Az energiatakarékosság világnapján indul az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület Lakcímke kampánya

Az energiatakarékosság világnapján indul az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület Lakcímke kampánya

2008. 03. 05. 15:02

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület március 6-ra - a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnapra - időzítve indítja több civil szervezettel közösen Lakcímke kampányát. A közeljövőben már Magyarországon is kötelező lesz energetikai tanúsítványt mellékelni az ingatlan adásvételekor. A tanúsítvány, a „lakcímke” azt mutatja meg, hogy az adott ingatlanban milyen hatékonyan hasznosul az energia. A kampányban szervezetünk ingyenes tanáccsal szolgál az épületek energiahatékonyságának javítása érdekében a Közép-dunántúli Régióban.

Az uniós előírások alapján a közeljövőben Magyarországon is bevezetendő energia tanúsítvány megmutatja, hogy az adott ingatlanban milyen hatékonyan hasznosul az energia, és szaktanácsokat ad az épület energiahatékonyságának javítása érdekében. A tanúsítványt csak megfelelő jogosultsággal rendelkező szakember állíthatja ki. A kampány ezen tanúsítvány hazai bevezetését igyekszik támogatni. A kampány egyik fő eleme az ingyenes „Lakcímke" füzet, amely közérthetően mutatja be az épületek energiafogyasztásának csökkentéséhez vezető praktikákat, technológiákat. Ezzel párhuzamosan ingyenes lakossági tanácsadó irodánkban is várjuk az érdeklődő ügyfelek jelentkezését.

„A hatékony tájékoztatás érdekében 10 utcai rendezvényen, fesztiválon is találkozhatnak az érdeklődők a kampánnyal. A civil tájékoztatáson túl, utcai reklámok, fizetett hirdetések is szolgálják majd a program sikerét” – mondta el Ledzényi András, programfelelős.

A tanúsítvány, hasonlóan a mosó- és hűtőgépeknél már ismert kategóriákhoz, A+-tól I-ig címkézi majd az ingatlanokat, így egyből megtudhatjuk, hogy az egyes családi házak és lakások, mennyire felelnek meg az energiagazdálkodás 21. századi követelményeinek. A kedvezőbb minősítésű „lakcímke" értelemszerűen növeli az adott ingatlan értékét, hiszen mondjuk a „C" tanúsítványú lakást télen nem csak kevesebb pénzből lehet fűteni, de nyári kánikula idején sem melegszik fel túlságosan. Így nem csak olcsóbb, de sokkal jobb is lesz benne élni. Egy „H" jelű címke viszont mindenki számára nyilvánvalóvá teszi, hogy az ilyen otthont drágább fenntartani, fűteni, hűteni, vagyis nem olyan kellemes benne élni. Energiafelhasználásunk hatékonyabbá tételével nemcsak otthonunk kiadásait csökkentjük, de személyesen is hozzájárulunk környezetünk megóvásához

A program az Energia Klub és öt másik régiós civil szervezet együttműködésében valósul meg (bővebben: www.lakcimke.hu)

Bővebb információ:

Ledzényi András, programfelelős Szuhi Attila, kommunikáció

Tel:30/469-7448 Tel:30/563-7749

e-mail: ekoku@zpok.hu szuhia@t-online.hu

Még nincsenek kommentek :(