Bontás - Építés - Engedély - Mária Valéria Hotel
2008. jan. 19.

<p>Furcsa döntések szállodaépítés-ügyben: "elkezdődtek a munkálatok a szigeten, de az építtetőnek még nincs birtokában az ingatlan" olvasható az egominfo.hu-n. </p><p>Vajon létezik hatályos építési engedély?</p>

Fizetés nélkül birtokban a hárommilliós kft.

Lebontották a könyvtár és a nyári napközi épületeit az Élményfürdővel szemben, kivágták a fákat, és a munkagépek elkezdték a mélygarázs helyének a kimarkolását.

Öröm ez, mert azt mutatja, hogy elkezdődött a régóta óhajtott szálloda építése.

Csakhogy az építtetőnek még nincs birtokában az ingatlan, mivel azt még nem fizette ki. Senki sem látott még hatályos építési engedélyt.

Már a kezdet különösre sikeredett, hiszen a szállodaépítésre jelentkezett két cég közül a Pénzügyi Bizottság 4:1 arányban a REAX INVEST Zrt-t hozta ki győztesnek, de furcsa módon a képviselők elé már a második helyezett, a Giegler Kft. került, mint győztes javaslat. A fideszes képviselők természetesen megszavazták a polgármester előterjesztését.

A Giegler Kft. 3 milliós tőkével alakult egyszemélyes cég, melynek 2007. májusától tulajdonosa a nyergesujfalui Gimesi Sándor.

A képviselők által elfogadott „Adásvételi előszerződés” 25. pontja szerint „A vevő a vételár kifizetésével egyidejűleg lép az ingatlan birtokába és ettől kezdve szedheti az ingatlan hasznait, viseli terheit…”

Az előszerződést 2007. október 30-án fogadták el a képviselők. Az esztergomi viszonyokhoz képest ezek szerint nagyon gyorsan kapott a kft. bontási és favágási engedélyt, bár hivatalosan nincs a birtokában, a telekért még nem fizetett. Hogy az építkezést ilyen körülmények között hogyan kezdhette el, nincs ismert magyarázat.

Más „furcsaságok” is felfedezhetőek az ügylet körül, például az a könnyelműség, hogy egy állítólag 4 milliárdba kerülő szálloda építését, mely elengedhetetlenül fontos a városnak, egy hárommilliós alaptőkéjű, friss tulajdonosú kft-re bízunk.

A telket bruttó 213 millió forintért adja el a város, az építkezés meghiúsulása esetén a telket visszavásárolhatja, de ugyanakkor kötelezi magát, hogy megvásárolja a szálloda terveit is 200 millió forintért. Szakértők szerint ez az ár a tervért a kialakult gyakorlattól lényegesen magasabbnak tűnik.

(forrás: egominfo.hu)

egy 2007 november 2.-i cikk az egominfóról:

2009. december 31-éig kell megépülnie a volt nyári napközi és a könyvtár területén egy négycsillagos, 157 szobás szállodának. Erről döntöttek a képviselők az október 30-i ülésükön.

A meghirdetett pályázatot a két jelentkező közül a GIEGLER Kft nyerte, aki bruttó 213 millió forintért megvásárolja a 11.440 m² területet, gondoskodik a rajta lévő épületek elbontásáról, és a szálloda felépítéséről.

A nyertes pályázó a szerződés szerint azt is vállalja, hogy a szállodához üzemeltetőt biztosít.

Amennyiben a szerződésben vállalt feltételeknek nem tesz eleget, a város él a visszavásárlás jogával, és emellett még 200 millió forintért megvásárolja a kész kiviteli terveket. (A szerződés e pontja ugyan felvet némi kérdéseket, hogy miért éppen ennyiért, de válasz még nincs rá).

A város kötelezi magát, hogy a szálloda alatt épülő mélygarázs 322 parkolóhelyére, 15 évre bérleti szerződést köt. Az árról nem esik szó a szerződésben.

Ellenzéki képviselők szerint a meglévő konstrukció bizonytalanságai ellenére is, ez az a beruházás, mely a városnak hasznot hoz úgy is, hogy nem kerül a beruházás közpénzbe, és nem kell hitelt sem felvenni. A beruházás kockázatát a vállalkozók vállalják, a szálloda építése, üzemeltetésének esetleges deficitje nem veszélyezteti a város kötelező feladatainak ellátását. Mint emlékeztettek rá, ezt a konstrukciót forszírozták az élményfürdő esetében is.

(forrás: szintén egominfo.hu)

egyéb anyag a beruházással kapcsolatban:

Az ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG határozata:

Tárgy: A GIEGLER Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft.- Prímás szigeten létesülő- Mária Valéria Hotel előzetes vizsgálata

64.233.183.104

(forrás)