Megint jőnek, kopogtatnak
2008. ápr. 21.

<p>Ezzel a költői címmel vezeti fel a <a href="http://www.esztergom.hu/wps/portal/aktualis?docid=CSAR-7DWD3D" rel="nofollow">www.esztergom.hu</a> az újabb esztergomi felmérést ami a közlekedési szokások feltérképezését szolgálja. Sosem késő.</p>

Kérdezőbiztosok járják Esztergomot, az itt élők közlekedési szokásairól érdeklődve. Az önkormányzat megbízásából a Via Kárpátia Kft. végzi a munkát az elkövetkező hetekben. A felmérés célja, hogy az esztergomiak által járt útvonalak megismerésével előkészítsék az esztergomi közlekedésszabályozás „finomhangolását”.

A kérdezőbiztosok az önkormányzat megbízólevelével keresik fel a háztartásokat, s az ott élőket egyenként kérdezik meg az aznap megtett útvonalukról. A munkatársak délután öt és hét óra között csöngetnek be, és minden 12 évnél idősebb lakót „kifaggatnak”, honnan, hová, milyen céllal és milyen járművel utazott az adott napon a város területén. Az így kikérdezett 700 háztartás visszajelzései nyújtanak segítséget a szakembereknek a város közlekedési rendszerének egészére vonatkozó fejlesztési javaslatuk elkészítésében.

Ide kapcsolódó hír, hogy lezárult az egyes közterületek forgalmi rendjével kapcsolatban minden esztergomban élőnek elküldött levelek visszaküldése. Szent István városának 24798 lakója kapott kérdőívet, amelyen 59 olyan út, utca, tér, sétány forgalomszabályozásáról fejthették ki véleményüket, amelyeken az elmúlt hónapokban egy-, vagy éppen kétirányúsítást, tömegkorlátozást vagy más szabályozást vezettek be. A felmérés célja itt is az, hogy a szabályok felülvizsgálatánál és újabb területek szabályozásánál minél több ember véleményét tudják figyelembe venni. A visszaküldött vélemények feldolgozása folyik.

„A terv elkészítésének fő feladata és célja, hogy a város jelenlegi közlekedési szokásainak többrétegű megismerésével és mélyelemzésével lehetőség nyíljék a város közlekedési rendszerének egészére vonatkozó fejlesztésére, különös tekintettel az egyes közlekedési alrendszerek egymásra hatásának figyelembe vételével. Felmérésre kerülnek továbbá az egyes utak minőségi paraméterei is. Ugyancsak folyamatban van a város közlekedésbiztonsági adatainak beszerzése is. A felvett adatokra támaszkodva kidolgozásra kerül a közúthálózat hierarchikus fejlesztési terve, figyelemmel a jelenlegi és a várható forgalmi igényekre. Ez kiemelt fontosságú útvonalak és csomópontok esetében a forgalomszabályozási javaslatot is tartalmazza.” – nyilatkozta dr. Vörös Attila, a közlekedéstudományok kandidátusa a közel 25000 példányban kipostázott levélben.

Forrás: www.esztergom.hu

(forrás)