kereszt-rejtvény 25
Kultúra
2008. ápr. 24.

<p>Egy sajátos városismereti játékra (kereszt-rejtvény) invitálom a tisztelt és érdeklődő olvasókat. Minden héten felkerül egy kép (Lekli Szabolcs fotóiból) a városunkban található keresztek egyikéből bízva abban, hogy lesznek olyanok, akik választ adnak arra, hogy hol is található, sőt esetleg a kép alapján megpróbálják majd felkutatni.</p>

A megfejtéseket (lehetőség szerint utcanév, pontos helymeghatározás, stb.) nem hozzászólás formájában várnám (ne rontsuk el mások játékörömét), hanem a szeretgomon keresztül az esztergom-anno.hu-nak küldve, névvel (nick-kel) ellátva.

A múlt heti heti kép:

www.esztergom-anno.hu

Megfejtés:

A kusztusi úton tovább haladva a Fári-kút felé találjuk a következő keresztet. A magas homokkő kereszten az öntöttvas Krisztustest megvan, valószínű mert nem bronzból készült. Alatta egy szobrocskatöredék, majd Szűz Mária szobra. A kereszt alsó harmadában a lábazaton a feliratból csak nagyon keveset lehet kibetűzni: Ad…Veloe…György 1860…ztendej…ttette… Kiegészítve: Ad Verlóczky György 1860 eszetndején készítette. A több mint 100 éves homokkő keresztet az időjárás igen megviselte, a corpus vakrozsdás, a keresztről és a szobrokról kisebb darabok mállottak le, de szerecsére vandál kezek nem bántották.

A Kettős Pincétől kifelé vezető út mellett, jóval a Kusztusi Kereszt után van, az út jobb oldalán, egy kicsit beljebb. Jobbra orgonabokor, előtte valami piros virágú bokor, balra mögötte egy összedűlöben lévő faház. A felirat olvashatatlan, de állítólag egy Verlóczky György nevezetű úr állíttatta anno. Az útról a horgásztóra nyílik kilátás.(Ötvennyolcas)

A képen kérdezett feszületet a volt kettős-pince elötti úton haladva a szép kertek mentén, elhagyva a 2003-ban újjárenovált kereszt mellett, tovább, tovább, tovább, fel...és hirtelen a nyíló orgonabokor után jobbra magasodva találjuk. A korpusz rozsdás, a kis angyalszobrocska fejetlen, még jól felújítható állapotban van. Szembenéz a dédai tónak, csenevész növények ölelik. Megszenvedtem a megfejtésért! ( lacikabácsika )

A jó időnek köszönhetően sikerült közelről is megvizsgálnom a keresztet. Az alsó rész homokkő és egybe van faragva vele Szűz Mária szobra. A karjait a teste előtt összefonva tartja. A kereszt tövében elég rossz, mállott szobortöredék van. Jobb kezét áldásra emeli, balján pedig egy épületet tart. Valószinű, hogy ez templom lehetett. A Ruhája papi öltözetre emlékeztet. A corpus eléggé rozsdás. A feliratból csak a György név és .. 60 -as szám olvasható. Előtte most virágzik egy gyönyörű japánbirs bokor. Helyileg a Dédai tó fölött a Fári-kúthoz vezető út mellett, attól mintegy 10 méterre a domboldalban, kissé bokrok mögé rejtve található. Beküldő: anyu54

A kereszt helye, linkje :

A múlt heti feladvány helyes megfejtői:

Gerdy,

Lacikabácsika,

Anyu54,

Ötvennyolcas,

Összesítve:

Anyu54 ( 21 )

Acho ( 20 )

Gerdy ( 24 )

g. ( 4 )

Lacikabácsika ( 24 )

Ötvennyolcas ( 16 )

Vidrapeter ( 2 )

Zs.Zsuzsi ( 1 )

Faxau ( 3 )

Szilvi ( 5 )

Az e heti feladvány képe:

www.esztergom-anno.hu

A megfejtések beküldési határideje: április 30.

Jövő héten jön a megfejtés és az új kép….

www.esztergom-anno.hu

Sárosi Attila

(forrás)