Webmánia I.
Közélet
2008. ápr. 13.

<p>Az internet meghatározó lett mindennapjainkban. Kikerülhetetlen. Sokan próbálják (próbáljuk) meghódítani. Nézzük át egy rövid összefoglaló segítségével, hogy milyen E-sztergom online jelene! -Az első részben: Politikai és híroldalak.</p>

 

ESZTERGOM.HU

 

Kezdetekben vala a hivatalos www.esztergom.hu weboldal. Se szép, se túl jó nem volt. A Híd- akkor még napi-lap átvett híreivel, a nullához közelítő tartalommal. Nem voltunk elájulva tőle.

Megújulása után, ma ott tartunk, hogy néhány friss, de nem igazán izgalmas hír mellett, mintegy archívumként akár 2006-os hírt is találunk rajta. A fórum, mint olyan gyakorlatilag halott. Az illetékesek nem érzik annyira magukénak a dolgot, hogy esetleg meg kelljen szólalniuk.
Igazából az E-sztergom projectre költött több mint negyedmilliárd nem igazán látszik meg az oldalon. Knapp János Pál alpolgármester a www.konzorcia.hu weboldalon nyilatkozik a lapról. A cikk zárszava: A polgárok és az újságírók pedig a maguk otthoni gépén figyelik on-line, mi történik... - úgy érzem, ettől igencsak távol vagyunk, főképpen annak tudatában, hogy Meggyes Tamás másodszorra is lesöpörte azt a felvetést, hogy a testületi ülések napirendi pontjai nyilvánosak legyenek.

 

EGOMINFO.HU

 

Őskövületnek számít az esztergomi webes közösség életében az egominfo.hu weboldal. A hírachívum első cikke 2000. október 2-ról származik, ahol a KTV műsoráról kaphattunk tájékoztatást. Fóruma szintén ebben az időszakban indult. Talán ez volt az első olyan oldal, ahol kritikai hangok fogalmazódtak meg a városvezetés ellen. Ez rá is nyomta a bélyegét az oldal megítélésére. Ám kétségkívül nagy előrelépés volt az, hogy ez volt az az oldal, ahol polgármesterünk - igaz csak egy darabig - hajlandó volt válaszolni a hozzá érkező kérdésekre.

Ahogy a fórumának bevezetőjében fogalmazott:

Tisztelt Látogatók!

 

Az elmúlt években sok cikk, topic, fórum foglalkozott ezen a honlapon városunk dolgaival.

Ezen a fórumon nemcsak igyekszem megválaszolni a kérdéseket, úgy téve ezt, hogy a válaszok nyomán az önkormányzathoz bővebb információkért fordulók hiteles kiindulópontként kezelhessék a megjelenteket. Láthassák, milyen döntések születtek az önkormányzat ülésein, és hogy áll azok végrehajtása a városházán.

Vagyis minden, ami ezen a fórum-oldalon megjelenik, ellenőrizhető a polgármesteri hivatal aktáiban.

Üdvözlettel
Meggyes Tamás

 

Napjainkban az egominfo.hu -n jelennek meg az önkormányzati döntések elemzései, hírei.

SZERETGOM.HU

 

Az egominfon 2006 januárjában indult egy fórum Találjuk ki Esztergomot címmel. Ebből a fórumból nőtte ki magát oldalunk, a szeretgom.hu weboldal. Az indulásunk dátuma 2006. május 22.
Az első évben 105 tag regisztrált az oldalon. Közeledvén a második születésnapunkhoz, elmondhatjuk, hogy felhasználóink száma hamarosan eléri a 770 főt.
Jelentős dolog az, hogy oldalunkon bármely regisztrált tag feltehet hírt, létrehozhat eseményt.
Az oldal teret nyjt bármely önkormányzati képviselő számára, hogy Virtuális fogadóóra keretében online válaszolhasson a hozzá érkező kérdésekre. Ami sajnálatos: a polgári frakció tagjai ezt a funkciót nem veszik igénybe.
A miértekre lehetne elméleteket gyártani, de ezt most nem teszem meg. Kérdezze mindenki képviselőjét!
A szeretgom.hu 2007-ben megnyerte a HVG helyi.érték versenyét a tízezer fő feletti lélekszámú városok közt. Tömören összefoglalva lapunk tényezővé vált Esztergom online életében, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy az Önkormányzat Sajtófelelőse is regisztrált oldalunkra.

 

HIDLAP.NET

 

Az Esztergomról érdeklődők a városi hetilap online oldalain is tájékozódhatnak a város mindennapi életéről. Sajnos az oldal nélkülöz mindenféle interakciót. Talán leghasznosabb funkciója az, hogy letölthetőek a papíros hetilap régebbi számai .pdf formátumban. Emellett a publikált cikkek főképp az előző vagy a következő nyomtatott szám anyagaiból állnak. Mivel a Hídlap a város lapja, oldalain főképpen a Önkormányzat szempontjából beállítva olvashatjuk a híreket.
A lap főszerkesztője Váczy-Hübschl István 2007. augusztusában volt a Szeretgom vendége egy online interjú keretében, ahol elmondta:

a lap legfőbb értéke az objektivitás lesz, akár tetszik ez az önkormányzatnak, akár nem. Ebből nem engedek, mert az újságírás erről szólna. Az, hogy M.O.-n a sajtó ennek az elméletnek még a közelében sem jár, még nem indok arra, hogy nem vagyok képes egy kisvárosi csoda létrehozására. meg fogom valósítani, ha törik, ha szakad, kivéve, ha visszavonják a megbizatásomat.

MEGGYESBUKTA.TK

 

2007 októberében kis színes matricák lepték el Esztergom utcáit. Megkezdődött a web 2.0 egyik vívmányának életre kelése a városban. Megjelent az első politikai jellegű blog a www.meggyesbukta.tk címen.
A MeggyesBukta weboldal humorral fűszerezve figurázta ki Esztergom vezetésének vitatható döntéseit, néhány ott megjelent grafika köremailekben kezdett terjedni a városlakók közt.

 

EGOMIKOMCSI

 

A polgármesterrel szimpatizálók sem tétlenkedtek. 2007 november közepén útjára indult a egomikomcsi.blog.hu blog. A blog merőben ellentmond a "polgárok" által hirdetett keresztényi szeretetnek, nyelvezete erősen trágár elemeket tartalmaz. Sőt. Inkább csak azt tartalmaz.
Amennyiben valakinek erre van igénye, az saját felelősségére kattintson az oldalra.
Egyéni humorukkal a közélet egyes - számukra nem szimpatikus - szereplőit, ahogyan ők nevezik "Véres- (Vörös-) -szájú mutánsok" különféle gúnynevekkel illetik. Jómagam kiérdemeltem a Kurvajó Gábor nevet, amit ezúton is szeretnék megköszönni!

 

ESZTERGOMIMESE

 

2008 április 5-én egy újabb önmagát jobboldalinak beállító blog indult útjára, az esztergomimese.blog.hu címen.

Esztergomi mesék áljobboldaliakról, műbalhékról

 

Nem minden estére, de minden esetre egy-egy tanulságos történet. Történetünk főhősei nem kitalált személyek. Viszont maguk találják ki magukról a jobboldaliságot, a közérdeket. Pedig csak önnépszerűsítő balos diverzánsok, vagy olyan öregdemokraták, akik egy százalék szavazatért vagy harminc ezüstért árulják el az ügyeket. Azokat, akik támogatták őket, azokat, akik szavaztak rájuk, azokat, akiktől vad ötleteik megvalósítását várták.

Ezzel a bevezetővel fogadja a lap a látogatónak. Szerzői költői vénával lehetnek megáldva, hiszen legtöbb bejegyzésüket "versbe" foglalva prezentálják.

Meggyes Tamás búbánatvölgyi házának felgyújtását a következő sorokkal kommentálják:
Mi mozog ott, hamu alatt?
Mitől épül az omlott fal?
Emelkedik Meggyes Tamás,
Hamvaiból féniksmadár.

- természetesen csak az után, hogy jópár versszakba foglalva kitárgyalják azt, hogy ki és kik lehetnek az elkövetők. Szerény véleményem szerint az itt olvashatók kimerítik a rágalmazás fogalmát.

VÉGEZETÜL

 

a Hídlap április 12-i számában a Fiatalok Esztergomért Egyesület (Google: 0 találat) bejelentette: "A következő hetekben olyan városi közösségi- és hírportált hívunk életre, amely felveszi a kesztyűt a városvezetéssel kifejezetten ellenséges online felületekkel. Párbeszédet szeretnénk a városért valóban tenni szándékozók és a döntéshozók között, nyitottak vagyunk minden kezdeményezésre és sorainkba várunk minden olyan lelkes fiatalt, aki szereti lakóhelyét és városszeretetét nem mindenáron Meggyes Tamással szemben kívánja megfogalmazni."

Sok sikert és kitartást kívánunk hozzá!

A jövő pedig bármit tartogathat. Én személy szerint akár azt is elképzelhetőnek tartom, hogy hamarosan elkezd Meggyes Tamás blogot írni szeretett városának. Gyurcsánynak bejött, meg kellene próbálni!

(forrás)