Esztergomban visszahívhatják a képviselőt a bizottságból, ha népszavazási kezdeményezést ír alá?
Közélet
2007. dec. 14.

<p>Az esztergomi képviselő testület december 13-án az éjszakai órákba nyúló testületi ülésen 12 fős többséggel megszavazta Miavecz Jenő visszahívását a Városfejlesztési Bizottságból. Amint azt Meggyes Tamás indoklásában elmondta, nem azért javasolja a képviselő bizottsági helyének megszüntetését mert támadja őt a Hídlapban, hanem azért teszi ezt, mert Miavecz aláírt egy helyi népszavazási kezdeményezést.</p>

Meggyes hozzátette indoklásához, hogy a Hídlapban csupán azért van az összes képviselőnek, így Miavecz Jenőnek is lehetősége írni, mert a polgármester megengedte, hogy az ellenzék is megszólaljon, Ezen kívül Miavecznek a városfejlesztés ügyeiben való jártasságával is összekapcsolta az indoklást, mivel 2 olyan kérdés is volt, amelyeket a jegyző észrevétele miatt nem bocsátanak népszavazásra. A két "rostán fennakadt" kérdés közül az első az üvegzsebtörvény rendelkezéseinek megfelelő internetes tájékoztatásra vonatkozott, a másik pedig Esztergom-Kertvárosban a három képviselői körzet helyreállítására irányult volna.

Az ülésen elhangzott, hogy a nettó 5 millió forint feletti összegről szóló szerződések valójában elérhetőek a város honlapján. A szerződések listáját a menürendszer harmadik szintjén találtuk meg a következő linken:

http://www.esztergom.hu/wps/portal/aktua lis?folder=aktualis&menuid=ADMR-6WNLUR&d ocid=CSAR-72UDDU

Meggyes Tamás szerint felháborító, és Miavecz Jenő bizottsági munkára való alkalmatlanságának tökéletes bizonyítéka az a helyi népszavazásra bocsátott kérdés, mely visszavonatná az Esztergom belvárosában és Esztergom-Kertvárosban lakások, házak százait, lakosok ezreit érintő elővásárlási jogot. A polgármester szerint minden törvényesen zajlott ebben az ügyben. A képviselőnek felrótta, hogy ha gondja van ezzel a kérdéssel, azt korábban a bizottsági ülésen kellett volna jeleznie, és nem helyi népszavazást kezdeményezni az ügyben.

Miavecz Jenő elmondása szerint a Városfejlesztési Bizottság ülésén korábban tiltakozott már a tömeges elővásárlási jog bejegyzése ellen - minden eredmény nélkül.

Mint arról oldalunk korábban beszámolt, Szentendre polgármestere és képviselőtestülete egy hasonló módon, az érintettek értesítése és tudta nélkül bejegyzett elővásárlási jog elleni tiltakozás hatására visszavonta az erről szóló rendeletet.

(forrás)