Széchenyi tér

Széchenyi tér

2008. 04. 26. 14:37

Csak azért, hogy ne törjétek szét a vendéglői fórumot! Meg azért, hogy Petrónak megmutathassam, nem csak a TÖRPE, meg .... nek lehet nemtetsző véleménye a Széchenyi tér ilyetén való "szépítése" ellen. Meg azért, hogy megint leírhassam, akiknek nem tetszik valamilyen megoldás, az nem biztos hogy Esztergom ellensége, még akkor sem, ha ezt belénk akarják sulykolni!

Nem én, és nem a Bejó, meg még sokan, akik Esztergomért esszük magunkat, nem tehetünk arról, hogy a jobbító, és szépítő munkák kivitelezésekor, mindíg becsúszik valami olyan dolog, amit el lehetne kerülni!

Lásd a pálmafák alatti raklap! Nem tudtam ellenállni annak, hogy belinkeljek egy részletet a 24 óra cikkéből, egy általam nagyrabecsült kertészmérnök nyilatkozatából. Természetesen, nagyon szivesen adom a pontos forrásmegjelölést is! Sokféle képen meg lehet valamit valósítani, de mégegyszer ki kivánom emelni, hogy ha valaki nem ért ezzel egyet, nem biztos hogy a város ellensége. Jómagam éles vitába keveredtem amikor nyilvánosságra került a terv, a fenyőfák kivágásával. Az illetékes azt mondta: "neked nagyon jól kellene tudnod, hogy a Széchenyi téren régen nem voltak fenyőfák, azok téridegen elemek, azokat a kommunisták ültették oda". Fogtam a fejemet, aztán "csak" megritkították, majd mint látható, nem bírják hogy a szél rájuk viszi a algaölős vízpermetet, és "öngyilkosak" lettek. És hogy ne csak emocionális dolgokkal untassak valakit, itt mellékelem az említett írást:

 

"– Nem tudunk szabadulni a gondolattól: lassan elsivatagosodunk. Elviselhetetlenné válnak a nyarak még a klasszikus bérházakban is, nemhogy a panelekben. Mi történik?
– Egy, az aszály elleni küzdelemről szóló ENSZ Egyezmény szerint „Magyarország egész területe aszály által érintettnek tekintendő”. Ma már ott tartunk, hogy a növénnyel borítottság valamint a szilárd burkolatok arányát az eddig ajánlott 75 – 25 százalékról 85 – 15-re kell emelni. Ez növeli a páratartalmat, csökkenti a hőfokot. Mindenki tapasztalhatta, hogy ha mezítláb az égő kőről a mellette lévő fűre lépünk, azt sokkal hűvösebbnek érezzük. A mi klímánkon kánikulában legfeljebb 22 fokos a hőfoka. De ha a páratartalom és a hőfok hányadosa tartósan 2,5 alá esik, ez sok növénynél hőgutát okoz. Feléli belső, szöveti vizét is a növény, végzetes toxikus elváltozások lépnek fel a sejtekben. Magyarul menthetetlenül legyengül és kiszárad. Így járhat a platán is, mely csak nedves, párás környezetben, magas talajvízszintnél élheti meg a magas életkort. Az ostorfa viszont mindent kibír, a legjobb várostűrő fafajta.
– De itt épen ez történt: hatalmas kősivatag a tér, az ötven éves ostorfákat kivágták, száradnak ki a fenyők, az új platánok, a két nagy közül az egyik már csupa tetű… Éjszaka is izzik szinte a kőborítás.
– Ezt én nem szívesen kommentálom. Engem nem kérdeztek; más tanácsot adhattam volna. De az biztos, hogy emelkedik az átlag hőmérséklet és ezt hatalmas zöldfelületekkel kell ellensúlyozni. Ez itt nem történt meg. Kiváló művészek élnek itt. Senkitől nem kértek tanácsot. Van itt egy szobor, olyan tömény giccs, hogy az Győzike kertjébe illene. "

 

És persze maradok tisztelettel: percjelzo

Eredeti méret

2011. 05. 21. 21:19

Ezeket még harmadikán fényképeztem. Úgy tűnik, a behajtási tilalom csak a lakókra vonatkozik:

2010. 09. 27. 14:15

Minek olvasgatod? Ahelyett, hogy tegnap délután leadtad volna Tétényi Éva sportnapi rendezvényén...:)

2010. 09. 27. 14:13

Most olvastam bele (hányinger miatt képtelen vagyok végigolvasni) a "Választási csalás Esztergomban?" című szennybe.- Ezért (is) bűzlik a hídlap.

Egyszerűen pofátlan, gerinctelen, aljas, ............. ez a fidesz-fidelitas nevű csűrhe! Azok dumálnak akik tesznek a törvényekre, csalnak, rágalmaznak, hazudnak. És persze tompika bújik a mentelmi jog mögé( máshova is bújhatna)! Undorító!!

2010. 09. 27. 13:58

Itt áskálódnak m1s aljas politikai ellenfelei. Vagy itt lesz a lejárat Knapp új földalatti pornócenterének. Esetleg egy török dohányzócenter ahol vizipipa helyett pillepalackpipa lesz.

2010. 09. 26. 18:31

Most éppen a szennyvíz jön fölfelé!

2010. 09. 26. 8:48

Yuknál sincsenek!

2010. 09. 26. 8:19

A lyukból jöttek elő??? Nevetés

Törölt felhasználó

2010. 09. 26. 0:12

A nadrágos csapat ott fényképezkedett, gyanusak.

2010. 09. 25. 14:03

Ezena lyukon is patkányok járnak ki-be??? Üvöltés

Törölt felhasználó

2010. 09. 25. 13:54

kb egy hónapja folyik.
tutira valami földalatti mozgalom támadja Esztergomot

Eredeti méret

2010. 09. 25. 13:16

Egy másik lyuk: Győzike szökőkútjának kilukadt az alja:

Eredeti méret

2010. 09. 25. 13:12

Egy (friss) lyuk a Széchenyi téren, ki tudja, mi van alatta...:

 

2010. 04. 14. 19:14

Ma, amikor elmentem a postára, és végigmentem a Széchenyi téren, eszembe jutott a városunk vezetőjének egy elhíresült kijelentése: "....nem leszünk bódéváros!" Ezután lebontották a Múzeum cukrászdával szemben levő kis épületet, a Piros patikával szemben levő virág boltot, kilátásba helyezték a Csülök csárda alatti virágos pavilon, és a Földműves utca végi fagylaltos pavilon lebontását! Aztán elkészült a Széchenyi tér felújítása, amikor még senki nem gondolta, hogy egy bódévárosnak ad majd otthont. Akkor most hogyan is van ez? Bódéváros lettünk! Amiket elbontottak, azok épületek voltak, téglából, ezek meg tényleg BÓDÉK amik a téren "díszelegnek"!

Eredeti méret

2010. 04. 05. 11:12

Interaktív szökőkúttal riogatják az embereket a Szabadság téren

(...) A tervezők a téglalap alaprajzú kút pereme mentén, a burkolatba rejtették el a három méter magasra fellövő vízoszlopokat. A sűrűn megjelenő vízoszlopok így elméletileg egy áttetsző „vízfalat" hoznak létre, amit az arra sétálók a mozgásukkal szabályozhatnak. Ha ugyanis valaki az alulról fellövő „vízfal" elé ér, akkor azon a szakaszon megszűnik a víz fellövése, így egy „kapu" keletkezik a „vízfalon". Miután bejutott - és elhagyta a kijelölt védelmi zónát - a szökőkút adott szakasza újra működésbe lép. (...)

ingatlan.net

youtube.com

Viszont nekünk vagy egy Győzike kertjébe való szupergiccs szökőkutunk...

Eredeti méret

2009. 10. 31. 22:40

A hetek óta üresen álló pavilonok után vajon ki és mennyit fizet - és kinek?

2009. 10. 31. 20:42

Ezt találtam:

Mivel a projekt végére a Széchenyi téren a kerthelyiségek területe négyszeresére bôvül, az önkormányzat a területhasználati és a rendezvények idejére felállítandó pavilonok után fizetett díjak növekedése mellett a növekvô idegenforgalmi adóval is számol. A tér bevétele a várakozások szerint évente meghaladja a negyvenötmillió forintot, míg fenntartása, üzemeltetése, például a szökôkutak mûködtetése jelenlegi árakon mindössze huszonegymilliós költséggel jár.

Törölt felhasználó

2009. 09. 27. 10:51

Tegnap este volt megint valami cirkusz a téren? Nem hallottatok valamit?

Törölt felhasználó

2009. 09. 20. 21:06

Ez sem a MÖM Tábor után készült kép.

...

-Kérdésedre a válaszom: Lehetett drogos buli vagy romaest, de lehet más is, ezt a fantáziádra bizom.

KG.

Törölt felhasználó

2009. 09. 20. 20:53

Vajon lejön ez a mexikói kőről? Elég gusztustalan...