1000 fővel növeli esztergomi létszámát a Suzuki
2007. jan. 25.

<p>A Suzuki globálisan 9, idehaza 38 százalékkal akarja növelni a legyártott autók darabszámát. Esztergomban is jelentős létszámbővítést terveznek.</p>

A Suzuki Motor Corp. idén eladásainak 8 százalékos növekedését tervezi, vagyis a 2,56 millió legyártott autóból (ez 9 százalékos bővülés) 2,35 millió találhat gazdára világszerte. A növekedés motorja a kedvező fogyasztású kisautók iránti erős indiai és európai kereslet. A társaság vezérigazgatója, Szuzuki Oszamu közölte, nem tervezik a General Motorsszal való kapcsolat szorosabbra fűzését, az együttműködés intenzitása a jelenlegi szinten marad. A társaság külföldi üzemeiben összesen 19 százalékkal 1,35 millió darabosra tervezi növelni a termelést, amihez Indiában, Pakisztánban, Kanadában és Magyarországon kapacitásbővítés is társul. Tavaly a globális gyártás 10 százalékkal 2,34 millióra nőtt. A Suzuki a motorkerékpárok és quadok terén 22 százalékos növekedést prognosztizál, így az eladások meghaladhatják a 3,55 millió darabot.

Ami az itteni terveket illeti, a gyártókapacitás 2004-ben megkezdett bővítésének fináléja lesz a 2007-es év, hiszen a 2008-ra tervezett évi 300 ezres darabszám legyártásához szükséges bővítés az idén éri el csúcspontját - közölte a Magyar Suzuki Zrt. Az idén a tavalyi ötvenmilliárd feletti összegnél is többet ruház be a cég. Ez egyenletesen oszlik meg az 5 termelőüzem között, továbbá magában foglalja a beszállítóknál kihelyezett szerszámkészlet folyamatos bővítését és modernizációját.

A termelést tavaly 20 százalékkal 164 ezer darab autóra növelte a társaság, az idei tervekben pedig további 38 százalékos bővülés szerepel. A tavaly munkába állított 3000 tonnás prés után idén februárban kezdi meg próbaüzemét egy új, 5600 tonnás sajtológép a présüzemben, valamint újabb 250 robot érkezik a már meglévő 400-hoz a hegesztőüzembe. Mindemellett a létszámot is bővíteni kell, vagyis a jelenlegi, 4800 fős gárda az idén további 1000 munkatárssal gyarapodik. A gyártási kapacitás pozitív hatásaként a beszállítói kör ezzel párhuzamosan bővül.