Radnóti javítva

Radnóti javítva

2008. 01. 22. 19:05

„ Radnóti, javítva”

Ezzel a címmel jelent meg Cseri Péter tollából egy írás a Népszabadságban.

„„Élnek dolgozók itt, költők is bűntelen, / és csecsemők, akikben megnő az értelem”- ez a Radnóti – „idézet” olvasható a napokban az államfő részvételével felavatott veszprémi Brusznyai-emlékmű talpazatán. Csakhogy a szöveg nem pontos: egy szó nem stimmel a kőbe vésett, az emlékművön –töbszörösen is – idézőjelek között szereplő mondatban: Radnóti ugyanis nem csecsemőket ír Nem tudhatom című versében, hanem csecsszopókat. Először arra gondoltam, hogy talán elírás történt, de aztán kiderült, hogy az emlékmű alkotója, Melocco Miklós szándékosan formálta át a klasszikus sort, ezt ő maga nyilatkozta. Utóbb beszéltem vele. Azt mondta: neki nem tetszik a „csecsszopó” szó, szerinte durva, nem illik Radnóti szelíd személyiségéhez. Hozzátette: az utókornak joga van a finomításokhoz”

Elolvasván a cikket elgondolkodtam, a művészi szabadságról. Lelki szemeim előtt megjelent Melocco Miklós milleneumi alkotása: István megkoronázása. Elképzeltem, hogy valaki odamegy spiccvésővel és kalapáccsal, elkezdi vésni a szobor valamelyik alakjának az arcát, mondván, nem tetszik neki az a vad arc, mert szerinte ……… Eddig simán elzavartam volna, hogy egy őrült, aki megbecsteleníti a szobrász munkáját! Most meg itt állok kétségek közepette! Akkor most megváltoztatható a megváltozhatatlan, vagy vannak egyesek akik megváltoztathatnak dolgokat. De akkor kik döntik el, kik tehetik kik nem. Amiért fáj a szívem, és szomorú vagyok, ez Radnóti egyik legszebb verse. „Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent, nekem szülőhazám”. És mindig hozzágondolom, mindenkinek mást-mást. Nekem a szűkebb hazám jut eszembe, amikor valamelyik környékbeli hegyről nézem Esztergomot, míg másnak esetleg éppen az alföldi rónaság jut eszébe a kezdőmondatot olvasva. Szóval én azért el fogom zavarni az illetőt, mert teccik é vagy sem, az a szobor így Melocco alkotása, ahogy van. Ha valakinek nem tetszik, az a szíve joga, de könyörgöm, ne alakítsa át. Senki, semmit! Tiszteljük meg a művészeink alkotásait, és én a magam részéről azt a művészektől is elvárom. Egyébként meg maradok tisztelettel: percjelzö

2008. 11. 05. 14:27

Azért van még remény:)

Olvasás éjszakája:

szigmedia.com

Törölt felhasználó #224

2008. 11. 05. 12:57

Előre is elnézést kérek Arany Jánostól... :)

AJ: Velszi (sic!)

Edvárd király, angol király,
Szem-szájnak ingere,
Körötte csend amerre ment,
Hogy nézni is tereh!

Szüzek siralma, özvegyek,
Halomba, mint kereszt,
S mind, ami bor pezsegve forr,
Montgomeryben így esett.

sasaSk New deGeneration Short Liberal R-otic Remix

Törölt felhasználó #224

2008. 11. 05. 12:35

Bezony, ez így igaz... szép új világ lészen itt (van, de most hagyjuk) mondjuk 20 év múlva, amikor a semmierkölcsön és rabláshazugságon fölnőtt (de)generációk az analfabetizmusukkal és relatív ideológiájukkal (relatív minden, ki hogy érzi) általánossá válnak és az lesz a természetes... akkor szerintem én vagy kivándorlok, vagy barlangba vonulok Nagy Öregnek. Valahogy ilyesmi volt a Római Birodalom vége és agóniája.

A képregény is megterhelő lesz, nehéz lesz a piktogrammokat is értelmezni azzal a tudásbázissal, amit kapnak :D Viszont még mindig lesz sör meg pornó. Fú de lazaaaa ;)

.

Törölt felhasználó #224

2008. 11. 05. 12:22

"de ne felejtsük el, kik és milyen őszinte lendülettel züllesztik az oktatást a béka segge alá."

Csak adaléknak írom le, hogy az oktatás züllesztése már a hetvenes évekbe megkezdődött, a "képi" olvasás bevezetésével. És sajnos pártállástól függetlenül, azóta is tart. Ebből sajnos nem lehet az 1998-2002 közötti időszakot sem kivenni.

Ami meg az olvasást illeti: még fokozhatnák az iramot! Elképzelem az Egri csillagokat, hogy ne legyen megterhelő elolvasni, képregényként. Azt is csak röviden, mondjuk három képpek,megjönnek a törökök, csatáznak, elmennek a törökök, nehogy összetörjön a fiatalság lelki világa! Szép új világ. :-(((((((((((((

Eredeti méret

2008. 11. 05. 12:15

Emlékszem, kamaszkoromban rengeteget olvastam monitoron,

Ezt teszi a korkülönbség. Amikor még megtehettem, az internetről is inkább kinyomtattam a hosszú szövegeket, mert azért csak más kényelmesen elterülve egy fotelban olvasgatni :))

Eredeti méret

Törölt felhasználó #224

2008. 11. 05. 12:13

off topik

Csak azért szólok hozzá, mert név szerint meg lettem említve (látom, pszichózist okozott a rendszertani kategóriám - ami igazából nem az enyém, de megtetszett, mert roppant találónak éreztem). :) Kedves Ötvennyolcas, onnét idézel, ahonnét akarsz, mégcsak az engedélyem sem kell - se moderátor, se nagy igazságosztó (ez dehogynem :D), se pártfőcenzor nem vagyok, sőt, még csak az sem kell, hogy nekem tetsző dolgot mondj - az nem lenne véleménycsere, hanem az én szellemi diktatúrám, ami marhára legyezgetné ugyan a hiúságom, de nincsenek tirannoszi vágyaim :)

Csak arra szerettem volna utalni, hogy nem ördögtől való dolog Népszabadságot - vagy akár Népszavát - olvasni. Olvasom a szebb napokat megélt Nemzetet meg a Hírlapot is, csak most már nem adok ki érte pénzt, hanem belenézek a neten, és amennyire csak lehet, messze elkerülöm a (párt)politikai írásaikat...

on topik

Törölt felhasználó #224

2008. 11. 05. 12:00

A gyerek sokmindenben a szüleit utánozza. Ha a gyerek nem olvas, akkor valószínűleg a szülei sem olvasnak.

Emlékszem, kamaszkoromban rengeteget olvastam monitoron, egy csomó könyvet nem tudtam megvenni, de elektronikusan (lemezújságok, Guttenberg project) hozzá tudtam jutni (volt egy Scanner nevű lemezújság, aminek a fele bescannelt regényekből állt).

Törölt felhasználó #224

2008. 11. 05. 11:34

Csak azért szólok hozzá, mert név szerint meg lettem említve (látom, pszichózist okozott a rendszertani kategóriám - ami igazából nem az enyém, de megtetszett, mert roppant találónak éreztem). :) Kedves Ötvennyolcas, onnét idézel, ahonnét akarsz, mégcsak az engedélyem sem kell - se moderátor, se nagy igazságosztó (ez dehogynem :D), se pártfőcenzor nem vagyok, sőt, még csak az sem kell, hogy nekem tetsző dolgot mondj - az nem lenne véleménycsere, hanem az én szellemi diktatúrám, ami marhára legyezgetné ugyan a hiúságom, de nincsenek tirannoszi vágyaim :)

Sajnos (:D) kénytelen vagyok egyetérteni azzal, amit itt leírtál és elszomorító, ami a cikkben van... de ne felejtsük el, kik és milyen őszinte lendülettel züllesztik az oktatást a béka segge alá. Kb. abban az időben diplomáztam, amikor a NAT-ot bevezették és már akkor elsiratta mindenki a magyar oktatást; szerintem a tanterv csak egy része ennek a züllési folyamatnak. Az érdeklődés hiánya, a belső igényesség hiánya, a nyelv pusztulása és pusztítása... lehetne sorolni. Tény, hogy régebben többet olvastak, sőt még régebben még többet, a lehetőség viszont most is meg lenne - igény nincs rá. Belső igény. Hat az elmúlt évtizedek súlya... Szerintem ez a katasztrófa. Diákokkal utazom nap mint nap... Katasztrófa (most direkt nem írom le, honnan hová, mert még rám fogjátok, hogy megint ideologizálok :D).

Épp Szerb Antal Pendragon legendáját olvasom - ezt még talán egy mai kamasz is értékelni tudná (aki szerepjátékozik, az főleg), csak szerintem el se jut hozzájuk. És megint eljutottunk az egyéni felelősséghez (szülő, tanár, oktatáspolitikában dolgozók...). Ez a rövidítéses dolog meg gyökérség.

.

Eredeti méret

2008. 11. 05. 10:53

Annak idején sokunknál kiverte a biztosítékot ez a történet, pedig van még ennél is lejjebb :(((

(Előre is elnézést kérek sasaSk-tól, hogy egy Népszabadságos link következik, de mivel tőlem már elvették a Magyar Nemzetet meg a Magyar Hírlapot, hát csak ez maradt nekem....)

Már nem olvassák el a fiatalok a nehézkesnek tartott klasszikus műveket, ezért mai nyelven újraírt, tömörített változatukat dobja piacra az egyik kiadó. A nemzeti értékek átörökítése jegyében született kezdeményezés kétségeket is támaszt.

Egyelőre Jókai Mór A kőszívű ember fiai és Az arany ember, valamint Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye jelent meg "újramesélt" változatban, ám a vállalkozás tegnapi tájékoztatóján megtudtuk, előkészületben van Victor Hugo Nyomorultak és Mikszáth Kálmán Szent Péter esernyője című művének újraírt, tömörített (150-170 oldalas) változata. Ezeket vélhetően követik még hasonló szövegadaptációk a Bibliától a Tamás bátya kunyhójáig.

nol.hu

Mi, homo kádárikuszok annak idején még olvastunk - igaz, olvasunk ma is. Olvastuk gyerek- és fiatalkorunkban a Karl May- könyveket meg a Tüskevárat, olvastuk a Pál utcai fiúkat meg az Egri csillagokat, olvastuk a Delfin könyveket - a lányok a pöttyös meg a csíkos könyveket -, aztán később Jókait meg a többi klasszikust. Ebben a szép új világban meg egyre több fiatal már nem olvas. És nem azért, mert nem szeret, hanem azért, mert talán nem is tud. És a cikkben leírt ötlet erre még rá is segít. Szép, új világ :(((

Eredeti méret

2008. 02. 09. 16:16

"Elege lett a Védegylet Veszprémért Egyesületnek abból, hogy az utóbbi hetekben országos vita keveredett a közelmúltban felavatott Brusznyai-emlékműre vésett elferdített Radnóti-idézetből: a napokban eltávolították a hibás verssort az emlékmű talapzatáról."

www.nol.hu

Eredeti méret

2008. 02. 02. 13:01

"…jó, persze, tudom, nem így hívják, de bocs, szerintem az eredeti neve nem annyira jó (vagyis persze jó az, csak hát nyilván nem akárkinek), olyan december 6.-hangulatú, vattaszakállas meg piros sipkás, röhej, a Béla meg mégiscsak egy komoly magyar név, király is volt ilyen három (jó, persze, tudom, négy, de abból én egyet nem ismerek el, Püspökladány non coronat!, jó, persze, tudom, eredetileg Ugocsa, de hát az meg csak egy kis eldugott mozi Budán, még csak nem is egy plázában, hát hogy nézne ki egy ilyen komoly cikkben, nevetséges), szóval szerintem igaza van, tényleg tűrhetetlen, hogy ezek a hülye költők miket irkálnak össze ész nélkül, (...)" stb. stb. stb... :)))

www.nepszava.hu

Eredeti méret

2008. 01. 28. 7:57

Szop - Élet:

www.es.hu

Kúszik s ravasz a gyökér:

www.es.hu

Törölt felhasználó #43

2008. 01. 28. 6:44
Eredeti méret

2008. 01. 23. 19:28

Ma az egyik betelefonálós műsorban valaki éppen Melocco esztergomi Szent István szobrával példálózott, hogy neki mondjuk nem tetszik a korona kivitelezése, és mit szólna a művész úr, ha ezért levésné a szoborról, aztán majd a túlvilágon megbeszélik :)))

Eredeti méret

2008. 01. 23. 15:33

"(...) akinek nem tetszik, forduljon a szobor tulajdonosához, a Védegylet Veszprémért Egyesülethez."

Miért, ők másították meg Radnóti sorait?

"A szobrász állítása szerint először követett el ilyet, de arra rögtön megesküdött, hogy nem utoljára, sőt "ezer terve" van, de ezekből egyelőre nem árult el semmit."

Jogállamiság magyar módra...

inforadio.hu

Eredeti méret

2008. 01. 22. 22:40

Én is fel akartam tenni ezt a hírt, de megelőztél. Mélységesen megdöbbentett, hogy egyesek mit engednek meg maguknak. Arra azért kíváncsi vagyok, köztársasági elnökünk - akinek a részvételével avatták fel az emlékművet - erről tud-e, és mit szól hozzá.

nol.hu