Tényleg van klímaváltozás
2007. febr. 2.

<p>Az IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) nemzetközi tudományos testület ma kezdte meg klímajelentésének nyilvánosságra hozatalát, amiben az áll, hogy van klímaváltozás, hogy elsősorban az emberi tevékenység miatt van, és hogy valamit csinálni kéne, de igen sürgősen, ha az elkerülhetetlen pusztítást enyhíteni akarjuk.</p>

A két legjelentősebb üvegházhatású gáz, a szén-dioxid és a metán arányának növekedése az elmúlt évezredekben. (kép: IPCC)

A klíma miattunk változik

A jelentés szerint a globális felmelegedésnek „nagy valószínűséggel” az emberi aktivitáshoz van köze, amin a tudósok azt értik, hogy több mint 90% eséllyel az általunk elégetett fosszilis anyagok változtatják meg az időjárást. Ez mindeddig a legerősebb állítás a klímaváltozással kapcsolatban, ami gyakorlatilag kizárja, hogy természetes erőket okoljunk.

"A globális klíma egyértelműen melegszik, ahogy a levegő és az óceánok átlaghőmérsékletének mérései, a hó és jég általános olvadása, és a tengerszint globális emelkedése is mutatja.” A jelentés szerint az emberi tevékenység üvegházgáz-kibocsátásának köszönhetjük már ma is, hogy kevesebb a hideg nap, több a forró éjszaka, hogy gyilkos hőhullámok, árvizek, erős esőzések, szélviharok, és egyre nagyobb erejű hurrikánok és trópusi viharok pusztítanak.

A jelentés másik kemény állítása az, hogy bármennyire is fogná vissza magát ma a civilizáció az üvegházgázak kibocsátásában, a felmelegedés és a tengerszint növekedése még évszázadokig folytatódni fog.

Az IPCC idei jelentése mindeddig a leghitelesebbnek elfogadott tudományos dokumentum a globális klímaváltozás kérdésében. Szokatlanul biztos és kemény hangja sürgős ellenintézkedésekre szólít fel – meglátjuk, kit.

Achim Steiner, az ENSZ környezetvédelmi programjának igazgatója kiemelte, hogy ezzel a jelentéssel vége annak a korszaknak, amikor azzal tölthettük az időt, hogy a klímaváltozás tényén vagy az emberi tevékenység valódi hatásain vitatkoztunk. Legkésőbb mostantól el kell kezdenünk megfékezni a felmelegedést, mondja. Steiner azonban, sokakhoz hasonlóan, attól fél, hogy a jelentés hatására az emberek feltartják majd a kezüket és hátradőlnek, mondván: „akkor nem tehetünk semmit”. A jelentés maga sem foglalkozik a felmelegedés leállításának módjaival, csak az okokkal.

A jelentés szerzőinek egyike, Kevin Trenberth is azon aggódik, hogy a világ vezetői rosszul értelmezik majd az üzenetet, és azt a következtetést vonják le belőle, hogy felesleges bármit is tenni. Ehelyett két dolgot kell csinálnunk, mondja Trenberth: 1. lecsökkenteni az üvegházgáz-kibocsátást, és 2. felkészülni a melegebb és vadabb időjárásra.

Most az a kérdés, mi fog történni, ha nem teszünk semmit, és mi fog történni, ha megpróbálunk segíteni magunkon – írja egy másik szerző, Jonathan Overpeck, az Arizonai Egyetemről. „Biztosra mondhatjuk, hogy ha nem teszünk semmit, sokkal durvább hatásra számíthatunk, mint ha megpróbáljuk ezeket megelőzni.”

A Friends of the Earth, a Greenpeace vészkiáltásról, riasztócsengőről beszél az idei IPCC jelentés kapcsán, amihez képest az eddigiek csendes aggodalmak voltak csak. „A jó hír az, hogy nagy lépést tettünk előre a klímaváltozásnak és a hatásainak a megértésében” – foglalta össze Stephanie Tunmore a Greenpeacetől. „A rossz hír az, hogy minél többet tudunk róla, annál ijesztőbben néz ki a jövő. A jelentés üzenete a világ kormányainak világos, és a cselekvési lehetőségeink gyorsan szűkülnek”.

Lehet, hogy a világ kormányai kinyitják a fülüket a szóra. Lehet, hogy nem. Az viszont kérdés, meg kell-e ülnünk a seggünkön csendben, és megvárni, mit döntenek.