Engedély nélkül alapozzák a cementgyárat Nyergesújfalun?

Engedély nélkül alapozzák a cementgyárat Nyergesújfalun?

2008. 05. 01. 15:01

Építési és környezetvédelmi engedély nélkül földmunkák kezdődtek szerdán a tervezett nyergesújfalui cementgyár helyén a környezetvédők szerint.

A hivatalos verzió az, hogy a cég próbaalapozást végez, de a civilek úgy tudják, hogy ilyen kifejezés nem létezik a magyar jogban. A környezetvédők szerint az sem véletlen, hogy a munkát a négynapos ünnepre időzítették, amikor egyetlen hatóságot sem lehet elérni.

A tervezett cementgyár helyén, a virágzó repceföld közepén egy több tíz méter magas fúrótornyot állítottak fel a munkások szerdán a Komárom-Esztergom megyei Nyergesújfalun. A környékbeli lakosok arról értesítették a környezetvédőket, hogy a beruházó Holcim Hungária Zrt. több mixerkocsiját látták, amelyek feltehetően betont öntenek a mélyedésekbe - mondta a Független Hírügynökségnek Szuhi Attila, a Válaszúton Alapítvány munkatársa.

Mivel a négy napos hosszú hétvége alatt hivatalos válaszokat nem kaphattak a kérdéseikre, a környezetvédők informálisan próbáltak tájékozódni arról, hogy mi történik a tervezett cementgyár helyén. Azt a választ kapták, hogy a cég próbaalapozást végez. A civileknek a helyi építési hatóság és egy jogász is azt mondta, hogy ezt a fogalmat a magyar jog nem ismeri.

Szuhi Attila úgy fogalmazott: mindenki tudja, hogy ha valaki otthon akar egy tyúkólat vagy egy fóliasátrat felhúzni, még ahhoz is építési engedély kell. A cementgyárat tervező Holcim Hungária Zrt.-nek azonban még nincs jogerős engedélye, vagyis semmilyen munkát nem végezhetnének a területen.

Forrás: www.hirszerzo.hu

2008. 07. 11. 18:24

Elvtarsak.!/így ékezet nélkül./A cementgyár akkor is megépül ,ha fejreálltok is .A nemzet gazdaság szempontjából fontos !!!!!!Mi meg le vagyunk szarva.VILÁGOS!!!!!!!!!!

Eredeti méret

2008. 07. 10. 18:12

"Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség megerősítette a nyergesújfalui ipari parkba tervezett Holcim cementgyár 2007 őszén kiadott elsőfokú egységes környezethasználati engedélyét, amely így jogerőssé vált. Az elsőfokú határozatot több zöldszervezet és önkormányzat megtámadta, ezért volt szükség a főfelügyelőség állásfoglalására."

www.nol.hu

Eredeti méret

2008. 05. 19. 17:41

"Műszaki berendezéseket fedeztek fel a táti Zöld Sziget Egyesület tagjai a Holcim Hungária Zrt. tervezett cementgyárának nyergesújfalui helyszínén. A környezetvédők szerint addig semmilyen munkát nem lehet végezni a területen, amíg a cég nem rendelkezik a szükséges jogerős engedélyekkel."

www.nol.hu

Eredeti méret

2008. 05. 06. 17:14

Törölt felhasználó #43

2008. 05. 05. 21:24

Sajtóközlemény

Tárgy: Engedéllyel végeztet talajmechanikai méréseket a Holcim

További információ: Márta Irén, kommunikációs igazgató – iren.marta@holcim.com

Kertész Péter Arnold, kommunikációs tanácsadó – peter.kertesz@mmdcee.com

Dátum: 2008. május 5.

Cím: Engedéllyel végeztet talajmechanikai méréseket a Holcim

Budapest, 2008. május 5.

A Holcim Hungária Zrt. megbízásából április 29. és május 2. között talajmechanikai berendezéseket telepítettek a Nyergesújfalu Ipari Park területén. Ehhez a szükséges engedélyt a város önkormányzata adta meg. Az elvégzett munkálatok során mérőműszerekkel a talaj stabilitását fogják mérni. A több ponton alkalmazott vizsgálat eredményeiből átlagot számolnak, az így kapott adat az építési engedélyezési eljárás dokumentációjához szükséges. A mérések a tervezett gyár területén zajlanak, ám a vizsgálati pontok nincsenek összefüggésben a gyár egyes berendezéseinek tervezett helyével. Éppen ezért a mérések során felhasznált eszközök nem használhatóak a leendő gyár alapozásához.

„Az elvégzett vizsgálatok mindenképpen hasznosak. Függetlenül attól, hogy a Holcim új cementgyára megkapja az építési engedélyt vagy sem, a kapott adatok a nyergesújfalui önkormányzat rendelkezésére állnak majd.” – nyilatkozta Márta Irén, a Holcim Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója.

Háttérinformáció az engedélyeztetési eljárásról

Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 2007. október 11-én pozitív határozatot hozott a Holcim Nyergesújfalu Ipari Parkba tervezett új cementgyára vonatkozásában, azaz kiadta a környezetvédelmi engedélyt. A határozat ellen fellebbezést nyújtottak be, így jelenleg másodfokon zajlik az engedélyeztetési eljárás. Amennyiben a Környezetvédelmi, természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség jóváhagyja az első fokon eljáró hatóság döntését, úgy a Holcim építési engedélyért folyamodhat Nyergesújfalu önkormányzatához.

Az építési engedély megszerzése esetén - közel 70 milliárdos beruházással - Európa legmodernebb és legkörnyezetkímélőbb cementgyára épül fel Komárom-Esztergom megyében. Az új cementgyár a lábatlani dolgozók megtartásával és 52 új munkahely létesítésével összesen 280 embernek nyújt munkát.

Háttérinformáció a Holcim Hungária Zrt.-ről:

A Holcim Hungária Zrt. Magyarország vezető cement-, kavics- és betongyártó vállalata, melynek 2007-ben elért nettó árbevétele közel 32,019 milliárd forint volt. Magyarországon a Holcim 703 főt foglalkoztat. A Holcim az elmúlt évben Magyarországon 2,262 milliárd forintot fordított különböző környezetvédelmi és munkavédelmi fejlesztésekre, kapacitásbővítésre és korszerűsítésre.

További információért kérjük, látogasson el a www.holcim.hu weboldalra.

2008. 05. 05. 12:45

Köszönjük neked Nyergesújfalu! Örökké hálásak leszünk érte.

2008. 05. 05. 10:21

Talán kérdezzük meg az illetékes építéshatóságot.

2008. 05. 01. 18:59

Ugyan mit lehetne várni a Holcimtől a bélapátfalvi részvénylopás és a bélapátfalvi környezetszennyezés után.

2008. 05. 01. 15:06

A környék települései már több demonstrációt is tartottak a cementgyár ellen... természetesen eredménytelenül :(