Érdekes Esztergomi légszennyezettségi adatok

Érdekes Esztergomi légszennyezettségi adatok

2008. 03. 27. 13:07

Március 27-én a déli órákban a kvvm.hu adatai szerint közel 70%-kal haladta meg az egészségügyi határértéket Esztergomban a NOx (nitrogén oxidok) koncentrációja. A 15 órakor megismételt mérés eredményei már határérték alattiak voltak.

NO2 (nitrogén-dioxid): Vörösesbarna, szúrós szagú, a levegőnél nehezebb gáz. Erős oxidálószer és heves reakcióba lép éghető és redukáló anyagokkal. Reagál vízzel, salétromsavat és nitrogén-oxidot képezve. Megtámadja az acélt nedvesség jelenlétében. A gáz és a gőz egyaránt izgatja a szemet, a bőrt és a légzőszervet. Belégzése tüdővizenyőt okozhat, nagymértékű expozíció halálhoz is vezethet. A tünetek késleltetve jelentkezhetnek. Genetikus károsodást is okozhat az emberben.

NO (nitrogén-monoxid): Színtelen gáz, amely erős oxidálószer és reakcióba lép éghető és redukáló anyagokkal. Levegővel érintkezve nitrogén-dioxid szabadul fel belőle. A nitrogén-monoxid izgatja a szemet és a légzőszervet. Belégzése tüdővizenyőt okozhat, hatással lehet a vérre, okozhat methaemoglobin képződést. Magas expozíció halált okozhat. A tünetek késleltetve jelentkezhetnek. Szaga nem figyelmeztető, ha toxikus koncentrációban van jelen. Nitrogén-monoxid keletkezhet magas hőmérsékleten a levegő oxigénjéből és nitrogénjéből, illetve nitrogén tartalmú vegyületek elégetésekor. Ezek a folyamatok leggyakrabban belső égésű motorokban játszódnak le, de jelentős NO-forrás az ipar és a biomassza égetés is. Városi környezetben elsősorban a gépjárműmotorok felelősek a NO és a NO2 szennyezésért.

Forrás: A mérőállomás adatai www.idokep.hu

2008. 03. 28. 20:59

Bocsi ha megnézed külön a pesti képet láthatod hogy nem zöld az annyira. Pesten nincs is annyi öreg busz , meg teherkocsi mint itt.reggel 7ó30 és az azt követö idöben szinte lehetetlen bejutni a városba.Bedugul minden. Miféle nyilas duma az aki azt mondta a egom tv-ben?? bemennek a bástyába és utánna mennének dorog feléilyen barmot hát ez nem semmi.//olvstam egy másik hozzá szólásban.// MIlyen jó is lesz majd rövidessen indul a turista szezon jönnek a szlovák oldalról szépen körbe autóval..A forgalom áll már a körforgalomnál ÉS TESSÉK az elsö turista látványosság rödtön a szemük elött!! A Gazda bolt melletti csodálatos panoráma!! A Gyarapodás programja 1 fejezet!!De legalűább lesz ideje a szegény turistának meg emészteni adolgot mire beér a városba kocsival!! NA PUFFFFF neki Fördö Szálló és Környéke!!Gyarapodás program második fejezet!! 1990 óta erre telt!!Na és itt már szerintem meg sem áll a turista mert már parkoló hely hiányában nem szenved !! És szépen elhúzzzzz!!!!! VISÁGRÁG IRÁNYÁBA!! És a //"harlemröl forgatott videóját büszkén mutatja majd otthon"//

2009.08.16.

2008. 03. 28. 14:55

Nem hinném, hogy a belvárosi dugó miatt lenne Esztergom a legszennyezettebb levegőjű város. Bizonyára szerepet játszik a torlódás is. De Budapest , ahol nagyobb a járművek forgalma, miért zöld színű a térképen ?

Tehát, jó lenne tudni az igazi okot.

???

2008. 03. 28. 14:21

Az elmúlt 1 év statisztikái.

Késő ősz óta vannak ezek a kiugró tüskék a mérési adatokban. Kb akkor indult az építkezés a Kossuth Lajos utcán, azóta vannak ott torlódó autósorok... Talán nem véletlen.

2008. 03. 28. 13:17

Igen!! Ez nagyon helytálló!! Ma déli adatok szerint is böven az egészségügyü határérték felett van a mutató. Érdemes nézni az idökép.hu a 12 órai értékeket . De hát ez a nagyon gyorsforgalomnak köszönhetö ami a belvárosban van.Nem a papirgyár rondit ide,hanem ez a rengeteg autó ami a körforgalom és a belváros közti szakaszt 20percig teszi meg.És ez egy jó idö!! Föleg igy, hogy az belvárosi útszükületben nyugodtan parkolnak illetve elmegy vásárolni.Jó példa volt erre egy mozgáskorlátozott cimkével ellátott autó,véleménye neki mindenhol lehet.ezért 15 percet álltunk a ribár villamosági bolt elött mert ugy torlodtak a jámüvek illetve a buszok. Hát szerintem a Niitrogénoxidot szivhatjuk még egy darabig.Tomikát ide ültetném minden nap 2-3 órára hagy szokja. Milyen szép is lesz majd a fözezonban sétálni ebben az ÓZON DÚS levegöben a sok külföldi vendégnek meg nekünk a gyerekekkel.Már most látom mindenki imádni fogja. Meg aranyba foglalják annak a nevét aki ezt az egészet kitalálta!! ARANYA DE JÓ FÓRRRÓBA KELLENE!!

2008. 03. 27. 15:55

Van benne egyfajta periodicitás, igen...