Jövőre iparűzési adó a multiknak is
Gazdaság
2007. nov. 22.

<p>Esztergomban, az Ipari Parkban működő cégek, multinacionális cégek is érintettek a változás kapcsán, az év végén ugyanis megszűnnek a helyben adott mentességek és kedvezmények.</p>

"A települések akár többmilliárdos bevételt is kaphatnának - ám vélhetően ennyit nem fognak. Az érintett cégek egy része egyezkedne, vagy egyszerűen adóelkerülő technikát keres.

Van, ahol egyezkednének az önkormányzatok és az eddig jelentősebb helyi adókedvezményeket élvező, többnyire multinacionális cégek. A helyi iparűzési adó (hipa) alóli mentességet vagy kedvezményeket ugyanis csak ez év végéig lehetett megtartani - így állapodott meg Magyarország az unióval a csatlakozás előtt. A megszűnő kedvezmény sok cégnek azt jelenti: noha a betelepülésekor több évre kapott biztosítékot az önkormányzattól a kisebb adóra, 2008-tól mégis fizetnie kell. Adott esetben nem is keveset.

A hipa az anyagköltséggel, a közvetített szolgáltatások értékével és az eladott áruk beszerzési értékével csökkentett bevétel két százaléka. Vagyis érdemi tehernövekedést hozhat a mostani változás. Persze ez attól függ, kapott-e és milyen egyedi kedvezményt a cég. Normál esetben mentesség, kedvezmény a 2,5 millió forintnál kisebb árbevételű vállalkozóknak járt, és azoknak, amelyek több ember foglalkoztatását vállalták. De a vidéki önkormányzatok egy része adott jelentősebb, beruházáshoz kötött, egyedi kedvezményt, mentességet azért, hogy a helyi foglalkoztatási viszonyokat jelentősen javító, és idővel komolyabb adóbevétellel kecsegtető társaság hozzájuk települjön. (Budapesten ilyen nem volt).

A Népszabadság úgy tudja, a kedvezmény megszűnése egyes társaságoknak több milliárd forintjukba is kerülhet, illetve kerülhetne. "

2007.11.22 - ma.hu/Népszabadság ma.hu

(forrás)