Helyreigazítás
2007. dec. 10.

<p>A jog tudja reparálni az ilyen alulnézetből írt gyalázatot?</p>

Hídlap esztergomi ingyenes hetilap Főszerkesztősége Váczy-H. István főszerkesztő részére Esztergom Deák Ferenc u. 4. 2500

Tárgy: dr. Csomor Sándor helyreigazítás iránti felhívása

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Alulírott dr. Csomor Sándor (1025 Budapest, Felsőzöldmáli út 32.) a jogszabály adta keretek között a Hídlap 2007. december 1-jén megjelent 16. számában (9. oldal) Gulya István tollából a városházi szempont hasábban megjelent „Hangulatkeltés” című pamflet-jellegű írására reagálva az alább megfogalmazott helyreigazítást kérem közzétenni.

Tekintettel arra, hogy álláspontom szerint személyemet érintően Gulya István – nyilvánvalóan a gyűlöletkeltés és a személyem lejáratása érdekében - írásában olyan tényeket közöl, olyan tényekre hivatkozik illetve olyan híresztelésekbe bocsátkozik, amelyek valótlanok, és sértők. Továbbá Gulya István, tetézve állításainak valótlanságát, olyan hangnemet választott, amely az inkriminált írás stilisztikai-szakmai minősítését mellőzve is túlmegy az ún. jó ízlés és a sajtóról szóló törvény szabta kereteken. Nem tisztem megítélni egy-egy munkatársuk, újságírójuk szakmai munkáját, de véleményem szerint a tárgyi írás semmilyen újságírói szakmai-etikai kritériumnak nem felel meg: sem tartalmában, sem szellemiségében. Továbbá érdemes fókuszálni arra a tényre, különösképpen ismerve a köztem és a „Városháza” között kialakult és folyamatban lévő jogvitára, hogy az írás a „városházi szempont” hasábban jelent meg. Vélelmezem, hogy t. Főszerkesztő Úr ismeri a sajtóról szóló törvény (St.) vonatkozó szakaszait, különös figyelemmel annak 3.§ (1) bekezdésére, és a 18. § és 19. §-aira, valamint a Legfelsőbb Bíróság EBH2000.299., EBH2000.298. és EBH2001.407. számú elvi döntéseit, és a BH2000.441. számú eseti döntését.

Erre figyelemmel kérem t. Főszerkesztő Urat, hogy a jogszabályi keretek között az alábbi helyreigazítást szíveskedjék közzétenni: „Esztergom Város jegyzője 2003. december 1. napjától a mai napig Dr. Csomor Sándor. Dr. Csomor Sándor jegyző és az Esztergom Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala közötti, dr. Csomor Sándor jegyzői státuszát érintő munkaügyi jogvitát a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság 2007. február 27. napján hozott ítéletével jogerősen lezárta, és a bíróság ítéletében – egyéb rendelkezésekkel együtt - kimondta, hogy Esztergom Város jegyzője dr. Csomor Sándor. A bíróság ítéletében kimondta, hogy az alperes Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete fegyelmi jogkörében eljárva a jogszabály által biztosított jogaival visszaélve, azokat rendeltetésellenesen gyakorolva kezdeményezett és folytatott Dr. Csomor Sándor jegyző ellen fegyelmi eljárást. A jogerős ítéletben marasztalt Esztergom Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala a jogerős bírói ítéletet önkéntesen a mai napig nem hajtotta végre, ennek okán kényszervégrehajtásra kerül sor.

Dr. Csomor Sándor elismert közigazgatási szakember, ezen belül jelenleg hivatása szerint jegyző. Dr. Csomor Sándor cselekvőképes.”

Megítélésem szerint a helyreigazítással világossá tehető, hogy
- nem bohóc vagyok, hanem jegyző, méghozzá Esztergom Város jegyzője;
- cselekvőképes ezen belül teljesen épelméjű vagyok - és nem szerénytelenség, de tény, hogy az átlagember intelligenciaszintjénél jóval magasabb intelligenciával rendelkezem -, tehát nem állok elmebeli állapotom okán gondnokság alatt,
- a fegyelmi eljárássorozatban szó sem volt a Város egyik legnagyobb adózóját érintő – és álláspontom szerint jogszerű – döntésemről;
- a jegyzői fogadóóráimat rendszerint a hivatali szobámban tartottam, és mivel Budapesten laktam és lakom, valamint két kisgyermek édesapja vagyok, föl sem merült bennem soha, hogy életemet tudatosan veszélyeztessem.

Amennyiben t. Főszerkesztő Úr a helyreigazítást a jogszabályi határidőben nem teszi közzé, úgy kénytelen leszek megtenni a szükséges jogi lépéseket.

Egyebekben tájékoztatom, hogy Gulya Istvánnal szemben a szükséges eljárásokat megindítom.

Budapest, 2007. december 10. Nagy tisztelettel:

dr. Csomor Sándor
Esztergom Város jegyzője

(forrás)