet!

Eredeti méret

2008. 10. 18. 18:04

Az írja a Hídlap, hogy a Mária Valéria híd újjáépítésének évfordulóján Orbán Viktor is köszöntötte a térségnek új lendületet adó átkelőt. Tette mindezt Kiss-Rigó László, Meggyes Tamás valamint az újjáépítésben részt vevő mérnökök és cégvezetők társaságában.

Vajon a díszpolgári kitüntetést is átvette végre, ha már egyszer úgyis itt járt?

2008. 08. 31. 18:34

Ki az akinek ennyire hiányzik hogy idejöjjön,hogy átvegye,hogy gratuláljon hogy ossza az észt az ETV-ben.Egy rossz döntés ami végre nem valósult meg.Ha ez így lett volna 8 évig ma ténylag az ország leggazdagabb városa lehetnénk.

Eredeti méret

Törölt felhasználó #43

2008. 08. 31. 14:58

Viktorka most nem ér rá! Viktorka most Amerikában nyaral!

viktoramerika.tumblr.com

Törölt felhasználó #43

2008. 08. 31. 11:55

900

Igen, kilencszáz napja nem kell Meggyes Tamástól Orbán Viktornak az esztergomi díszpolgárság! A miértekre továbbra sincs válasz.

Törölt felhasználó #43

2008. 08. 11. 8:54

880

Törölt felhasználó #43

2008. 07. 12. 11:40

850

2008. 06. 29. 11:06

Szerintem Orbán Viktor azzal, hogy nem vette át a díszpolgári címet megsértette esztergom polgárait. A címet ugyanis nem Meggyes Tamás adja, hanem a polgárok többsége által demokratikusan megválasztott képviselők, akik ugye a polgárok többségének akaratával megegyezően döntenek. Ha nam akarta Meggyes Tamástól átvenni ezt a megtisztelő címet, átvehette volna az egyik alpolgármestertől. Igaz ez elég kínos lett volna, ahogy szerintem Hernádinál is az volt.

Törölt felhasználó #43

2008. 06. 23. 18:18

Esztergom kompatibilis módon megoldották a díszpolgárok felsorolásának hiányosságát a www.esztergom.hu honlapon.

Törölték az adott oldalt.

A legszörnyűbb, gondolta talán tízezredszer, miközben kínlódva feszítette hátrafelé vállát (csípőre tett kézzel csavargatta derékból a testét, mert ez a gyakorlat állítólag jót tesz a hátizmoknak), a legszörnyűbb az, hogy mindez igaz is lehet. Az, hogy a Párt belenyúlhat a múltba, és azt mondhatja erről vagy arról az eseményről, hogy sohasem történt meg - ez feltétlenül borzasztóbb, mint akármilyen kínzás vagy maga a halál.

A Párt azt állította, hogy Óceánia sohasem volt szövetségben Eurázsiával. Ő, Winston Smith, tudta, hogy Óceánia igenis szövetségben volt Eurázsiával, méghozzá nem is olyan régen: négy évvel ezelőtt. De hol létezett ez a tudás? Csak az ő agyában, az pedig szükség esetén könnyen megsemmisíthető. S ha mindenki elhitte a hazugságot, amelyet a Párt állított - ha minden írott emlék ugyanazt a mesét tartalmazta -, akkor a hazugság bevonult a történelembe, és igazsággá vált. „Aki, uralja a múltat - hirdette a Párt jelmondata -, az uralja a jövőt is; aki uralja a jelent, az uralja a múltat is.” Ám a múlt, változtatható jellege ellenére, sohasem változott. Ami igaz most, az igaz örökkön-örökké. Nagyon egyszerű az egész. Semmi másra nincs szükség, csak arra, hogy szünet nélkül újra meg újra legyőzze az ember az emlékezetét. „Valóságszabályozásnak” nevezték ezt a módszert, újbeszélül: „duplagondol”-nak.

Orwell - 1984

Törölt felhasználó #43

2008. 06. 22. 10:29

Ahogy mosolyogva ránk tekint középről balján Gyurcsánnyal, jobbján pedig Orbánnal a nyolcadik oldalon...

áhh, gyerekek... közröhej!

Nekem az a reklám jutott eszembe erről, aminek a végén a csávó azt mondja: " Na ki a kiráály"? :))

Törölt felhasználó #43

2008. 06. 22. 9:26

Látod, a jobb és a bal oldal csak nézőpont kérdése... :)

Törölt felhasználó #43

2008. 06. 22. 9:24

Ahogy mosolyogva ránk tekint középről balján Gyurcsánnyal, jobbján pedig Orbánnal a nyolcadik oldalon...

Rosszul látod, mert szemből nézed!:) BALJÁN - Orbán Viktor. És a JOBBJÁN - Gyurcsány Ferenc:)

Arra mondjuk kíváncsi vagyok, hogy került Varga Győző a 3. helyre?

Törölt felhasználó #43

2008. 06. 21. 21:49

Még nem...

sok a dolog :)

Amúgy remélem az mindenkinek megvan, hogy a június 21-i Hídlap 7. oldalán sokminden kiderül ám...

Meggyes munkájának támogatottsága nagyobb mint Orbán Viktoré!

A Hídlapban felsorolt példák:

  • Meggyes Tamás 54/100 pont
  • Orbán Viktor 45/100 pont
  • Gyurcsány Ferenc 26/100 pont

Én nem akarok elébemenni a dolgoknak, de ebből az emberből még akármi is lehet !
Ahogy mosolyogva ránk tekint középről balján Gyurcsánnyal, jobbján pedig Orbánnal a nyolcadik oldalon...

áhh, gyerekek... közröhej!

Eredeti méret

Törölt felhasználó #43

2008. 06. 13. 21:06

Kedves Gábor, miért nem osztod meg velünk Orbán válaszát? Gondolom ennyi idő alatt csak válaszolt már ;)

2008. 05. 27. 22:37

Velem szemben, az út túloldalán: belterület. Tőlem jobbra: felépült házak, nyaralók. Tőlem balra a befektető. Távolabb már tényleg nincs semmi.

2008. 05. 27. 22:29

Egyébiránt miből gondolod, hogy Te vagy itt az egyetlen ellen...? Ismered az összes tulajt? A politika pedig a várospolitikát is jelent, nem?

2008. 05. 27. 22:23

Jójó, az elején azt hiszem még megvolt, hogy mit is értettél, azután kicsit belekavarodtam, én is elnézést:)

2008. 05. 27. 22:20

Pihenj inkább, mint friss házasember! S olvasd el mégegyszer, mit írtam. Pontosan azt, hogy lehet találni olyan pontot (vonalat), melytől a látképbe már nem zavar be egy ház, de azt is írtam, hogy lehet olyan házat is tervezni, mely jobban belesimul a tájba. (ld. G.S. otthona). Ez a tervező és az engedélyező felelőssége. A többi SZÁNDÉK kérdése, a KT (MT) joga. A közmű, út meg pénz (most csak a 90%-ra gondolok, mielőtt E.Á. megfeddne) kérdése. A Janikát meg nem itt olvastam valahol? Bocs, ha ezzel megzavartalak!

2008. 05. 27. 21:25

joey,

ha gondolod beszéljünk meg egy időpontot, menjünk fel oda és nézzünk szét - és ha akkor is azt gondolod, hogy jó ötlet az én esetleges terveimet egy lapon említeni ezzel a belinkelt - a bazilika felől premier plánban látszó - házzal, akkor ígérem megfontolom az érveidet.

2008. 05. 27. 21:19

Elárulom, hogy még fúrt kút is van a telken... a latin pincével szemközti Norton kút (ami légvonalban olyan 30 méterre van) pedig még több hónapos aszályok idején is adott vizet (amíg bele nem esett a nyomószerkezet a kútba pár éve).

Egyébként a biztonságos vízellátás kérdésköre azért érdekes, mert itt jön lefelé a Vaskapuból a vízvezeték... Vagyis bárhol máshol a városban akár 150 méteren is előbb lesz gond a biztonságos vízellátással, mint itt 180-190-200 méteren. És mivel már jelenleg is van érvényes szerződésem a vízművel, fizetem is a díjat, locsolunk is amikor csak lehet (kell az epernek, telepítettem málnabokrokat, egy áfonyát is próbából és most vettem 15 szelídgesztenye magoncot és 20 mogyoróbokrot)... szóval azt hiszem ezt nem kell tovább magyaráznom.

Azt meséltem amúgy, hogy megtaláltam a szomszéd debreceni tulajt? Azt tudtam, hogy az Eitler fényképészéké volt az az ingatlan, és a wiwen rátaláltam az unokára - innen csak egy lépés volt megtalálni azt a debreceni vállalkozót aki fejlesztési céllel vette meg 2003-ban a szomszéd fél hektárt. Annyi infót kaptam, hogy: "a mostani tulajdonos feljeszteni szeretné a területet, de a polgármester hallani sem akar - politikai okokból - arról, hogy belterület legyen, pedig nem sokkal lejjebb már társasházak épültek"

Namost miért mondja egy fejlesztőnek, hogy politikai okok, ha egyszer mondhatná azt is, hogy nincs víz?:) Csak nem én vagyok az a politikai ok?

2008. 05. 27. 20:19

Ne haragudj, miattam nem érdemes, elhiszem. Azonban hogy egy adott telken folyik a víz a csapból, nem jelenti a terület biztonságos ivóvíz szolgáltatását.