Legális kémprogram az Iwiw-en - vége a szabadságnak!
2007. jan. 19.

<p>Engedve az amerikai kormány és a szülők érdekvédelmi csoportosulásai által gyakorolt nyomásnak, az amerikai közösségi oldal, a Myspace létrehozta első profilmegfigyelő szoftverét, mellyel a szülők ellenőrizni tudják a gyermekeik által megadott adatokat.</p>

A Zephyr névre keresztelt szoftver segítségével ellenőrizhetővé válik a számítógépen MySpace-t, vagyis az Iwiw amerikai megfelelőjét használók profiljának egy része: a megadott név, a születési dátum és a lakcím. A program azonban nem biztosít majd betekintést a profil teljes egészébe, és értesíti majd az ellenőrzött felhasználót annak használatáról.

A program létrehozására a MySpace Wall Street Journalban közölt szerdai nyilatkozata szerint azért volt szükség, mert a közösségi oldalon való megjelenés szinte követelménnyé vált az ifjabb generáció számára az Egyesült Államokban és Európában is, amely a MySpace felhasználók fiatalkorúak közötti arányának jelentős mértékű megnövekedéséhez vezetett. A tinédzserek azonban a profiljukban megadott részletes személyi adataik révén veszélynek vannak kitéve, akár az adatok illetéktelen felhasználását, akár egyéb bűncselekményeket figyelembe véve, amelyek ezek birtokában elkövethetővé válnak.

A MySpace igazgatója, Hemanshu Nigam szerint a Zephyr komoly előrelépést jelent a gyerekek védelmében, mert képessé teszi a szülőt arra, hogy gyermeke személyes biztonságának ügyében intézkedjen.

Várhatóan további támadások érik majd a vállalatot mind az személyi jogok védelmében küzdő aktivisták, mind a szülők részéről. Előbbiek szerint a program mélyen belegázol a gyermekek jogaiba, míg utóbbiak keveslik majd a hozzáférés mértékét.

Nigam szerint azonban elérhető tett adatok pontosan elegendőek arra, hogy biztosítják a szülők részéről megkövetelt lehetőséget, hiszen azok láthatják, hogy gyermekük a saját nevével és a valódi életkorával jelentkezett-e be a közösségi sight-ra, illetve, hogy milyen részletességgel adta meg címét.