A lakhatási jog bevezetését tervezi a francia kormány
2007. jan. 4.

<p>A francia kormány bejelentette, hogy a lakhatási jog törvénybe iktatását tervezik, és államilag szavatolják a hajléktalanok fedélhez juttatását. Az intézkedés közvetlen előzményeként párizsi hajléktalanok százai szállták meg a Szajna partját és vertek fel sátorvárost, otthont követelve.</p>

Dominique Villepin miniszterelnök sajtótájékoztatón jelentette be, hogy január 17-én benyújtja a törvénytervezetet a parlamentnek, amely reményei szerint be is iktatja a törvényt, még az áprilisi elnökválasztás előtt. A törvény elfogadásával Franciaország lenne a második ország Európában, amelyik garantálja a lakhatáshoz való jogot. Skóciában 2003-ban léptettek életbe egy hasonló törvényt.

A kormányfő szerint a kormány azt szeretné elérni, hogy 2008-ra jogilag kikényszeríthető legyen, hogy a leginkább rászorulók otthonhoz jussanak, és 2012-re már mindenkinek lakást akarnak biztosítani. Az állami szervek ellen a jövőben bűnvádi eljárás indítható, ha nem biztosítanak megfelelő lakást a hajléktalanoknak. A kormányfő szerint ezzel a lépéssel Franciaország válna az egyik legfejlettebb országgá a szociális jogok terén.

Négy hónappal az elnökválasztás előtt többen úgy látják, hogy a középpontban lévő hajléktalankérdés megoldási javaslatával próbálja a jobboldal bizonyítani szociális érzékenységét.

forrás: Független Hírügynökség

(forrás)