Interneten is hozzáférhetőek lesznek a testületi ülések nyilvános üléseinek anyagai
2008. márc. 12.

<p>A március 13-a utáni képviselő-testületi ülések nyilvános ülésen tárgyalandó anyagai végre megtekinthetőek lesznek a város hivatalos honlapján.</p>

Miavecz Jenő interpellációja Esztergom jegyzőjéhez



Interpelláció Esztergom Város Jegyzőjéhez a képviselő-testület 2008. február 21-ei ülésén.

Tárgy: A képviselő-testületi előterjesztések nyilvánossága.

Tisztelt Jegyző Úr!

A képviselő-testületi ülések napirendjéhez kapcsolódó, nyilvános tárgyalásra szánt előterjesztések a város választópolgárai számára nem elérhetőek.

Ahhoz a városháza munkatársain kívül csak mi, képviselők férhetünk hozzá www.esztergom.hu oldalon, a megfelelő azonosító és jelszó beütése után.

Az elmúlt évben már kifejeztem írásban aggályomat ennek a gyakorlatnak a jogszerűségével kapcsolatban.

Azt a választ kaptam, hogy az ide vonatkozó törvények alapján ezt meg lehet tenni.

Kiegészítő kérdésemre - mi történik akkor, ha a nagy nyilvánosság számára hozzáférhetővé teszem a nyilvános ülés anyagait - pedig azt válaszolták, hogy óva intenek ettől a törvénytelenségtől. (Elnézését kérem, hogy csak általánosságban idézem válaszukat, de az akkori összes levelezésem letörlődött a számítógépemről)

Az utóbbi hónapokban egyre többször voltak olvashatóak ombudsmani állásfoglalások hasonló kérdésekkel kapcsolatban az országos médiumokban.

Ezek az állásfoglalások megerősítenek abbéli hitemben, hogy joguk van a választóknak megismerni az őket érintő előterjesztéseket, és ehhez a lehetőséget a város vezetésének kell biztosítania.

Az esztergomi várospolgárok ennek alapján tudnak véleményt nyilvánítani a közügyekről, amely véleményeket aztán az általuk választott képviselőknek –amennyiben eljutnak a vélemények hozzájuk- döntésük meghozatalakor figyelembe kell venniük.

Nem mellékesen az önkormányzati képviselőknek kötelességük lenne az őket megválasztók véleményét megismerni.

Mind a véleményformálás joga gyakorlásának, mind a lakossági vélemények megismerése kötelességének elengedhetetlen feltétele a képviselő-testületi ülések nyilvános előterjesztéseinek kellő időben való hozzáférhetősége.

Mindezek alapján kérem Jegyző Urat, hogy szakítva az eddigi helytelen-és véleményem szerint törvénytelen - gyakorlattal, a legközelebbi képviselő-testületi ülés előtt tegye a nyilvánosság számára hozzáférhetővé (könyvtár, internet) az előterjesztéseket!

Természetesen az is szükséges ehhez, hogy megszűnjön az a helyi törvényünkkel is ellenkező gyakorlat, hogy a képviselők is csak az ülés előtt egy-két nappal, vagy csak közvetlenül az ülésen jutnak hozzá az írásos előterjesztésekhez!

Esztergom, 2008. 02. 21.

Miavecz Jenő

képviselő




Sürgősségi indítvány



Esztergom Város Polgármestere
Meggyes Tamás

Tárgy: Sürgősségi indítvány - képviselő-testületi előterjesztések nyilvánossága

Tisztelt Polgármester Úr!

Gondolom, Ön is emlékszik arra, hogy képviselővé választásomat követően nem sokkal nehezményeztem először azt, hogy a képviselő-testületi ülések nyilvános üléseinek előterjesztései nem hozzáférhetőek az esztergomi választópolgárok számára.

Azon kérésemet, hogy a nyilvános ülések előterjesztései a város honlapján szabadon hozzáférhetőek legyenek, írásban is benyújtottam az elmúlt év elején a város jegyzőjének.

Kérésem a legutóbbi testületi ülésig nem talált meghallgatásra.

A február 21-i ülésre interpelláció formájában ismételten a város jegyzőjéhez fordultam ez ügyben.

Jegyző Úr válaszát írásban kaptam meg 2007. március 6-i keltezéssel.

Jegyző Úr válaszának utolsó mondataiból kiderül, hogy az eddigi – szerintem igen szerencsétlen - gyakorlaton rendelet-módosítással tud változtatni a képviselő-testület.

Tisztelt Polgármester Úr!

Dr Marosi György jegyző Úr válaszának hivatkozott részét felolvastam a képviselő-testület március 6-i ülésén.

Polgármester Úr ígéretet tett akkor, hogy a SZMSZ ilyen irányú módosítására tett indítványt támogatni fogja.

Mindezek alapján kérem, hogy a képviselő-testület március 13-i ülésének nyilvánosan tárgyalandó napirendjei közé sürgősségi indítványom alapján vegye fel a SZMSZ módosítását a fenti indoklással és mellékletekkel, és az alábbi határozati javaslattal:

A képviselő-testület az alábbiak szerint módosítja Szervezeti és Működési Szabályzatát:

Az ülés nyilvánossága

10. § (3) A választópolgárok – a zárt ülés anyaga kivételével – betekinthetnek a Képviselő-testület elé kerülő napirendek írásos előterjesztéseibe. Ennek érdekében az írásos előterjesztéseket a rendes ülés napját megelőző öt naptári nappal, a rendkívüli ülés napját megelőző két naptári nappal a jegyző köteles a város hivatalos honlapján minden érdeklődő számára hozzáférhetővé tenni, valamint az előterjesztések írásos változatát az érdeklődök rendelkezésére bocsátani betekintés céljából a polgármesteri hivatalban a hivatalos ügyfélfogadási időben.

Határidő a módosítás átvezetésére: azonnal.

Esztergom, 2008-03-11 Miavecz Jenő

képviselő

Civil Összefogás