300 millió Ft-ot spórolt a minisztérium
2007. jan. 12.

<p>A félreértés elkerülése végett tegyük hozzá, hogy nem itthon: a francia Mezőgazdasági és Halászati Minisztériumról van ugyanis szó. A minisztérium az OpenOffice.org nevű nyílt forrású programcsomag bevezetésével érte el ezt a szignifikáns megtakarítást</p>

A váltás Microsoft Office platformról mintegy 1,5 millió euróba (375 millió Ft) került és három évig tartott, de még így is jelentősen olcsóbb volt, mint a Microsoft termékek licencének megújításáért fizetendő 2,7 millió euró. A 15,000 licenc megújítása helyett a minisztérium az ingyenesen használható OpenOffice.org termék bevezetése mellett döntött.

Egyes szakértők (például az oldal üzemeltetője) szerint ma Magyarországon milliárdokat lehetne megspórolni, ha nagyobb teret engednének a nyílt forrású és ingyenesen használható szoftvereknek a közszférában. A francia eset jó példája annak, hogy az ilyen projektek belátható (2-3 éves) megtérüléssel bírnak és jelentősen csökkentik az adott ország informatikai függőségét és élénkítő hatással vannak a hazai IT szolgáltatási szektorra, az abban működő kis- és közepes vállalkozásokra.

Forrás: http://linuxfr.org/2007/01/11/21901.html

EU riport a témában: http://ec.europa.eu/enterprise/ict/polic y/doc/2006-11-20-flossimpact.pdf

(forrás)