Ister-Granum regionális civil börze
2008. ápr. 10.

<p>Mérsékelt érdeklődés mellett került sor április 5-én az Ister-Granum Eurorégió civil börzéjére az esztergomi Pézsa Tibor Városi Sportcsarnokban. Az esztergomi Eurohíd Alapítvány és a Párkányi Régiófejlesztési Ügynökség által az NCA támogatásával rendezett kiállításon a régió 15 településének több mint 30 szervezete jelent meg és mutatkozott be.</p>

A kiállítók között voltak környezet- és természetvédelmi szervezetek (a Benedek Endre Barlangász és Természetvédelmi Egyesület (Dorog), a Dorogi Környezetvédelmi Egyesület, a Piliscsabáért Egyesület és az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület), turisztikai egyesületek (az Ipoly Menti Kulturális és Turisztikai Társulás Ipolyszalkáról, a Kultúráért és Turizmusért Társulás Búcsról, a Duna-Eurorégió Civil Kezdeményezés Egyesület Leányfaluról, valamint a Pilis Szíve Zöldút kezdeményezés képviselői több pilisi faluból), hagyományőrzők (az Arany Sólyom Lovagrend Esztergomból, a Magyar Ház Ipolyszalkáról), de megjelentek a vállalkozói egyesületek is (Esztergomi Ipartestület, Vállalkozó Nők Egyesülete, Vállalkozók Esztergomért Egyesület).

A szőgyéni szervezetek két közös standon mutatkoztak be.

A szakmai programban elsőként Ocskay Gyula, az Eurohíd Alapítvány igazgatója tartott előadást az Ister-Granum Eurorégióról és a régióban elindított, nonprofit szektort érintő fejlesztésekről. Ezt követően Rajnai Gábor, az ECOVAST nemzetközi vidékfejlesztési egyesület magyarországi tagozatvezetője mutatta be a LEADER-programot – civil szemmel.

A harmadik előadást Góra Sarolta, a párkányi régiófejlesztési ügynökség pályázati munkatársa tartotta a szlovákiai civil szektor helyzetéről. Ezt követően a résztvevő szervezetek külön-külön is bemutatkozhattak a színpadon.

A szakmai program zárásaként kerekasztal-beszélgetésre került sor. A téma a Nemzeti Civil Alapprogram jelene és jövője volt. A beszélgetésben Kovács György, az NCA Tanácsának közép-dunántúli tagja és Bereznai Csaba, az NCA Közép-dunántúli Regionális Kollégiumának Elnöke vett részt. A beszélgetésben Bereznai Csaba kitért az aktuális közép-dunántúli pályázati kiírásra is.

A standokon ízelítőt kaphattunk az eurorégió rendkívül színes civil szektoráról: a lovagrend képviselői fegyvereket és történelmi tárgyú könyveket hoztak, a pilisi zöldutasoknál céklakrémet és biokekszet lehetett kóstolni, a leányfalui turisztikai egyesület egy túrakenut is kiállított, a búcsiak felvidéki népviseletes babacsaládokat hoztak, a Magyar Ház, a szőgyéniek és a szalkai tájház kézműves termékeket.

Nagy kár, hogy a régióból az eseményre meghívott több mint 1150 szervezet közül csak néhány jelent meg érdeklődőként a rendezvényen. A civil szervezetek számára a következő megjelenési lehetőség július 4–6. között a kéméndi Szikince-Ghymes Fesztiválon lesz. A szervezők ide is szeretettel hívják-várják a civileket.

Képgaléria: www.szeretgom.hu

(forrás)