Napfény - Szeretgom.hu

Őket követi

Őt követik

Sajnos senki sem

Napfény

Regisztrált:
2020. 09. 07. 15:27
Utolsó belépés:
2023. 09. 26. 16:44

2023. 08. 18. 15:11

Hát, bizony Holdfény, ez a fából vaskarika, merthogy a vallás, a biblia, az egyház nélkül a vonatkozó művészet sem létezne. Én is nagyon szeretem a templomokat látogatni, mint építészeti remekművek, sokszor lenyűgöző szépségűek és gyakran elgondolkozom azon, hogy a fenébe tudtak az emberek több száz évvel ezelőtt az akkori technika lehetőségeivel ilyen csodákat létrehozni. Bár én leginkább az egyszerű, román stílusú templomokat szeretem, vastag falak, kicsi ablakok, semmi csicsa meg giccs, csak a legfontosabbra redukálva. Pár évvel ezelőtt volt szerencsém Franciaországban eljutni  Fontenay ciszterci apátságot megnézni. Már régóta vágytam rá és nem csalódtam. Hihetetlen hatással volt rám. Bent az egyszerű templomban (nincs padló, döngölt agyagon àlltam) CD-ről gregorián ének szólt. Libabőrös voltam a fejem búbjától a talpamig! Fontenay


2023. 08. 18. 14:44

Kedves Holdfény!

Már megszokhattuk volna, hogy DMolnar a világ összes országában jobban tudja a tutit, mint azok, akik jártak ott vagy teszem azt, ott élnek több évtizede. 🤷🏻‍♀️

Ezert írtam a minap azt, amit írtam.

Ő ilyen, így kell őt szeretni. 🤷🏻‍♀️

2023. 08. 17. 13:12

Nálunk Bajorország katolikus régióiban (tehát Dèl-Bajorországban, északon a Frankok többségben reformátusok) ez a nap, augusztus 15-e hivatalos ünnepnap és sok helyen tartanak processziót is. 

Van még egy katolikus ünnep, amit szintén csak a bajorok ünnepelnek munkaszüneti nappal, júniusban szokott lenni de mindig más dátuma van, mint ahogyan húsvét meg pünkösd is mindig más és más napra esik. Fronleichnam a német neve és olyankor a templomok elè színes virágszőnyegeket szoktak készíteni igazi virágokból, mindig nagyon szép. Processzió is szokott llenni. Fogalmam sincs, mi a magyar neve.  

Virágszőnyegek

Utánanéztem, Úrnapja a magyar fordítás. Ki ismeri? 

2023. 08. 17. 12:58

Bizony, nagyon jó dolog az szerintem is! Németország ebben a tekintetben a kő-, pontosabban a papír korszakban èl. Nálunk majd csak most vmikor akarják bevezetni az úgynevezett E-receptet, nagyon körülményes módon és persze ez az újítás csak areceptekre vonatkozik, nem lesz itt egyhamar felhő meg páciens adatok... az adatvédők rögtön ordítanak ellene ha valakinek eszébe jut előrukkolni vele. Pedig óriási előnye van, ahogy írod is, hogy az orvos, vagy pèldául mentőorvos, ahol minden perc számít, minden adatot látni tud ami fontos. Pl. vércsoport, krónikus betegségek, allergiák, rendszeresen szedett gyógyszerek stb. 

2023. 08. 17. 8:17

Nagyon érdekes kép "Isten szeme", egy elhalt csillag maradványa, a hélix köd, 700 fényèvre tőlünk. Ezt a nevet, hogy Isten szeme nem egyes népek adták neki, hiszen szabad szemmel nem látható, csak teleszkóppal, hanem a NASA kutatói nevezték el így ezt a különleges formációt. A mi Napunk is ilyenné fog válni valamikor, de az mèg nagyon soká lesz.