Régmúlt korokba a régi idők autóbuszán
2008. márc. 9.

<p>Sokak számára valódi időutazás élményét nyújtotta a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) március 8-ra, vagyis nőnapra szervezett rendhagyó programja. A 43 fős csoport a Vértes Volán F 55-típusú járművével vágott neki a több órás buszozásnak a Nógrád megyei Ipolytarnócra.</p>

A BEBTE által meghirdetett programra nem kevesebb, mint 43 fő jelentkezett Dorogról, Esztergomból, Tatabányáról, sőt még Budapestről is, hogy a március elsején megnyíló ipolytarnóci Geológiai Park különlegességeivel ismerkedjen. Az "időutazás" mással nem is lehetett volna stílszerűbb, mint a régi idők faros autóbuszával. A Tatabánya - Dorog - Budapest - Salgótarján - Ipolytarnóc útvonalon igencsak komoly feltűnést keltő jármű kellemes nosztalgiautazást biztosított utasai számára.

Az Ipolytarnóc határában létesített geológiai - paleontológiai bemutatóhely kicsiknek és nagyoknak, diákoknak és tanároknak egyaránt felejthetetlen élményt nyújt.

A Borókás-árok Tanösvényen többek között a 24-23 millió évvel ezelőtti üledékes kőzetek feltárását, a miocén folyópart itató- és gázlóhelyének megkövesedett felszínét, a homokkőpadon párosujjú patások, ragadozók, ősorrszarvúak, madarak lábnyomait, valmint a Kubinyi Ferenc által 1838-ban felfedezett 46 m hosszú ősfenyő maradványát, valamint az első lábnyomos homokkőfelszínt tekinthetjük meg.

A kirándulást egy három-, valamint egy négydimenziós látványmozi teszi igazán különlegessé.

A nagy érdeklődésre való tekintettel ezt a kirándulást a BEBTE még az idei év folyamán megismétli. A részletekről az egyesület honlapján - www.bebte.hu - időben ad tájékoztatást.