Az összkép továbbra sem kedvező a Palatinus-tó partján
2008. márc. 29.

<p>A március eleji nagyszabású partrendezés látványos eredménnyel járt az esztergom-kertvárosi Palatinus-tónál, ám a munkálatokból kimaradt részek még mindig jócskán lerontják az összképet. Ha pedig csak ez utóbbi területeket látjuk, a helyzet több mint siralmas.</p>

Esztergom Város Önkormányzata nagyszabású partrendezésbe fogott március első hetében. A várva várt eredmény nem is maradt el, a keleti partszakasz látványos átváltozáson ment keresztül. Megszűntek az illegálisan létesített horgászállások, szeméthalmok, sittlerakatok. Ám ez csak az érem egyik oldala.

A Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) tagjai az elmúlt hétvégén a szokásos tavaszi nagytakarításuk szervezése kapcsán végigjárták a teljes tópartot, és amiről beszámoltak, az több mint kiábrándító.

A legdurvább a helyzet a Dorog felőli oldalon - ami szintén esztergomi terület - az öbölben és az egykori homokvasút-színben. Az előbbi helyen elsősorban a tavalyi strandolások, vadkempingezések maradékai látszódnak, az utóbbi területen pedig hatalmas sittlerakatok éktelenkednek.

Vajon mikor oldódik meg végre hosszú távon a probléma? Mikor lesz végre felelős gazdája a tónak?

A BEBTE helyi iskolákkal közös akcióját a tervek szerint április 17-én tartja. Vajon lesz-e értelme?

(forrás)