Iskolapélda Esztergomból
2007. nov. 2.

<p>Néhány hete még izzott a közélet Esztergomban az egyik helyi gimnázium igazgatója elleni támadások miatt. Most már sokan rettegnek.</p>

Heves lakossági reagálások - tüntetések, bojkott a képviselők és rokonaik vállalkozásai ellen - kísérték szeptemberben az esztergomi önkormányzat Szent István Gimnáziummal kapcsolatos döntéseit. Négyszáz diák iskolájának sorsa vált bizonytalanná, két hetet késett az iskolakezdés, majd a testület jobboldali többsége - az után, hogy a gimnázium igazgatóhelyettesének újságíró férje cikket írt erről a megyei lapban - megszüntette az igazgatóhelyettesi státusz finanszírozását. Végül felfüggesztették beosztásából az intézmény köztiszteletben álló igazgatóját.

Mindeközben az önkormányzat valamennyi intézményében megtiltotta, hogy az alkalmazottak újságíróval szóba álljanak, a városháza sajtósa pedig közölte: lapunknak nem nyilatkoznak.

Azóta lemondott tisztségéről az iskolaszék elnöke, Kisdéryné Domján Edit, aki korábban azt mondta: ki kell állniuk egy közmegbecsülésnek örvendő pedagógus mellett. Kisdéryné már csak annyit mond: gyermekeket nevel, nem kíván "belharcokba" bocsátkozni.

Morva Emília, az újonnan megválasztott iskolaszéki elnök szerint a gimnáziumban a tiltakozást felváltotta az elkeseredés.


- A jobboldali többség Meggyes Tamás polgármester szavazógépe - mondta egy neve elhallgatását kérő szülő, aki a történtek hatására már azt is fontolóra vette, hogy elköltözik a városból, mert ha valaki itt nem "bólogat", egzisztenciális veszélybe kerülhet.

Tönkő Rita, két gimnazista édesanyja azért vállalja a véleményét, mert - rokkantnyugdíjasként - nincs veszítenivalója. - Mindenki szomorú. Milyen hely az, ahol ki lehet rúgni bárkit csak azért, mert esetleg másképp áll a szemöldöke?

A szülők attól is tartanak, hogy a már kiírt igazgatói pályázat végén a polgármester "komisszárja" kerül az igazgatói székbe. A képviselők közül csak Miavetz Jenő - ő a Civil Összefogás Esztergomért színeiben került a testületbe - vállalkozott arra, hogy válaszoljon kérdéseimre. A két szocialista képviselőn kívül ő volt az, aki az igazgatóhelyettesi státusz finanszírozásának megszüntetése miatt a közigazgatási hivatalhoz fordult.

Miavetz szerint példátlan, hogy egy gimnáziumban nincs igazgatóhelyettes. Azonban - tette hozzá - ez kiváló indok volt arra, hogy a polgármester letiltsa az igazgató túlóráit. Sitku Pál most már nem tarthat történelemórákat, hogy megsokasodott igazgatói teendőivel foglalkozhasson.

forrás: nol.hu

(forrás)