Telekadó-mentesség Esztergomban

Telekadó-mentesség Esztergomban

2008. 03. 06. 16:22

Meggyes Tamás polgármester a csütörtöki testületi ülésen terjeszti elő azt a javaslatát, hogy az először 2007-ben kivetett telekadó további fizetésétől mentesítse a magántulajdonosokat.

A családok, magánszemélyek teherviselő képességük határához értek. Ezért, mint Esztergom polgármestere előterjesztésének indokolásában kifejti, ebben a kritikus pillanatban nem kívánja ezeket a terheket Szent István városa tovább növelni. A csütörtöki testületi ülés egyetértése esetén a belterületi építési telkek, kiskertek után nem kell telekadót fizetni.

Korábban már döntött arról az önkormányzat, hogy akik tavaly befizették az adót, vagy részletfizetést kértek, és a vállalt összeget befizették, visszakaphassák pénzüket. Most pedig már azoknak sem kell fizetniük, akik nem fizették be a tavalyi adót, és a rendeletmódosítás elfogadásával a továbbiakban, egészen 2010-ig nem vetik ki ezt az adófajtát.

http://fidesz.hu/index.php?Cikk=109940

http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=212056

 

2008. 03. 13. 0:03

Sőt, még egy olyan is van:

A megajándékozott jogosult az ajándék követelésére. Az ajándékozó aszerződés teljesítését megtagadhatja, ha bizonyítja, hogy az ajánlattétel, illetőleg a szerződés megkötése után az ajándékozó körülményeiben, különösen a megajándékozotthoz való viszonyában olyan lényeges változás állt be, hogy a szerződés teljesítése tőle többé nem várható el.

Ez a Ptk.-ból:

580. § Az ajándékozási szerződés teljesítését az ajándékozó megtagadhatja, ha bizonyítja, hogy az ajánlattétel, illetőleg a szerződés megkötése után körülményeiben, különösen a megajándékozotthoz való viszonyában olyan lényeges változás állott be, hogy a szerződés teljesítése tőle többé el nem várható.

Nem egészen erre a helyzetre találták ki ezt a paragrafust, de egy próbát megérhet.

Törölt felhasználó

2008. 03. 12. 20:54

Az ajándékozási szerződések megkötésre kerültek mind a 39 telek esetében.

Az ajándékozási szerződéseknek van egy olyan azt hiszem a Ptk. által biztosított sajátossága, hogy az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékba átadott "dolgot" bizonyos feltételek teljesülése esetén.

Viszont:

Az ingyenesség a szerződés alapvető sajátossága. Azellenszolgáltatáshoz kötött ajándékozás érvénytelen. Ha a felek ajándékozásnak nevezik ugyan a szerződést, de nem ingyenes a vagyoni előny juttatása, a szerződést tartalma szerint kell - pl. adásvételi, gondozási szerződésként - elbírálni.

Forrás: www.magyarorszag.hu

Tehát ez valójában nem is lehet ajándékozási szerződés, hiszen ellenszolgáltatást kap érte az ajándékozó (nevezetesen nem kell befizetnie a telekadót arra az évre amikor még ugyan az ő tulajdonában volt év elején az ingatlan, de azt év közben átadta az önkormányzatnak).

Fú, érdekes egy jogi helyzet...

Eredeti méret

Törölt felhasználó

2008. 03. 07. 19:08

Az lenne az etikus, hogy azok, akik - bizonyíthatóan a horribilis telekadó miatt - ingyenesen ajánlották fel a telküket az önkormányzatnak, most visszakapnák azt.

2008. 03. 07. 18:54

Minimum 3 hetente kellene valami szavazás a városban és a nyár közepére meg már mi kapnánk azért is pénzt ha leparkolnánk valahol.meg ha elviszik a szemetünket... meg mindenért fizetne!!!

a nagy KIRÁLY!! Söt szemlyésen hordaná házhoz a minden féle kedvezményt csak király maradhasson meg a talpnyalói!!

2008. 03. 07. 18:38

IGEN!!!!!a NAGY KIRÁLY IS IGY KÉPZELI NEM AZ ESZE JÖTT MEG!! NEM AZÉRT ILYEN ADAKOZÓ Ö MOST !!!!

A FÉLSZ NAGY ÚR LÁTOD!!EDDIG NEM VOLTAK ILYEN ÖTLETEI !!DE HÁT Ö MÁR CSAK ILYEN FÉLTI AZ IRHÁJÁT!! EZT NEVEZIK ALJAS ELÖRE MEGFONTOLT CSELEKEDETNEK SZAVAZÁS ELÖTT!!

2007-BEN NEM VOLT EKKORA ARCA!!!! ILLETVE VOLT CSAK AKKOR MÁSKÉPPEN!!

URALKODNI MINDEN ÁRON EZ AZ Ö ELMÉLETE!!!!ENNYI NEKEM A VÉLEMÉNYEM ERRÖL!!

2008. 03. 07. 14:05

 Mindezt persze annak fejében kapják a KEDVES TELEKTULAJDONOSOK, ha elfáradnak most vasárnap az urnákhoz és mig 1000 évre megszavazzák Meggyes Tamás uralkodását és ezzel együtt a gyarapodásának gyorsítását :))))

Törölt felhasználó

2008. 03. 07. 13:50

Azon telektulajdonosok, akik a telekadót nem tudják megfizetni, és szeretnék a telket az Önkormányzat részére eladni, ingyenesen átadni, vagy esetleg másik, külterületen lévő ingatlanra cserélni, a  hivatalunk Vagyongazdálkodási Irodáját keresték meg.
39 telek esetében a tulajdonosok ingyenesen ajánlották fel a telküket az Önkormányzatnak. Ebből 34 telek Piliszentléleken található, nagyrészük szántó, gyep, rét. Az ajándékozási szerződések megkötésre kerültek mind a 39 telek esetében.
16 telket térítés ellenében ajánlottak fel a tulajdonosok, melyből 2 db telek értékbecslése folyamatban van. Az Önkormányzat anyagi lehetőségei függvényében vásárolja meg ezeket a beépítetlen belterületi telkeket.


Ők buktak egy telket?

Eredeti méret

2008. 03. 06. 17:31

Igencsak be lehet kakkantva Meggyes a vasárnapi helyi népszavazástól :)

Törölt felhasználó

2008. 03. 06. 16:27

Az jut eszembe, hogy "Meggyes Tamás bizalmi szavazásnak nevezte a helyi népszavazást"...