Az önkormányzat tudta nélkül vágták ki a fasort Visegrád felé
2007. jan. 16.

<p>Múlt hét pénteken a Visegrádi úton az önkormányzat tudta és engedélye nélkül kezdett egészséges fák kivágásába a megyei közútkezelő. A munkálatokat szombaton leállíttatták, de így is tizenhét nyárfa pusztult el értelmetlenül. Az ügyben vizsgálat indult.</p>

Pénteken délután jelentették be az esztergomi polgármesteri hivatalnak, hogy a 11-es főút Visegrád felé vezető, várostáblán túli szakaszán az országutat szegélyező kettős fasor fáit több száz méter hosszan kivágták. Az útszakasz ugyan a Komárom-Esztergom Megyei Állami Közútkezelő Kht. kezelésében áll, a fák kivágásához egy, a képviselőtestület által évekkel ezelőtt elfogadott rendelet értelmében a környezetvédelmi, köztisztasági és közrendi bizottság engedélye is kellett volna, amellyel a közútkezelő nem rendelkezett. A munkálatokat szombat reggel felfüggesztette a cég által megbízott vállalkozó, azóta a fákat a közterület-felügyelet, valamint a polgárőrség közösen őrzi. Tegnapra kiderült, hogy a tizenhét kivágott növény legtöbbje nem is a közút kht. kezelésében lévő területen állt, ráadásul a polgármesteri hivatal kertészének vizsgálata nyomán arra is fény derült, hogy a városképi szempontból jelentős, egymástól közel azonos távolságban, megfelelő „ritmusban” nőtt, hasonló törzs- és lombkorona-magasságú kanadai nyárfák egészségesek voltak, megfelelő, szakszerű kezeléssel még tíz-tizenöt évig biztonságosan állhattak volna a helyükön. Kivágásuk a balesetveszélylyel sem indokolható, hiszen az elmúlt napok erős széllökései idején sem hullottak le gallyak, ágak az országútra. Az értelmetlen és valószínűleg törvénytelen pusztítás előtt a város vezetésén kívül a helyi környezetvédők és a nap mint nap arra járó környékbeliek is értetlenül állnak. A különös esetről természetesen megkérdeztük a Komárom-Esztergom Megyei Állami Közútkezelő Kht.-t is, ahol az illetékes munkatárs az előzmények vizsgálatát követő nyilatkozatot ígért, majd később megtudtuk, hogy hétfő délután Esztergomba utaztak helyszíni egyeztetésre. A helyi önkormányzat mindettől függetlenül a gazdasági és közlekedési miniszterhez fordul a történtek hátterének tisztázása és a felelősség megállapítása érdekében.

Esztergom önkormányzatának rendelete értelmében tíz centiméternél vastagabb törzsű fát még magánterületen is csak a helyi hatóság hozzájárulásával lehet kivágni. A jogszabály azt is előírja, hogy a kivágott fákat a törzsvastagságnak megfelelő mennyiségű facsemetével kell pótolni, melyek fajtáját is meghatározhatja a hivatal. Egy harminc centiméter vastag fa helyett tehát három darab tíz centiméteres törzsvastagságú, vagy tíz darab három centiméteres vastagságú facsemetét kell ültetnie a kivágónak.

A szomorú eset érdekessége, hogy a kanadai nyárfák kivágását éppen akkor kezdték el, amikor a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az erősödő szél és a várható viharok miatt január 13-án, szombat éjfélig piros szintű riasztást rendelt el.

Forrás: Gábor Éva (Hídlap)