Megemlékezés Dömösön
2008. márc. 15.

<p><b>Dömös | </b>Dömös Község Önkormányzata megemlékezést tartott Nemzeti Ünnepünk alkalmából. <br/>A gyönyörű idő sok helyi lakost kicsalogatott a rendezvényre.</p>

A Községháza előtti emlékműnél 2008. március 15-én, ünnepi műsort adtak a visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény diákjai valamint a dömösi Szivárvány Óvoda óvodásai.

Ünnepi beszédet mondott Dénes Kálmánné alpolgármester.

Petőfi Sándor Nemzeti dal címő költeményének megzenésített változatát Fabi Kati énekelte el, gitáron kísérte ifj. Szilágyi Gábor.

A történelemkönyvekből kiderül: Dömös népe a szabadságharc terheiből is kivette részét: a templom harangját ajánlotta fel a nemes célra, valamint 88 nemzetőrt állított ki. Ők Esztergom vármegye 2. zászlóaljának első századába tartoztak, és főhadnagyuk Rencz Ferenc maróti jegyző volt.
A Duna jobb partján nem voltak jelentősebb hadműveletek. Esztergom vára csak állomáshelye volt az 1849 januárjában oda betelepített császári ezrednek, ostrom ott nem volt, Visegrád pedig ekkor már egyáltalán nem számított védhető helynek.Ezért Dömös csak az időnkénti csapatmozgásokat tapasztalta a nagy küzdelemből, valamint a jobbágyság eltörlését. Bár a főkáptalani uradalom a továbbiakban is mőködött, immáron nem terhelte a falu lakóit a neki járó ingyenes szolgáltatásokkal és egyéb járadékokkal.


Akit bővebben érdekel a téma, a www.domos.hu oldalon megtalálhatja (8-9. oldal, Kládek László írása)

Fotógaléria: szeretgom.hu

(forrás)