Átalakulóban Esztergom hulladékgazdálkodása
2007. jan. 11.

<p>Az esztergomi képviselő-testület decemberben döntött a kommunális hulladék-szállítást érintő változásokról. A jövőben ritkábban jár ugyan az szemetesautó és emelkedik a szemétszállítás díja is, de cserébe több lesz a szelektív gyűjtősziget és a zöldhulladékot is külön gyűjtik majd.</p>

Király Vince, az Eszköz Kft. ügyvezetője szerint a rendelet egy új, környezettudatos szemléletet jelez, amelynek gyakorlati részletei még kidolgozás alatt vannak, ezért a lakók tájékoztatásáig a régi rend szerint végzik a szemétszállítást. A cégvezető elmondta: az eddigi rendszer szerint mindenki maga vallotta be az általa termelt hulladék mennyiségét, ami gyakran nem felelt meg a valóságnak. A jövőben a társaság által kikalkulált mennyiség alapján fizeti majd mindenki a díjat az eddigi negyedéves bontás helyett évente hat alkalommal. A díjemelés mellett az is aggodalmat váltott ki az esztergomiakból, hogy az eddigi heti kettő helyett mindössze egyszer jár majd a szemetes autó. Király Vince megnyugtat mindenkit: a belvárosban és a lakótelepeken megmarad a heti kétszeri szállítás, a családi házas övezetekben azonban, ahol a hulladék egy részét elégetik, illetve állatokkal etetik meg, gazdaságtalan volna egynél többször gyűjteni. Ennek ellenére lesz olyan háztartás, ahol a ritkább elszállítás miatt nagyobb gyűjtőedényt kell majd vásárolni. Nekik az Eszköz Kft. igyekszik áthidaló megoldással, például a kukák amortizációs költségével megegyező árú zsákok árusításával segíteni.

Sok fejtörést okozott a cégnek és a városvezetésnek az új Széchenyi tér hulladékelszállításának megoldása, hiszen oda nem hajthat be gépkocsi. Végül úgy döntöttek: három pontról, szűkített gyűjtési időben viszik majd el a szemetet, így nem csúfítják a városképet a kirakott, tömött kukák. Király Vince kiemelte, hogy a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségével továbbra is szívesen élnek a helyiek, ezért a gyűjtőszigetek számát hamarosan huszonötre növelik. Az viszont nem annyira örömteli, hogy sokan még mindig elfelejtik laposra taposni és kitisztítani a műanyag palackokat, mielőtt a gyűjtőedénybe dobnák, így jóval kevesebb hulladék fér bele, és sok vele az utómunka is. Szerencsére az üveghulladékkal jobb a helyzet. Ebben az évben megkezdődik a zöldhulladék szelektív gyűjtése is. Egyelőre évente két alkalommal, a tavaszi és az őszi kerti munkák idején lesz lehetőség arra, hogy külön gyűjtőbe dobhassuk a komposztálható szerves hulladékot. • (gábor) (Hídlap)