Gyorsan érik a magyar narancs kora
2007. jan. 11.

<p>Martonvásáron, a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutatóintézetében nemesítik tudósok a jövő növényeit, felkészülve a globális klímaváltozásra. Veisz Ottó, az intézet ügyvezető igazgató-helyettese szerint a következő évszázadban a rendkívüli időjárási körülményeket jobban tűrő növényeket kell majd termeszteni</p>

A szakember közölte: feltételezések szerint 2050-re a világ átlaghőmérséklete egy Celsius fokkal nő majd, ebben az esetben a Kárpát-medencében átlagosan a nyár 1,7 Celsius fokkal, a tél 1,3 Celsius fokkal lesz melegebb.

A csapadék összességében kevesebb lesz. Télen több csapadék hullik eső formájában, nyáron viszont lényegesen kevesebb lesz.

Az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetének ügyvezető igazgató-helyettese hangsúlyozta: a növények nemesítésénél figyelembe veszik ezeket az előrejelzéseket, de még ezelőtt meg kell határozni, hogy a növények miképpen reagálnak a megváltozott körülményekre.

Gyapotot még nem

Ezt segíti, hogy Martonvásáron működik Európa egyik legnagyobb fitotronja, amelyben a Földön előforduló valamennyi klímát elő tudják állítani, így a Magyarországon várható környezeti feltételeket is be tudják állítani egy-egy növénynevelő egységben.

Ilyen a megnövelt légköri széndioxid-koncentráció, a növekvő hőmérsékletet, a csapadékmennyiséget pedig tetszőlegesen tudják szabályozni.

Veisz Ottó szerint van remény arra, hogy a folyamatos alkalmazkodással a jelenleg köztermesztésben lévő fajtákkal is ki tudják védeni a változásokat.

Lesz olyan kultúra, amelynek termesztését meg kell szüntetni, és lesznek olyanok is, amelyek számára kedvezőbbé válnak a körülmények, ilyen például a durumbúza.

Arra azért nem kell számítani, hogy a következő ötven-száz évben Magyarországon gyapotot fogunk termeszteni - tette hozzá.

Forrás: inforádió.hu