Tézisek és taszítások
Közélet
2008. jan. 27.

<p>Egy jól működő város soha nem kizárólag a városlakókat szolgálja, hanem a szűkebb-tágabb városkörnyék igényeit is. Nem létezhet erős centrum gyenge térségi háttérrel, és fordítva: a térség nem erősödhet a város ellenében.</p>

Igen. Szépen hangzik. A Gyarapodás Programjában olvasható mindez a 173. oldalon.

Aki ismer, az tudja, hogy nem vagyok esztergomi. Eddig azt hittem ez nem bűn, hiszen Dömös erősen Esztergom vonzáskörzetéhez tartozik. Ha tetszik, ha nem az esztergomi történések erősen befolyásolják Dömös létét is. Nekünk Esztergom a VÁROS. Sokunknak munkát adnak munkahelyei, többünk vállalkozása Esztergomban él. Vásárlásra egyetlen lehetőség a közelben szintén ez a város. Ezért talán jogos az elvárás, hogy mint gyakorlatilag itt élők - bár szavazati joggal nem rendelkezők - mi is véleményt nyilváníthassunk Esztergomról és az ottani történésekről. Főképpen azért is, mert a térség országgyűlési képviselője és a város polgármestere egy és ugyanazon személy. Felelősséggel tartozik ugyanúgy felénk is, mint a városa/városunk felé.

Normális demokráciákban a vezetésnek el kellene fogadnia a kívülről jövő tanácsokat is. A normális demokráciákban. Esztergom valahol nagyon messze helyezkedik el ettől. A lakosságnak gyakorlatilag semmiféle befolyása nincs arra, hogy az általa hatalomra segített "vezetői" mit tesznek vele és városával.

Nagyon rossz irány ez. Bár köztudottan birka nemzet a magyar, hisz tűr a legvégsőkig és még utánna is, de ha egyszer megmozdul akkor ott kő-kövön nem marad. Esztergomban elindult valami. Valami ami talán jó irányba mozdítja meg az eddigi tespedést. Már nem mindenkinek tetszik az, ha megkérdezése nélkül döntenek felette. Főképpen akkor, ha a döntések titokban, zárt ajtók mögött zárt üléseken történnek - és nagyon sokszor megkérdőjelezhető vagy egyenesen rosszak is ráadásképpen.

Megkérdezem: a rossz döntések ellen miért bűn felszólalni? A rossz döntéseket miért bűn megkérdőjelezni bárkinek is? Legyen az szorosan vett esztergomi lakos vagy a térség bármely érintett polgára?

Szükséges elfogadnom a kirekesztő magatartást? Miért kellene elfogadnom azt a választ bármilyen kérdésre, hogy "neked dömösi nyikhajnak ezekhez fikarcnyi közöd sincs. Sepregess a saját portád előtt!"? Azt meg sem merem említeni ezután, hogy majd 10 évig Pilismaróton is élni mertem.

Esztergom az én portám is, mert a magaménak érzem. Ez tetszhet vagy nem tetszhet másoknak, de erről szól a szabadság.

Egy jól működő város soha nem kizárólag a városlakókat szolgálja, hanem a szűkebb-tágabb városkörnyék igényeit is. Nem létezhet erős centrum gyenge térségi háttérrel, és fordítva: a térség nem erősödhet a város ellenében.

(forrás)