messzi - Szeretgom.hu

Őket követi

Sajnos senki sem

Őt követik

Sajnos senki sem

messzi

Regisztrált:
2011. 09. 06. 12:46
Utolsó belépés:
2013. 02. 06. 16:38

2012. 12. 14. 20:29

Ok, ezek már jóval árnyaltabb gondolatok, és többségével egyet is értek.

A különbség köztünk az, hogy számomra ez a jelenleg kategória nem pár évet jelent, nem is egy évtizedet. Igen, nézzünk szembe a valósággal, és állapítsuk meg, hogy ma távolabb állunk egy valódi középosztály kialakulásától, mint mondjuk harminc éve.

Azt gondolom, hosszú távon kell berendezkedni arra, hogy a tandíj ilyen típusú bevezetése irreális elképzelés. Hillertől hallottam nemrég egy értelmes megoldási javaslatot, amelyben, ha jól emlékszem, az első évben senki nem fizet, hanem a második évtől alakul át a rendszer a tanulmányi átlag függvényében.

Ami a pedagógus ( és bölcsész ) jövedelmeket illeti, azok értelmes megoldásával több évtizede adósak. Magyar Bálint elindított valamit, a sors fintora, hogy az érintett társadalmi réteg, jelen esetben a pedagógusok döntő többsége nem támogatta azokat a törekvéseket. Mert dolgozni kellett volna. Mert Nagy József prof szavaival élve nem letanítani kell az anyagot, hanem megtanítani.( Lásd megtanítás stratégiája. ) Márpedig-tisztelet a kivételnek-aki megszokta a kis pénz, de kis munka életrendet, az nehezen tud átállni a teljesítmény alapú munkára.

A munkádat illetően tudod Te is, hogy ma az informatikusok az egyik legjobban fizetett csoport. Ez tökéletesen rendben van. De mégsem lehet mindenki informatikus. ( Tudom ez túlzó általánosítás, hiszen nem minden informatikusra vontakozik, de a példa miatt írtam. )

2012. 12. 14. 19:21

Az a nagy gond János, hogy csak és kizárólag egy jól körülírható társadalmi réteg szemszögéből elemzed az eseményeket.

Tudod, hogy hány szülőnél tudnának egyáltalán 10-20-65 ezret pluszban náluk hagyni gyerekenként az SZJA-ból például?

Meg hogy most melyik pályakezdő kaphatna számításaid szerint nettó 80 ezernél több fizetést?

Aztán meg ki lenne olyan hülye, hogy elmenjen pedagógus diplomát szerezni szemeszterenként mondjuk 200 000 Ft-ért, hogy utána nettó 75 ezer forintos éhbérért dolgozzon például az alsó tagozat kezdő- a gyerek későbbi életének legmeghatározóbb, ezért legfontosabb- szakaszában azért, hogy képes legyen valaki sikeres életpályára állni, és  majdan megállapíthassa, hogy tulajdonképpen a tandíj nem rossz dolog, csak több SZJA-t kell hagyni a szülőknél.

2012. 12. 14. 13:36

"Nem ugyanaz a mérce."

Valóban nem. de nem elsődlegesen azért, mert Esztergom nem egyetemi város. Inkább azért, mert alapvetően ez a mentalitás jellemző a városra. Ilyenné tették, ilyenné vált, és nemcsak 1945 óta.

A főiskolát illetően meg megnézem a videót.

Amúgy 1976 nem a 19. század, és annyit írtam, hogy soha olyan rangja, színvonala, szellemi kisugárzása nem volt előtte sem, és nem lett a fenntartóváltást követően sem. Nem a múltat, hanem a színvonalat akartam megidézni. Amúgy meg addig van magas színtű tanítóképzés, míg megvan a gyakorló.

Középiskolának meg ott van a Dobó és ott van a Balassa is.

2012. 12. 14. 11:08

" A bizonytalan helyzetben az Isteni bölcsességbe vetett
hit és bizalom adhat segítséget,"

Ez nemes gesztus, de én jobban bízok a tüntetések, a diákmegmozdulások erejében.

2012. 12. 14. 11:04

"Itt meg van egy TK, amit most fognak lefokozni Tanítóképző Intézetté."

Szerintem Tanítőképző Főiskolára gondolsz, mert tudomásom szerint az intézeti forma a 70-es évek elején megszűnt.

És ha így van, az nem jelent lefokozást, hiszen mindig is tanítóképző volt. A renszerváltás előtt igen magas szakmai színvonalú, országos hírű főiskola volt.

De ami a jelen helyzetben lényeg, hogy a főiskolásokon kívül van egy halom középiskola, anak vannak diákjai, vannak tanárai, vannak a diákoknak szülei, barátai, rokonai.

Szóval bőven tele lehetne például a Széchenyi tér, lehetne ülősztrájk a középiskolákban.

Folytassam?