Kutatják Mária királyné 1526-ban elsüllyedt kincses hajóit
2008. jan. 11.

<p>A mohácsi csata után Budáról menekülő királyné és udvartartása ingóságait egy hajókaraván szállította Bécs felé. Esztergomnál azonban az ottani kapitány rajtaütött a menekülőkön, a zűrzavarban néhány hajó elsüllyedt. Magyar régészek most amerikai támogatással kutatnak majd a kincsek után.</p>

Mária királyné (1505-1558, II. Lajos magyar és cseh király felesége)

.

A Hungaria Nostra Foundation of Los Angeles Inc. és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megállapodása nyomán az amerikai alapítvány 10000 dolláros támogatást nyújtott Mária királyné 1526-ban Esztergom térségében elsüllyedt hajóinak felkutatására – adta hírül a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.

A mohácsi csata után Budáról menekülő királyné és udvartartása ingóságait egy hajókaraván szállította Bécs felé. Esztergomnál azonban az ottani kapitány rajtaütött a menekülőkön. A zűrzavarban néhány hajó elszabadult, majd elsüllyedt. Ez a karaván szállította a királyi kincstárat is, amelynek nagyobb része eltűnt.

A teljes hír elolvasható a következő oldalon: www.geographic.hu

valamint: www.hirextra.hu

Az érdekes témáról a magyarbuvar.hu oldalon:

"SZEMELVÉNYEK A BÚVÁRRÉGÉSZET TÖRTÉNETÉNETÉBŐL

Mit rejtenek a hazai vizek mélyei, sekélyesei?

.....A víz mélyén lévő régészeti maradványok közül meglehetősen közismertek - az előzőekben már említett - Mária királyné kincses hajói. Ebben az esetben történelmi tényről van szó, korabeli feljegyzések tanúskodnak a hajók pusztulásáról. A roncsok nyughelye valahol a Dunában, Esztergom magasságában van. Ebben az esetben "még" ötszáz évesek sincsenek a maradványok, de eddig - sajnos - nem sikerült az elsüllyedt hajók nyomára bukkanni..."

magyarbuvar.hu

(forrás)