Simán (ce)ment az engedély

Simán (ce)ment az engedély

2007. 10. 15. 21:07

Megkapta az elsőfokú környezethasználati engedélyt a Nyergesújfalura tervezett cementgyár. Ennek még jogerőre kell emelkednie, utána kérhet a Holcim építési engedélyt. A cég azt reméli, hogy jövő év elején megkezdheti a lábatlani gyárat kiváltó, új üzem kialakítását, 2010-ben pedig a termelést is..

Holcim Logo

Az új beruházás környezeti hatásainak részletes vizsgálatát év elején csaknem 20 hazai és nemzetközi hírű szakértőből álló munkacsoport végezte el. A helyszíni mérésekkel alátámasztott több mint 1 évig tartó munkát a környezetvédelmi szakmában elismert IMSYS Kft. irányította. Lakossági és szakhatósági felvetések alapján megállapították, hogy a gyár korszerű technológiájának köszönhetően a levegőszennyezés és a zaj jóval az egészségügyi határérték alatt marad, nem veszélyezteti a tervezett üzem sem a talajt, sem a felszíni és a felszín alatti vizet, sem a környék élővilágát. A szakértők szerint az üzem a tájképet sem rombolja majd, nagyon sok fával fogják takarni a gyár épületeit. A vizsgálatok szerint a környéken élők egészségére nem lesz káros hatással a gyár. A társadalmi-gazdasági hatásokat vizsgálva arra jutottak, hogy munkahely-megtartó, illetve -teremtő lesz az üzem és 100 évre tervezhető adóbevételt jelent majd a térségben.

Megállapították azt is a szakemberek, hogy az üzem olyan technológiát fog használni, amely nem termel hulladékot, viszont hasznosít azt (elégeti) - ezáltal részben megoldja a környék szemétproblémáit is.

A cég vezetői hangsúlyozták, hogy a több, mint 100 éves lábatlani cementgyár bezárásával és új, korszerűbb üzem építésével nemhogy romlanak, jelentősen javulnak majd a környezeti hatások.

A március 5-én benyújtott több mint 1000 oldalas szakértői anyagot az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség értékelte az illetékes szakhatóságok és a lakosság ill. a civil szervezetek bevonásával. Első fokon megkapta a cég a környezethasználati engedélyt, ha 15 napon belül nem támadja meg senki, jogerőre emelkedhet. Ezek után adhatja be a Holcim az építési engedélykérelmét. A cég reményei szerint év végén, legkésőbb jövő év elején megkezdhetik az építkezést.

A beruházás csaknem 70 milliárd forint. 3 év alatt épülne fel a gyár a Komárom-Esztergom megyei Nyergesújfalunál, amint megkezdődne ott a termelés - előreláthatólag 2010-ben -, az onnan 7 kilométerre lévő lábatlani üzemet felszámolnák, helyén zöld területet alakítanának ki.

A világ minden kontinensén jelenlévő, Magyarországon két cementgyárat működtető Holcim Zrt. 5 helyszínt vizsgált előzőleg, hol építhetné fel 11 hektáros üzemét, környezetvédelmi és gazdaságossági szempontok alapján is Nyergesújfalura esett a választás. Ott tavaly májusban népszavazást tartottak, az ugyan eredménytelen volt, mert nem mentek el elegen, a szavazók többsége - csaknem 70 százalék - támogatta a beruházást.

forrás: hirextra.hu

2007. 10. 15. 23:07

bebte.hu írta:A szigetek több mint háromnegyede ma már a Duna-Ipoly Nemzeti Park tulajdonában van.

www.bebte.hu

nesze neked, környezetvédelem... oké, hogy a gát se tesz jót a szigetnek (az új út, az elkerülő, amin robognak a kamionok, telepöfögtetve a fákat a kipufogójukkal és a zajukkal elzavarják a madarakat), ezenkívül a szigetről elég rendszeresen homokot és kavicsot szállítanak, ami szintén nem tesz neki jót, tehát van egy gyönyörű és értékes szietünk és nem igazán becsüljük meg...
De az a gyár pláne rosszul fog esni neki. Nekünk is.

2007. 10. 15. 22:43

Mafia írta:

Pfujj... *közli az őszinte és tömör reakcióját* És az nem számít nekik, hogy a környék községei határozottan és nagyon tiltakoznak? Miért nem tudunk soha semmivel semmit elérni?

Ráadásul azt sem értem, hogy hogyan épülhet új üzem, ha a megyei területrendezési tervbe ütközik, és a Táti szigetek védetté lettek/lesznek nyilvánítva?

2007. 10. 15. 22:00

Pfujj... *közli az őszinte és tömör reakcióját* És az nem számít nekik, hogy a környék községei határozottan és nagyon tiltakoznak? Miért nem tudunk soha semmivel semmit elérni?

2007. 10. 15. 21:09

Mi jöhet még? MI??