1972 tavaszán...

1972 tavaszán...

Törölt felhasználó
2007. 11. 24. 19:42

Az április 4-i ünnepi fellobogózás előtti éjszakán furcsa jelenségre figyeltek fel az Esztergom-Szob közötti dunaszakaszt kémlelő határőrök. Azt vették észre, hogy nagyobb mennyiségű vörös zászló úszik lefele a Dunán.

Jelentésük nyomán a rendőrség nagy erőkkel nyomozni kezdett. Nem volt nehéz dolguk, mert az elkövetők az illegalitás alapvető szabályait figyelmen kívül hagyva több ismerősüknek, barátjuknak is elmondták a történteket.

Az történt ugyanis, hogy két érettségi előtt álló fiatalember, Völgyi Attila és Nagy Zoltán, mind a ketten az esztergomi I. István Szakközépiskola 4. osztályos tanulói a szovjet jelenlét elleni tiltakozásképp, az idegen hatalmat szimbolizáló zászlókat a Bajcsy Zs. utca egy szakaszán és a Duna-parton leszedték, majd a Dunába dobták.

Hamarosan mind a két diákot letartóztatták, akik önként vállalták tettüket. Természetesen nagy érdeklődéssel kutattak a rendőrök a cselekmény iskolai vonatkozásai után is, főleg annak ismeretében, hogy Völgyi Attila történelem tanára és osztályfőnöke éppen az a Dévényi Iván volt, akit néhány évvel ezelőtt, az iskola másik tanárával, Bodri Ferenccel együtt koncepciós vádakkal eltávolítottak a tanári pályáról.

A bíróság Völgyi Attila elsőrendű vádlottat 18 hónapra, Nagy Zoltán másodrendű vádlottat 12 hónapra ítélte el. Mind a ketten letöltötték büntetésük nagyobb részét.

Forrás: Bányai Mátyás: Szubjektív krónika - Történetek egy iskoláról

2011. 01. 26. 15:59

A koleszban egy ideig együtt laktam Attilával és Zolival, főleg Atival kerültem jó viszonyba. Hamar megtudtuk a történteket, ám az érettségire való készülődés erősen lekötötte figyelmünket akkoriban. Sajnáltam őket,de ennyi volt minden, ám mikor most azt olvasom, hogy tán egy tanáruk inspirálhatta őket, elborzadok.

2007. 11. 24. 20:10

Mondjuk jellemző, hogy ennél az esetnél apám az első kihallgatottak között volt: egy órán át faggatták, hogy hol volt azon az éjszakán (de volt alibije). Ennek az előzménye az volt, hogy ő és egy munkatársa 1970 május elsejének éjszakáján megtapostak egy pár vörös zászlót, de csak felfüggesztett börtönbüntetést kaptak érte...

2007. 11. 24. 19:58

"Természetesen nagy érdeklődéssel kutattak a rendőrök a cselekmény iskolai vonatkozásai után is..."

Nekem erről az jut az eszembe, hogy micsoda "alávaló gaztett" gyerekeket önös érdekből az utcára vinni. Az elmúlt 35 évben úgy látszik nem változott a hatalmon lévők gondolkodása. Diák az nem nyilváníthat saját véleményt, mert az csak azt tudja amit a szájába adnak...