Miért kötelező a téligumi?
2007. okt. 27.

<p>Bármilyen jó autóról, bármilyen bámulatos teljesítményéről, menettulajdonságairól is legyen szó, azzal tisztában kell lennünk, hogy a legtöbb esetben a leggyengébb láncszemet a gumi jelenti a rendszerben.</p>

Mindig a gumi dönti el, hogy a teljesítményből mi az, ami megmutatható, kiautózható. Ahhoz, hogy a minimális feltételeknek eleget tegyünk, mindig az évszaknak megfelelő gumi legyen az autón. Ez azt jelenti, hogy plusz hét Celsius fok felett nyári, az alatt téligumi a megfelelő, sőt kötelező.

A téligumi nemcsak a mintázatában és lamellázottságában tér el a nyáritól, hanem az összetételében is, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz szilika adalékot, ami lehetővé teszi, hogy a hidegben is lágy maradjon, megőrizve a jó tapadási tulajdonságokat. Sokan úgy gondolják, ha négyévszakos gumit vásárolnak, megúszhatják a külön nyári és téli gumiszett megvásárlását. A négyévszakos gumi azonban röviden annyit tesz, hogy soha nem jó! Sem nyáron, sem télen nem tudja az elvárható teljesítményt nyújtani, mivel egy átlagra van belőve a teljesítménye. Ennek legfőbb oka, hogy eredendően olyan égövi területre találták ki, ahol télen sem süllyed 0 fok alá a hőmérséklet és csekély az esélye a havas, jeges útviszonyoknak. Az autósport világából is ismerős lehet az a tény, hogy nem lehet olyan gumit készíteni, amelyik kiemelkedő teljesítményre lenne képes eltérő hőmérsékleti és útviszonyok mellett. Nincs ez másképp a közúton sem. Ha beköszönt az ősz vagy a tavasz, a fent említett nappali átlaghőmérsékletnél célszerű megejteni a gumicserét.

A cikk teljes szövege a HVG Online-on olvasható

(forrás)