Kezdődik a kirándulószezon (és vele együtt a szemétdömping?)
Környezetünk
2008. ápr. 27.

<p>A jó idő beköszöntével egyre többen vágyódnak el hétvégeken a városokból valamelyik közeli erdőségbe. Különösen az úgynevezett kampányidőszakokra jellemző a tömeges kivándorlás. Ilyen nap például a húsvét hétfő, a május 1-je és a pünkösd hétfő.</p>

A fenti időpontokban akár tízszer annyian is felkeresik a közkedvelt kirándulóhelyeket, mint ahányan egyébként ezt egy "normális" hétvégi napon szokták megtenni. Ezzel persze nem is lenne gond, ha mindenki turistaként, vagy legalábbis turistáskodva tenné mindezt.

Sajnos több éves, évtizedes tapasztalat, hogy a "betonlakó" alkalmi kirándulók zöme, miközben természetjárást, kirándulást emleget, ennek pontosan ellenkezőjét végzi. Nem ritka az erdőszéli parkolókban tanyát verő siserehad, akik autórádiójuk bömbölése mellett, az önmaguk által termelt szeméthalom közepén merítik ki a "természettel szembeni alázat" fogalmát.

Jó néhány honfitársunk viselkedését tapsztalva még szerencse, ha csak a parkolókban, pihenőkben, s nem az erdő kellős közepén látjuk tőlük mindezt. Nyilván nem azért maradnak az aszfaltút közelében, mert beljebb nem ezt tennék, hanem, mert akkor el kellene távolodni az általuk megszokott, autójukban testett öltött kényelemtől és biztonságtól.

Sajnos alapvető probléma, hogy nagyon sokan nincsenek tisztában a természetben való viselkedés szabályaival. Pedig a legtöbb formula nem sokban különbözik attól, mint amennyit lakásunkban, lakókörnyezetünkben teszünk, vagy tennünk kellene. A hangoskodás, zajos mulatozás sem éppen ezek közé tartozik, de a szemelés sem.

A hulladék tűzrakóhelyben, illetve annak környezetében "felejtése" roppant primitív cselekedet, már-már elvetendő "népszokás". Főleg azoktól, akik autójukkal könnyűszerrel leszállíthatnák a szemetet, sőt az egyéb ott fellelt hulladékot is (tekintett nélkül annak egykori tulajdonosára). Sokan nem tudják, vagy nem akarják tudni, hogy az erdei szemétgyűjtőket az élelelmet kereső vadak túrják szét még azelőtt, mielőtt az illetékes kezelő azt elszállítaná. Ha abból indulunk ki, hogy ebédünket elfogyasztva általában sokkal kevesebb súlyt viszünk hazafelé, akkor tulajdonképpen nincs is miről beszélnünk.

A vadvirágok gyűjtése felesleges és értelmetlen cselekedet. Egyrészt azért, mert úgy szép az erdő és a mező, ha a virág ott van, másrészt a legtöbb elszárad, mire hazaérnénk vele. Az nyilván más kérdés, hogy térségünk természetes környezetének túlnyomó része nemzeti park kezelésében van, ahol ez egyébként is tiltva van.

Ha nem szabályokban, tilalmakban gondolkodunk, amit "csakazért is megszegünk", hanem józan ésszel felmérjük ténykedésünk értelmét/értelmetlenségét talán másképpen cselekszünk.

Mindenféle hangzatos befejezés nélkül, csak azt szeretnénk, ha mi emberek a természetben is azok maradnánk.

Megjegyzés

Érdemes figyelemmel kísérni az alábbi helyszínek állapotának alakulását:

Palatinus-tó partja, Kesztölci erdő, Klastrompuszta, Pilisnyereg, Esztergom – Dobogókő útvonal erdei autós pihenői, Búbánatvölgy

(forrás)