Engedély nélkül alapozzák a cementgyárat Nyergesújfalun?
2008. máj. 1.

<p>Építési és környezetvédelmi engedély nélkül földmunkák kezdődtek szerdán a tervezett nyergesújfalui cementgyár helyén a környezetvédők szerint.</p>

A hivatalos verzió az, hogy a cég próbaalapozást végez, de a civilek úgy tudják, hogy ilyen kifejezés nem létezik a magyar jogban. A környezetvédők szerint az sem véletlen, hogy a munkát a négynapos ünnepre időzítették, amikor egyetlen hatóságot sem lehet elérni.

A tervezett cementgyár helyén, a virágzó repceföld közepén egy több tíz méter magas fúrótornyot állítottak fel a munkások szerdán a Komárom-Esztergom megyei Nyergesújfalun. A környékbeli lakosok arról értesítették a környezetvédőket, hogy a beruházó Holcim Hungária Zrt. több mixerkocsiját látták, amelyek feltehetően betont öntenek a mélyedésekbe - mondta a Független Hírügynökségnek Szuhi Attila, a Válaszúton Alapítvány munkatársa.

Mivel a négy napos hosszú hétvége alatt hivatalos válaszokat nem kaphattak a kérdéseikre, a környezetvédők informálisan próbáltak tájékozódni arról, hogy mi történik a tervezett cementgyár helyén. Azt a választ kapták, hogy a cég próbaalapozást végez. A civileknek a helyi építési hatóság és egy jogász is azt mondta, hogy ezt a fogalmat a magyar jog nem ismeri.

Szuhi Attila úgy fogalmazott: mindenki tudja, hogy ha valaki otthon akar egy tyúkólat vagy egy fóliasátrat felhúzni, még ahhoz is építési engedély kell. A cementgyárat tervező Holcim Hungária Zrt.-nek azonban még nincs jogerős engedélye, vagyis semmilyen munkát nem végezhetnének a területen.

Forrás: www.hirszerzo.hu

(forrás)